Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

może to dziwne, ale chciałbym zadać pytanie czym różni się igła audio technica ze szlifem eliptycznym pełnym VM95EN , a wklejanym VM95E?

nie chodzi mi tu o zagadnienia techniczne, a brzmienie

stoję teraz przed zmianą igły (mam VM95E) i zastanawiam się czy jest sens dopłacić do pełnego , a może iść od razu w szlif liniowy shibata?

172465393_1807977156037362_415848325090556992_n.jpg

• 4 weeks later...
Napisano
6 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

jaja sobie ze mnie robisz

No dobra, kończ ze skromnością i DAWAJ !

1 godzinę temu, Chili napisał:

Czyli jednak nie podzieli się z nami opinią

Kurde jak nie zmusisz , to się po dobroci niczego nie dowiesz :) 

Napisano

no dobra chłopaki, to sobie trochę pogwiazdorzę...

po ochłonięciu po pierwszych odsłuchach i przyzwyczajeniu się do szczegółowości zacząłem się zastanawiać, czy to jeszcze analogowe brzmienie?

aby to skonfrontować włączyłem płytę talk talk z cd i przełączałem na zmianę z lp, jednak okazało się, że cyfra, to cyfra i ma za dużo takiej technicznej blachy, a mimo wszystkich wyostrzeń w stosunku do wkładki VM95E micro line to najczystszy analog,

myślę, że VM95ML gra w sumie jednak bardziej równo od poprzedniczki, w graniu której od dłuższego czasu przeszkadzało mi nadmierne eksponowanie dołu,

co ciekawe w salonie uprzedzano mnie, że może się pojawić problem z gorszymi płytami i rzeczywiście na początku dwa razy mi przeskoczyła na samym początku odsłuchu fleetwood mac, a potem już nie było żadnych problemów - czyżby igła się ułożyła?

i to by było na tyle,

a w ogóle to szkoda ,że napoli przegrało z atalantą... 

Napisano
12 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

a potem już nie było żadnych problemów - czyżby igła się ułożyła?

Nie mówi się "ułożyła" tylko " wygrzała " , ile można ludzi uczyć , ech ... :) 

12 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

i to by było na tyle,

i co można było ? 

Dzięki.

• 1 month later...
Napisano
11 godzin temu, tomek4446 napisał:

zacząłem drążyć kwestie rezonansu wkładki , masz może gdzieś w instrukcji AT-VMN95ML jaka jest podatność igły ?

nieco chyba przeceniasz moje znajomości techniki analogowej, ale może w tej specyfikacji to będzie, czego szukasz...

269963626_249451207268065_7010487473650266895_n.jpg

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał:

ale może w tej specyfikacji to będzie, czego szukasz...

Znalazłem :) 10 x 10 -6 cm/dyne /100 Hz/ , waga Twojej  wkładki 6,1 g. Wg. producenta do ramienia możesz przyczepić wkładki w zakresie 3,5-6,5 g , a więc powinno być ok. Wracając do podatności AT , to jest ona mała , a więc ramię / 9 calowe , dobra uniwersalna eska / powinno należeć do cięższych. Nigdzie nie mam wzmianki o masie efektywnej tego ramienia, więc nic więcej nie mogę powiedzieć. Wniosek końcowy , powinno toto jakiś dźwięk wydobywać :) 

Jestem na etapie załatwianie wagi sprężynowej laboratoryjnej. Przeczytałem cały net i sprzecznych informacji na temat tej nieszczęsnej masy efektywnej jest mnóstwo. nie ma to jak zważyć samemu. Wg. np. danych z netu i tabelek z vinylengine , to goście z JVC zakładali fabrycznie całkowicie niedobraną wkładkę do ramienia gramofonu , który sami produkowali :) 

Edytowano przez tomek4446