Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Bardzo ciekawy wątek, który przejrzałem dopiero teraz. Mógłby ktoś to podsumować? Z artykułu powyżej wynika, że modować brzmienie można doborem kolumn, a później akustyką. Wzmacniacz przy tym to pikuś. Skoro tak, to dlaczego nie pisze się o tym nowym użytkownikom, którzy proszę o dobór wzmacniacza pod dane kolumny?l w dziale Stereo? Dlaczego niezależnie od tego, kto jakie kolumny posiada to odpowiada mu się, że weź Audiolaba, bo ma dobrą średnicę, albo weź Yamahe, bo gra dynamiczniej i jaśniej?

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał:

@d00 dziś piątek. Zauważyłem pewną zależność - kij w mrowisko najcześciej tu na forum "wbija" się władśnie w "okolicy" piątek (ewentualnie wczesna sobota). 

Ps: przy piątku to u nas już nawet "ciężko" kupić popcorn 😉

Być może, jak coś to nie brałem pod uwagę dnia tygodnia zadając to pytanie. 😅

Pytam całkiem poważnie. Pytanie jest proste - czy te osoby, które nadmieniają, że dany wzmacniacz jest cieplejszy, drugi chłodniejszy - po prostu wprowadzają w błąd (być może nieświadomie)? To pokazuje, że sami sobie robimy pod górkę kombinując dobrem toru audio (mając sprawny i wystarczająco mocny) zaniedbując i mając gdzieś przy tym akustykę, a już przede wszystkim kolumny.

Czy to wszystko znaczy tylko tyle i aż tyle, że chcąc zmienić sposób grania, leci się po akustyka, a później po inne kolumny?

Edytowano przez d00
Napisano (edytowany)
11 minut temu, d00 napisał:

Pytanie jest proste.

Pytanie proste - odpowiedz trudna

16 minut temu, d00 napisał:

Bardzo ciekawy wątek, który przejrzałem dopiero teraz. Mógłby ktoś to podsumować? Z artykułu powyżej wynika, że modować brzmienie można doborem kolumn, a później akustyką. Wzmacniacz przy tym to pikuś. Skoro tak, to dlaczego nie pisze się o tym nowym użytkownikom, którzy proszę o dobór wzmacniacza pod dane kolumny?l w dziale Stereo? Dlaczego niezależnie od tego, kto jakie kolumny posiada to odpowiada mu się, że weź Audiolaba, bo ma dobrą średnicę, albo weź Yamahe, bo gra dynamiczniej i jaśniej?

A czy zauważyłeś jakąś nieścisłość pomiedzy osobami głoszącymi daną "prawdę" a ich "polecajkami" na forum? Bo nie można wszystkich wpychać do jednej szuflady.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
38 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

A czy zauważyłeś jakąś nieścisłość pomiedzy osobami głoszącymi daną "prawdę" a ich "polecajkami" na forum? Bo nie można wszystkich wpychać do jednej szuflady.

Nie zauważyłem. Nikogo nie wpycham, mam nadzieję? Po prostu widzę, że powstaje multum wątków o tytule “Jaki wzmacniacz do kolumn X”.

A potem odpowiedzi zazwyczaj są typu:
- Kolumny X grają jasno to pasuje wziąć ciemno grający wzmacniacz - np. Marantz, aby je trochę wyrównać.

No i właśnie. Dlaczego odpowiedzi nie są typu:
- Wybierz dowolny, sprawny. Wg specyfikacji Twoje kolumny potrzebują 50 W dla obciążenia 8 Ohm, weź ten i ten, on Ci dostarczy odpowiedniej mocy?

——

Ah, no i oczywiście nie zaprzeczam broń Boże, że każdy wzmacniacz z kolumną X zagra tak samo. Zagra nieco INACZEJ przez impedancję właśnie (film Erina). Natomiast nazywanie wzmacniacza ciepłym czy jasnym, dynamicznym czy spokojnym, jest tu błędem jak dla mnie - uogólnieniem. Nie wiemy absolutnie jak on się zachowa z tą daną kolumną, a już totalnie nie wiemy jak się zachowa w tym danym pomieszczeniu.

Edytowano przez d00
Napisano
17 minut temu, d00 napisał:

No i właśnie. Dlaczego odpowiedzi nie są typu:
- Wybierz dowolny, sprawny. Wg specyfikacji Twoje kolumny potrzebują 50 W dla obciążenia 8 Ohm, weź ten i ten, on Ci dostarczy odpowiedniej mocy?

To proste. Ponieważ każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. 

Spojrz na to z tej strony: Kiedyś w szkole wszyscy razem pisaliśmy dokładnie w ten sam sposób każdą literkę. Dziś każdy pisze w "swoim stylu" nie zwracając uwagi na to, że ktoś pisze inaczej. Może zastosujmy tę metodę w audio 😇

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, d00 napisał:

Pytanie jest proste - czy te osoby, które nadmieniają, że dany wzmacniacz jest cieplejszy, drugi chłodniejszy - po prostu wprowadzają w błąd (być może nieświadomie)?

Pytanie jest proste. Czy aby nie jesteś głuchy trochę? :D 

38 minut temu, d00 napisał:

Nie wiemy absolutnie jak on się zachowa z tą daną kolumną, a już totalnie nie wiemy jak się zachowa w tym danym pomieszczeniu.

A tu już się mogę w sumie zgodzić, choć są pewne cechy powtarzalne

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano (edytowany)
11 minut temu, marcinmarcin napisał:

A tu już się mogę w sumie zgodzić

Czyli odpowiedź na moje pytanie jest twierdzące, bo skoro nie wiemy jak się zachowa, to nie powinniśmy komuś wmawiać, że wzmacniacz X zagra cieplej niż Y. Ktoś potem idzie i wydaje na wzmacniacz 15k zł i ma ten sam albo gorszy efekt, a miało być tak pięknie.

Skoro wszystkie wzmacniacze na papierze są FLAT, a zmieniają swój rysopis częstotliwości pod danym obciążeniem, a każda kolumna to obciążenie ma inne, to zarówno Yamaha może zabrzmieć cieplutko z kolumną X, jaki i Denon może zabrzmieć cieplutko. Tak samo w drugą stronę, czy jeszcze niewiadomo jak inną. Do tego dochodzą mody pomieszczenia i można powiedzieć, że niczego w audio nie da się być pewnym, a jedynie swoich własnych doświadczeń.

Edytowano przez d00
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, d00 napisał:

Kolumny X grają jasno to pasuje wziąć ciemno grający wzmacniacz - np. Marantz, aby je trochę wyrównać

Jasne kolumny są źle skonstruowane bo nie liniowe, dla równowagi trzeba dobrać źle skonstruowany ciemny wzmacniacz.

Proste ?

Nie do końca bo jeden będzie zadowolony a drugi nie...

Edytowano przez cymes
Napisano

Pytania w stylu :mam kolumny x, jaki wzmacniacz zagra z nimi dobrze.....To o kant....rozbić. Pomieszczenie, akustyka,repertuar ,a przede wszystkim gust i preferencje .Nawet jak ktoś napisze że lubi tak lub tak,czego słucha i w jakim pomieszczeniu i tak wskazany wzmacniacz x,y czy z może nie być tym. Słuchać ,porównywać.