piotr89 Napisano 20 grudnia 2021 Napisano 20 grudnia 2021 (edytowany) Cześć wszystkim! Jak w temacie stoję przed wyborem odtwarzacza sieciowego do mojego wzmacniacza zintegrowanego McIntosh 6700 który ma wbudowany DAC. W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o sugestie co mogło by fajnie z nim zagrać. Czy są w ogóle na rynku jakieś odtwarzacze nie wyposażone z góry w przetwornik DAC? Tak bym nie musiał niepotrzebnie za to dopłacać bo nie będę z niego korzystał. Wymogiem jest obsługa TIDAL Connect. Dzięki! Edytowano 20 grudnia 2021 przez piotr89 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 grudnia 2021 Napisano 20 grudnia 2021 Witaj, Będzie bardzo ciężko w tych czasach kupić streamer bez DAC. Takie oferty mogą się przewijać ale w budżetowej półce, a nie jest to opcją dla Twojej integry. Jeśli przeżyłbyś tą opcję, to proponuję Ci posłuchać najpierw Nada C658 https://www.tophifi.pl/nad-c658.html -bazujący na oprogramowaniu BLUOS, będziesz miał m.in Tidal Connect + wiele innych. Najważniejsze jest jednak zestawienie z Twoim wzmakiem. Zapraszam Cię na testy, bez tego się nie obejdzie. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 20 grudnia 2021 Napisano 20 grudnia 2021 Dnia 20.12.2021 o 18:15, piotr89 napisał: Jak w temacie stoję przed wyborem odtwarzacza sieciowego do mojego wzmacniacza zintegrowanego McIntosh 6700 który ma wbudowany DAC. W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o sugestie co mogło by fajnie z nim zagrać. Czy są w ogóle na rynku jakieś odtwarzacze nie wyposażone z góry w przetwornik DAC? Tak bym nie musiał niepotrzebnie za to dopłacać bo nie będę z niego korzystał. Wg mnie zamiast szukać streamer'a bez wbudowanego przetwornika - łatwiej będzie po prostu nie ograniczać się w wyborze modelu podłączyć streamer cyfrowo do DAC'a w Maku. Większość streamerów ma przeciętnej jakości przetwornik i lepiej gra gdy są podłączone cyfrowo niż analogowo. No ale to taka luźna uwaga i zrobisz co myślisz... Pozdrawiam Odpisz, cytując
Bastek Napisano 20 grudnia 2021 Napisano 20 grudnia 2021 (edytowany) Dzięki za odpowiedzi. @RoRo właśnie chciałem tak zrobić i pomyślałem że wtedy DAC w streamerze będzie jedynie zawyżal jego wartość. Skoro obejdziemy DAC w streamerze to czy to nie jest tak, że będzie on wówczas pełnił jedynie formę transportu sygnału cyfrowego, którego nie dotykając będzie słał do DAC w moim w maku a co za tym idzie streamer nie ma w tym momencie wpływu na dźwięk? Edytowano 20 grudnia 2021 przez Bastek Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 20 grudnia 2021 Napisano 20 grudnia 2021 Lumin U1 mini cena? ~7k Odpisz, cytując
S4Home Napisano 21 grudnia 2021 Napisano 21 grudnia 2021 Z tańszych Pro-ject Stream Box S2 Ultra Volumio Primo Z nieco droższych Cambridge CXN V2, Lumin Piotr Odpisz, cytując
RoRo Napisano 21 grudnia 2021 Napisano 21 grudnia 2021 22 godziny temu, Bastek napisał: właśnie chciałem tak zrobić i pomyślałem że wtedy DAC w streamerze będzie jedynie zawyżal jego wartość. Trochę zawyży cenę-ale często DAC w streamerach (tzn. w tych podstawowych modelach, szacunkowo do 2...3tys) będzie słabszy niż ten w Twoim Maku. Może, ale nie musi... To trochę tak samo jak w odtwarzaczach CD-teoretycznie wystarczy kupić sam transport (czyli odtwarzacz bez DAC'a) i podłączyć go cyfrowo. No ale czasami DAC jest lepszy w CD, a czasami we wzmacniaczu... W odtwarzaczach wiele elementów odgrywa rolę-nie tylko sam przetwornik, ale i zasilanie, użyte elementy itd. Zresztą to dotyczy każdego elementu toru audio 😎 Zazwyczaj sam DAC (zewnętrzny-jako oddzielny ement) gra lepiej niż ten wbudowany w tej samej cenie, ale ... "zazwyczaj" nie znaczy "zawsze" . Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts