Skocz do zawartości

Jaki odtwarzacz sieciowy bez DAC dla McIntosh MA6700?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim!

Jak w temacie stoję przed wyborem odtwarzacza sieciowego do mojego wzmacniacza zintegrowanego McIntosh 6700 który ma wbudowany DAC.

W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o sugestie co mogło by fajnie z nim zagrać.
Czy są w ogóle na rynku jakieś odtwarzacze nie wyposażone z góry w przetwornik DAC? Tak bym nie musiał niepotrzebnie za to dopłacać bo nie będę z niego korzystał.

Wymogiem jest obsługa TIDAL Connect.

Dzięki!

Edytowano przez piotr89
Napisano

Witaj,

Będzie bardzo ciężko w tych czasach kupić streamer bez DAC. Takie oferty mogą się przewijać ale w budżetowej półce, a nie jest to opcją dla Twojej integry.

Jeśli przeżyłbyś tą opcję, to proponuję Ci posłuchać najpierw Nada C658 https://www.tophifi.pl/nad-c658.html

-bazujący na oprogramowaniu BLUOS, będziesz miał m.in Tidal Connect + wiele innych. 

Najważniejsze jest jednak zestawienie z Twoim wzmakiem. Zapraszam Cię na testy, bez tego się nie obejdzie.

Napisano
Dnia 20.12.2021 o 18:15, piotr89 napisał:

Jak w temacie stoję przed wyborem odtwarzacza sieciowego do mojego wzmacniacza zintegrowanego McIntosh 6700 który ma wbudowany DAC.

W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o sugestie co mogło by fajnie z nim zagrać.
Czy są w ogóle na rynku jakieś odtwarzacze nie wyposażone z góry w przetwornik DAC? Tak bym nie musiał niepotrzebnie za to dopłacać bo nie będę z niego korzystał.

Wg mnie zamiast szukać streamer'a bez wbudowanego przetwornika - łatwiej będzie po prostu nie ograniczać się w wyborze modelu podłączyć streamer cyfrowo  do DAC'a w Maku.
Większość streamerów ma przeciętnej jakości przetwornik i lepiej gra gdy są podłączone cyfrowo niż analogowo.

No ale to taka luźna uwaga i zrobisz co myślisz...

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Dzięki za odpowiedzi.

@RoRo właśnie chciałem tak zrobić i pomyślałem że wtedy DAC w streamerze będzie jedynie zawyżal jego wartość. 

Skoro obejdziemy DAC w streamerze to czy to nie jest tak, że będzie on wówczas pełnił jedynie formę transportu sygnału cyfrowego, którego nie dotykając będzie słał  do DAC w moim w maku a co za tym idzie streamer nie ma w tym momencie wpływu na dźwięk?

Edytowano przez Bastek
Napisano
22 godziny temu, Bastek napisał:

właśnie chciałem tak zrobić i pomyślałem że wtedy DAC w streamerze będzie jedynie zawyżal jego wartość. 

Trochę zawyży cenę-ale często DAC w streamerach  (tzn. w tych podstawowych modelach, szacunkowo do 2...3tys) będzie słabszy niż ten w Twoim Maku. Może, ale nie musi...

To trochę tak samo jak w odtwarzaczach CD-teoretycznie wystarczy kupić sam transport (czyli odtwarzacz bez DAC'a) i podłączyć go cyfrowo. No ale czasami DAC jest lepszy w CD, a czasami we wzmacniaczu...

W odtwarzaczach wiele elementów odgrywa rolę-nie tylko sam przetwornik, ale i zasilanie, użyte elementy itd. Zresztą to dotyczy każdego elementu toru audio 😎

Zazwyczaj sam DAC (zewnętrzny-jako oddzielny ement) gra lepiej niż ten wbudowany w tej samej cenie, ale ... "zazwyczaj" nie znaczy "zawsze" .

Pozdrawiam