Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Szukam wzmacniacza/DAC do słuchawek Beyerdynamic DT770 PRO (80ohm) i Philips X2HR. Zastosowanie: do kompa w domu (przez usb lub liniowe lub optyczne)  i do ipod'a w pracy (przez liniowe). Najlepiej zasilany przez USB, ostatecznie zdzierżę zasilacz. Będę go przenosił, więc raczej mniejszy niż większy. Budżet: 1000+-500 (czyli nie pogardzę sprzętem do 500 ale ostatecznie szarpnę się na 1500, przyszłościowo ;)). W sumie używki też wchodzą w grę, tylko się zastanawiam czy warto? Słuchawki mam raczej neutralne, chciałbym żeby wzmacniacz tego nie zepsuł, co najwyżej żeby było raczej cieplej niż zimniej. Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

PS. tak całkiem ostatecznie to ipod'a mogę podłączyć do kompa i dalej przez usb wzmacniacz, ale wiecie jak to bywa w pracy, lepiej własnych magazynów nie podłączać ;)

Napisano

Ja wybrałbym 2 urzadzenia:

Ifi Audio Zen DAC do korzystania z wyjścia USB. Może działać z samego portu USB, lecz można go również zasilać zasilaczem 5V.

Douk Audio U3 z wejściem liniowym https://pl.aliexpress.com/item/4001138548804.html . Można go wprawdzie zasilać napięciem 5V. Jednak jest to minimalne napięcie. Pod obciążeniem w porcie USB komputera moze wyraźnie spadać i wtedy dźwięk może być zniekształcony. Warto wyposażyć go w zasilacz o wyższym napięciu lub przynajmniej zasilacz USB 5V o dużej wydajności. Warto w nim wymienić opampa na lepszy przeznaczony do celów audio.

Napisano

Widzę że Zen DAC ma swoją popularność, w Waszych sugestiach i np. w kontekście HiFiman SUNDARA. Ciekawił mnie Audiotrak Prodigy Cube, z racji możliwości eksperymentów z OPAMP'ami (chyba za dużo się naczytałem o częstym braku synergii między słuchawkami a źródłem i wizja łatwej zmiany charakteru źródła przez zmianę OPAMP'a wydaje się kusząca). Ale znowu w recenzji https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-audiotrak-prodigy-cube-2/ widzę interesującą opinię żeby osoby chcące inwestować w OPAMP'y w Cube zainteresowały się Zen DAC'em bo na starcie daje lepszej jakości dźwięk :)

Napisano

Audiotrak Prodigy Cube 2 jest w końcu sporo tańszy od iFi Audio Zen DAC. Fakt możliwości wymiany opampa może faktycznie pomagać w znalezieniu synergii ze słuchawkami. W przypadku Douk Audio U3 wymiana jednak firmowego opampa za kilka zł na taki za około 20 zł daje nie tylko zmianę brzmienia lecz również jego  wyraźną poprawę i słyszalne obniżenie szumów.