Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Mam w domu do testów ampli NAD T778. Co jakiś czas podczas uruchamiania wybija mi bezpieczniki. Czy to normalne? Jak temu zapobiec? (wymiana bezpiecznika na mocniejszy?) Do tej pory żaden inny sprzęt włącznie z piekarnikiem takich rzeczy nie robił. Bezpiecznik 16 A. Artur

bezp.thumb.jpg.e43f09ec53acfe0c583a12b110cc2c03.jpg

Napisano

To się także zdarzało z innymi sprzętami.

Nie wymieniaj bezpiecznika. Bo bezpieczeństwo w pierwszej kolejności.

To wada sprzetu.

Ze stand by nie powinien ci go wyrzuca tylko jeśli go gasisz pstryczkiem z tyłu?

Piotr

Napisano

muszę wyłączyć przełącznikiem z tyłu, w innym przypadku nie mogę wbić bezpiecznika. Potem jest ok do następnego razu. Nie ma znaczenia czy uruchamiam pilotem, czy przyciskiem z przodu.

Napisano

Brak miękkiego startu który powoduje wywalenie bezpieczników w prawidłowej instalacji domowej to raczej błąd konstrukcyjny wzmacniacza... Przynajmniej tak mi się wydaje. Duży prąd rozruchowy często jest na granicy przeciążenia linii co stwarza problemy.

Napisano
15 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A dlaczego sprzętu?

14 godzin temu, Butler napisał:

Brak miękkiego startu który powoduje wywalenie bezpieczników w prawidłowej instalacji domowej to raczej błąd konstrukcyjny wzmacniacza...

Jestem podobnego zdania. Skoro kolega wyraźnie zaznaczył

Dnia 16.09.2021 o 07:15, Artrok napisał:

Do tej pory żaden inny sprzęt włącznie z piekarnikiem takich rzeczy nie robił.

No to nie może być innej możliwości.

To się zdarza także u innych producentów. Ale to wina sprzetu.

Piotr

Napisano

Dodam że zainstalowanie bezpiecznika D może stworzyć problem. Jaki?  Bo może wywalić Ci ten zewnętrzny zaplombowany przy liczniku który z reguły też jest D i zostanie tylko wezwanie pogotowia energetycznego. Kilka godzin bez prądu w domu/mieszkaniu i kilkaset złotych mniej za usługę ponownego włączenia. Warto? Hmm... Raczej nie.

Napisano
21 minut temu, Butler napisał:

Bo może wywalić Ci ten zewnętrzny zaplombowany przy liczniku który z reguły też jest D

Nie zawsze chyba zewnętrzny jest plombowany. Ja nie mam tam plomby. Normalnie dostałem do tej skrzynki klucz.

Napisano

Bardziej bym się zainteresował jakie są przewody w instalacji do tego rozłącznika, a nie sam jego amperarz który go wybija. Żeby się nie okazało że amplituner wspinasz w kabelki przeznaczone na oświetlenie (domyślnie 6-10A) o znikomym przekroju.