Artrok Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Witam. Mam w domu do testów ampli NAD T778. Co jakiś czas podczas uruchamiania wybija mi bezpieczniki. Czy to normalne? Jak temu zapobiec? (wymiana bezpiecznika na mocniejszy?) Do tej pory żaden inny sprzęt włącznie z piekarnikiem takich rzeczy nie robił. Bezpiecznik 16 A. Artur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 To się także zdarzało z innymi sprzętami. Nie wymieniaj bezpiecznika. Bo bezpieczeństwo w pierwszej kolejności. To wada sprzetu. Ze stand by nie powinien ci go wyrzuca tylko jeśli go gasisz pstryczkiem z tyłu? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artrok Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 muszę wyłączyć przełącznikiem z tyłu, w innym przypadku nie mogę wbić bezpiecznika. Potem jest ok do następnego razu. Nie ma znaczenia czy uruchamiam pilotem, czy przyciskiem z przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artrok Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 Znajomy elektryk doradził żeby zmienić bezpiecznik na typ C lub D i powinno pomóc. Spróbuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Ja do końcówki mocy (Atoll AM200) właśnie jako jedyny w domu mam kategorii C żeby nie strzelał. D osobiście bym jednak nie instalował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Jesli elektryk Ci tak doradzał to spróbuj. Ale montowanie mocniejszego nie. Bo to wina sprzetu a nie bezpiecznika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 12 godzin temu, S4Home napisał: Jesli elektryk Ci tak doradzał to spróbuj. Ale montowanie mocniejszego nie. Bo to wina sprzetu a nie bezpiecznika. A dlaczego sprzętu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Brak miękkiego startu który powoduje wywalenie bezpieczników w prawidłowej instalacji domowej to raczej błąd konstrukcyjny wzmacniacza... Przynajmniej tak mi się wydaje. Duży prąd rozruchowy często jest na granicy przeciążenia linii co stwarza problemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 15 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: A dlaczego sprzętu? 14 godzin temu, Butler napisał: Brak miękkiego startu który powoduje wywalenie bezpieczników w prawidłowej instalacji domowej to raczej błąd konstrukcyjny wzmacniacza... Jestem podobnego zdania. Skoro kolega wyraźnie zaznaczył Dnia 16.09.2021 o 07:15, Artrok napisał: Do tej pory żaden inny sprzęt włącznie z piekarnikiem takich rzeczy nie robił. No to nie może być innej możliwości. To się zdarza także u innych producentów. Ale to wina sprzetu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 Dodam że zainstalowanie bezpiecznika D może stworzyć problem. Jaki? Bo może wywalić Ci ten zewnętrzny zaplombowany przy liczniku który z reguły też jest D i zostanie tylko wezwanie pogotowia energetycznego. Kilka godzin bez prądu w domu/mieszkaniu i kilkaset złotych mniej za usługę ponownego włączenia. Warto? Hmm... Raczej nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 21 minut temu, Butler napisał: Bo może wywalić Ci ten zewnętrzny zaplombowany przy liczniku który z reguły też jest D Nie zawsze chyba zewnętrzny jest plombowany. Ja nie mam tam plomby. Normalnie dostałem do tej skrzynki klucz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 Do skrzynki i ja mam klucz bo sam spisuje stan licznika. Ale bezpieczniki są plombowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 To sprawdzę u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 Dobrze pamiętałem. Ja mogę sobie główne bezpieczniki samemu włączać i wyłączać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 (edytowany) Też masz zaplombowane (obudowa bezpieczników C25), ale możesz je włączyć. Ja mam topnikowe i nie mam takiej możliwości nie zrywając plomby 😒 Edytowano 19 września 2021 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 No i tym pisałem. Że niestraszne mi wybicie głównych bezpieczników, bo mogę je bez kosztowo i ,,bez kłopotowo'' włączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Ja mam tak samo. Ale wracając do głównego tematu wątku. Może warto podmienić amplituner na inną sztukę? Masz taką możliwość? Kiedy był kupiony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artrok Napisano 25 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 września 2021 Sprawa się chyba wyjaśniła. Ten który mam na salon nie był 16 ale 10 A. Zmieniłem na 16 i na razie nie ma problemu. Dzięki za pomoc. Chyba potrzebuję nowych okularów. 🧐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 września 2021 Udostępnij Napisano 25 września 2021 47 minut temu, Artrok napisał: Sprawa się chyba wyjaśniła. Ten który mam na salon nie był 16 ale 10 A. Zmieniłem na 16 i na razie nie ma problemu. Dzięki za pomoc. Chyba potrzebuję nowych okularów. 🧐 W którym z naszych salonów kupowałeś tego Nada? -możesz napisać na priva. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Pytanie kto i dlaczego dał ci 10A tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Bardziej bym się zainteresował jakie są przewody w instalacji do tego rozłącznika, a nie sam jego amperarz który go wybija. Żeby się nie okazało że amplituner wspinasz w kabelki przeznaczone na oświetlenie (domyślnie 6-10A) o znikomym przekroju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts