MarcKrawczyk Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 może to dziwne, ale chciałbym zadać pytanie czym różni się igła audio technica ze szlifem eliptycznym pełnym VM95EN , a wklejanym VM95E? nie chodzi mi tu o zagadnienia techniczne, a brzmienie stoję teraz przed zmianą igły (mam VM95E) i zastanawiam się czy jest sens dopłacić do pełnego , a może iść od razu w szlif liniowy shibata? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 chyba kogoś wywołam do odpowiedzi @tomek4446 @Rega @Audio Autonomy , bo strasznie tu cicho... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 3 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: chyba kogoś wywołam do odpowiedzi Stary , Ty masz problem z igłą ,a ja z całą wkładką Nie jestem Ci w stanie pomóc, ale wiem kto będzie mógł. https://www.facebook.com/nowakaudio/ bardzo sympatyczny człowiek z dużą wiedzą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 @MarcKrawczyk Bardzo mi przykro, ale ja Ci nie pomogę. Tylko słucham i sprawy kalibracji, wymiany itd to dla mnie chińszczyzna. Z wkładek AT miałem tylko AT95 z Regą. Od dawna nie używałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Ja bym szedł już w micro line Różnica między VM95E, a VM95EN jest łatwa do usłyszenia. Nie jest to przeskok kolosalny, ale jest wyraźny progres jeżeli chodzi o wysokie tony - ich "dokładność" i naturalność. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 no i stało się, kupiłem microline... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Gratuluję i ciekaw jestem Twoich wrażeń 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 na razie zalało mnie i oszołomiło tyloma szczegółami, mam wrażenie że moje gato zamieniły się w bowersy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 @MarcKrawczyk gratuluję. Przymierzam się do tej wkładki i chętnie posłucham opinii eksperta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 @tomek4446 jaja sobie ze mnie robisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: @tomek4446 jaja sobie ze mnie robisz Czyli jednak nie podzieli się z nami opinią 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 6 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: jaja sobie ze mnie robisz No dobra, kończ ze skromnością i DAWAJ ! 1 godzinę temu, Chili napisał: Czyli jednak nie podzieli się z nami opinią Kurde jak nie zmusisz , to się po dobroci niczego nie dowiesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 no dobra chłopaki, to sobie trochę pogwiazdorzę... po ochłonięciu po pierwszych odsłuchach i przyzwyczajeniu się do szczegółowości zacząłem się zastanawiać, czy to jeszcze analogowe brzmienie? aby to skonfrontować włączyłem płytę talk talk z cd i przełączałem na zmianę z lp, jednak okazało się, że cyfra, to cyfra i ma za dużo takiej technicznej blachy, a mimo wszystkich wyostrzeń w stosunku do wkładki VM95E micro line to najczystszy analog, myślę, że VM95ML gra w sumie jednak bardziej równo od poprzedniczki, w graniu której od dłuższego czasu przeszkadzało mi nadmierne eksponowanie dołu, co ciekawe w salonie uprzedzano mnie, że może się pojawić problem z gorszymi płytami i rzeczywiście na początku dwa razy mi przeskoczyła na samym początku odsłuchu fleetwood mac, a potem już nie było żadnych problemów - czyżby igła się ułożyła? i to by było na tyle, a w ogóle to szkoda ,że napoli przegrało z atalantą... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 12 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: a potem już nie było żadnych problemów - czyżby igła się ułożyła? Nie mówi się "ułożyła" tylko " wygrzała " , ile można ludzi uczyć , ech ... 12 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: i to by było na tyle, i co można było ? Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 @MarcKrawczyk zacząłem drążyć kwestie rezonansu wkładki , masz może gdzieś w instrukcji AT-VMN95ML jaka jest podatność igły ? Nigdzie nie mogę znaleźć tego parametru . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 9 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 11 godzin temu, tomek4446 napisał: zacząłem drążyć kwestie rezonansu wkładki , masz może gdzieś w instrukcji AT-VMN95ML jaka jest podatność igły ? nieco chyba przeceniasz moje znajomości techniki analogowej, ale może w tej specyfikacji to będzie, czego szukasz... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 (edytowany) 3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: ale może w tej specyfikacji to będzie, czego szukasz... Znalazłem 10 x 10 -6 cm/dyne /100 Hz/ , waga Twojej wkładki 6,1 g. Wg. producenta do ramienia możesz przyczepić wkładki w zakresie 3,5-6,5 g , a więc powinno być ok. Wracając do podatności AT , to jest ona mała , a więc ramię / 9 calowe , dobra uniwersalna eska / powinno należeć do cięższych. Nigdzie nie mam wzmianki o masie efektywnej tego ramienia, więc nic więcej nie mogę powiedzieć. Wniosek końcowy , powinno toto jakiś dźwięk wydobywać Jestem na etapie załatwianie wagi sprężynowej laboratoryjnej. Przeczytałem cały net i sprzecznych informacji na temat tej nieszczęsnej masy efektywnej jest mnóstwo. nie ma to jak zważyć samemu. Wg. np. danych z netu i tabelek z vinylengine , to goście z JVC zakładali fabrycznie całkowicie niedobraną wkładkę do ramienia gramofonu , który sami produkowali Edytowano 9 stycznia 2022 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts