Mariusz3004 Napisano 20 listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 listopada 2021 Zwracam się do Was z prośbą o utwierdzenie mnie w przekonaniu lub zmianą zestawu. Mam zamiar zakupić zestaw stereo, a mianowicie wzmacniacz Denon PMA-600NE ( na duży plus i ważne dla mnie jest wyposażenie w Bluetooth ) oraz kolumny Heco Aurora 700. Pytanie brzmi: czy ten zestaw jest logiczny i będzie ze sobą współgrał, czy może lepiej jakieś inne kolumny do tego wzmacniacza? Muzyka to hip-hop, ale też jakieś kawałki z lat 80-90, z metalu to głównie Metallica, Rammstein, czasem lubię posłuchać Mike'a Oldfielda czy Jarre'a no i polskie ( Perfect, Dżem, Budka Suflera ) czyli rozbieżność dosyć duża. Pomieszczenie to umeblowany pokój 4x5m. Liczę na Wasze doświadczenie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 listopada 2021 Warto jednak wybrać wyższy model wzmacniacza czyli Denon PMA-800NE, aby zapewnić lepsze wysterowanie kolumn. Repertuar jest dość zróżnicowany, także trzeba będzie pójść na jakieś kompromisy. Inne kolumny do w/w wzmacniacza to: Polk Audio Signature S55E Q Acoustics 3050i Monitor Audio Bronze 500 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz3004 Napisano 22 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 A może inny wybór, np. amplituner stereo Denon DRA-800H + Heco Aurora 700 lub jakieś inne kolumny w zbliżonej do Heco cenie. Czy nie stracę wiele na jakości porównując do wzmacniacza PMA-600 czy PMA-800?? Mam totalny mętlik w głowie, ale Denon-y są moimi faworytami w Hi-Fi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 Moim zdaniem stracisz na jakości brzmienia w porównaniu do amplitunera. Do wzmacniacza dokupisz odtwarzacz sieciowy Audio Pro Link 1 i masz pełną funkcjonalność. Amplituner może, choć nie musi stracić wsparcie (aktualizację) i będzie problem. Z kolumn, które warto brać pod uwagę masz jeszcze KLIPSCH RP-260F w zbliżonym budżecie. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Cześć, Jeśli lubisz gęste brzmienie z mocniejszym dołem to połączenie Denona i Heco może Ci się spodobać. Niemniej jednak polecałbym w przypadku Denona zwrócić uwagę na Q Acoustic 3050i czy Pylon Audio Pearl 25. Heco Aurora 700 bardzo dobrze sprawdzą się z Cambridge Audio AXA35. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz3004 Napisano 24 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2021 Dnia 23.11.2021 o 12:40, Q21 napisał: Cześć, Jeśli lubisz gęste brzmienie z mocniejszym dołem to połączenie Denona i Heco może Ci się spodobać. Niemniej jednak polecałbym w przypadku Denona zwrócić uwagę na Q Acoustic 3050i czy Pylon Audio Pearl 25. Heco Aurora 700 bardzo dobrze sprawdzą się z Cambridge Audio AXA35. Dzięki za poradę. Wstępnie zdecydowałem się na zestaw wzmacniacz Denon PMA-800NE i do niego kolumny... i tutaj rozterka Heco Aurora 700 czy Pylon Audio Pearl 25. Chętnie wybrałbym się posłuchać tych zestawień, ale mam do Was 270 km w jedną stronę i byłaby to wyprawa na cały dzień, a troszkę nie bardzo stoję z czasem wolnym. Będę chciał z czasem rozbudować zestaw o jakiś odtwarzacz sieciowy i może CD. Znając siebie i tak będę jeszcze szukał opinii i grzebał na forum w powyższym temacie doboru sprzętu. Chyba, że któryś z doświadczonych forumowiczów potwierdzi słuszność zestawienia PMA-800 z tymi kolumnami, albo stwierdzi, że w tym samym budżecie można zestawić coś lepszego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 listopada 2021 Udostępnij Napisano 25 listopada 2021 Moim zdaniem 600tka nie. Do niej musiał byś szukać mniejszych kolumn o bardzo twardym dzwieku. PMA 800 albo DRA 800 już lepiej ale to wciąż wzmacniacze grające luźniej na dole. A Aurora będzie sporo dołu. Lubisz takie brzmienie? Pearl 25 to kolumna o klasę słabsza. Jak już to polecał bym QAcustic 3050i Piotr Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz3004 Napisano 25 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 listopada 2021 Trochę celem uściślenia poszukiwań wybrałem kilka zestawień, a mianowicie: 1. PMA-800NE+ Q Acoustic 3050i 2. PMA-800NE+ Polk Audio Signature S50 lub S55 3. PMA-800NE+ Heco Aurora 700 jako pierwszy wybór, który dokonałem ( nie koniecznie słuszny ) 4. PMA-800NE+ Pylon Audio Pearl 25 Zestaw będę chciał podłączyć do dekodera pewnej stacji satelitarnej, TV oraz dokupić jakiś odtwarzacz sieciowy, np. Audio Pro Link 1 i może odtwarzacz CD. Połączenia, które będą możliwe planuję zrobić poprzez wejścia optyczne ( chyba najlepsza jakość przesyłu audio ), a reszta przez RCA. Co sądzicie o tych zestawieniach? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 listopada 2021 Udostępnij Napisano 25 listopada 2021 Rozstrzał muzyczny duży więc szukamy w miarę uniwersalnego połączenia. W mojej ocenie najlepszym połączeniem byłby Denon + Q Acoustic 3050i. Masz ciepło brzmiącego denona oraz dynamiczne i szczegółowe brzmienie QA 3050i. Zestaw sprawdzi się zarówno w r&b jak i mocniejszych kawałkach. Heco Aurora 700 to bardzo dobre kolumny ale zdecydowanie lepiej sprawdzają się z dynamiczniejszym wzmacniaczem takim jak Yamaha AS701 czy Marantz PM6007. Zapraszam po wyceny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz3004 Napisano 27 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Dnia 25.11.2021 o 07:56, S4Home napisał: Moim zdaniem 600tka nie. Do niej musiał byś szukać mniejszych kolumn o bardzo twardym dzwieku. PMA 800 albo DRA 800 już lepiej ale to wciąż wzmacniacze grające luźniej na dole. A Aurora będzie sporo dołu. Lubisz takie brzmienie? Pearl 25 to kolumna o klasę słabsza. Jak już to polecał bym QAcustic 3050i Piotr Może warto dołożyć do DRA-800H i zestawić go z QA3050i ewentualnie z również polecanymi Polk Audio S55E ?? Większa funkcjonalność = mniej kombinacji. Dnia 25.11.2021 o 16:25, Q21 napisał: Rozstrzał muzyczny duży więc szukamy w miarę uniwersalnego połączenia. W mojej ocenie najlepszym połączeniem byłby Denon + Q Acoustic 3050i. Masz ciepło brzmiącego denona oraz dynamiczne i szczegółowe brzmienie QA 3050i. Zestaw sprawdzi się zarówno w r&b jak i mocniejszych kawałkach. Heco Aurora 700 to bardzo dobre kolumny ale zdecydowanie lepiej sprawdzają się z dynamiczniejszym wzmacniaczem takim jak Yamaha AS701 czy Marantz PM6007. Zapraszam po wyceny. Może warto dołożyć do DRA-800H i zestawić go z QA3050i ewentualnie z również polecanymi Polk Audio S55E ?? Większa funkcjonalność = mniej kombinacji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz3004 Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Moje ostateczne typy, na których się teraz skupiam to: 1. PMA-800NE+ Q Acoustics 3050i 2. PMA-800NE+ Polk Audio Signature S55E 3. DRA-800H+ Q Acoustics 3050i ( ze względu na funkcjonalność, a gdzieś na zagranicznym forum wyczytałem, że jest to układ na bazie PMA-800 z dodanymi opcjami- nie wiem, czy to prawda). 4. DRA-800H+ Polk Audio Signature S55E. Prośba o potwierdzenie słuszności zestawień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Ciąg dalszy w nowym wątku 2 godziny temu, Mariusz3004 napisał: Moje ostateczne typy, na których się teraz skupiam to: ... Prośba o potwierdzenie słuszności zestawień. Ciąg dalszy w nowym wątku @mariusz3004 : Zamykam bieżący wątek. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts