ADAM7 Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Witam Postanowiłem podłączyć TV do wzmaka właśnie poprzez tytułowe urządzenie w celu namiastki kina domowego możliwość słuchania muzyki przez youTube ( głównie towarzyskie spotkania kiedy to każdy chce czegoś posłuchać a ja nie nadążam z wymianą płyt w cd ). Brzmi to oczywiście średnio ale w takich sytuacjach nie o to przecież chodzi. Problemem jest strasznie cichy dźwięk tego zestawu, We wzmacniaczu muszę podkręcić głośność na godzinę 12 aby było przyzwoicie, wtedy w miarę to gra. Pytanie czy wymiana na lepszy konwerter ( czyt droższy ) poprawi głośność. Np Konwerter DAC FiiO D03K Taishan, lub jakiś inny ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Podejrzewam że jakość będzie lepsza ale czy głośność też, ciężko powiedzieć. Ja bym poszukał jakiegoś urządzenia z wyjściem analogowym 2v, wtedy powinno być dużo głośniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Edit. Będzie dużo głośniej bo sprawdziłem, też mam takiego Emersona i firmowy dac z wyjściem 2v, wszystko jest lepsze od razu usłyszysz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 Innym konwerterem głośności nie zmienisz. Optyczne wyjście z TV jest takie słabe. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 5 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 Witaj Czy mógłbyś podać jakiś konkretny model tego "firmowego daca z wyjściem 2v" ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 5 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 Czy np. coś takiego zrobi różnicę https://www.tophifi.pl/stereo/przetworniki-c-a/real-cable-nano-dac.html ? Czy jest to jednak "zwykły konwerter" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 Ja mam Meridian Explorer 2 Dac/Amp ale podłączony przez USB do tv boxa. To wzmacniacz słuchawkowy i Dac z wyjściem 2v rms gra to bardzo dobrze, spokojnie mogę polecić. Ale poszukaj może znajdziesz coś podobnego z takim wyjściem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 Jedyny minus to to że Netflix nie trybi z tym dakiem, nowsze filmy i seriale nie chodzą, nie wiem w sumie dlaczego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 14 minut temu, Sqter83 napisał: Jedyny minus to to że Netflix nie trybi z tym dakiem, nowsze filmy i seriale nie chodzą, nie wiem w sumie dlaczego. Jakim cudem? A co się dokładnie dzieje? Mi rme oraz smak q5 pro śmigają bez problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 (edytowany) Czasami jak przełączę tryb dźwięku w filmie na stereo to ruszy film/serial Ale ostatnio i to nie pomaga, odlacze dac i jest ok. W komputerze działa wszystko ok. Problem jest tylko z android box tv i nowymi filmami. Na HBO go normalnie działa dac 🧐 Edytowano 5 stycznia 2022 przez Sqter83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Dnia 5.01.2022 o 10:23, Fafniak napisał: Jakim cudem? A co się dokładnie dzieje? Mi rme oraz smak q5 pro śmigają bez problemu Spotkał się pan z takim problemem ?? post wyżej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Nie pan Ja obydwa sprzęty mam podłączone do mac-a mini Takiego przypadku nie miałem nigdy To musi być wina tego android-boxa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 10 minut temu, Fafniak napisał: Nie pan Ja obydwa sprzęty mam podłączone do mac-a mini Takiego przypadku nie miałem nigdy To musi być wina tego android-boxa No temat irytujący, bo żona w kółko woła "znowu nie działa netflix" i muszę iść i odłączyć DAC 🤔 Mi się wydaje że bardziej wina oprogramowania albo samego Netflixa bo stare filmy i bajki dla dzieci działają normalnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 38 minut temu, Sqter83 napisał: No temat irytujący, bo żona w kółko woła "znowu nie działa netflix" i muszę iść i odłączyć DAC 🤔 Mi się wydaje że bardziej wina oprogramowania albo samego Netflixa bo stare filmy i bajki dla dzieci działają normalnie A w TV Boxie masz dźwięk ustawiony na format PCM? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) 3 minuty temu, Amarok napisał: A w TV Boxie masz dźwięk ustawiony na format PCM? no chyba.. inaczej nic innego by nie działało.... dzieje sie tylko na nowych filmach na Netflixie .. chyba ze są jeszcze jakieś ukryte ustawienia samego netflixa ? spotyfaj, YT, i dzwieki w menu netflixa śmiga a jak odpalam film to wywala ten ekran Edytowano 6 stycznia 2022 przez Sqter83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Nie miałem na myśli ustawień w aplikacji Netflix tylko w ustawieniach samego TV Boxa. Dźwięk musi być w formacie PCM a nie np w dolby. Kiedyś miałem podobnie i ta zmiana pomogła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 zmieniałem, ale wydaje mi się że te ustawienia nie działają na wyjscie USB .. muszę chyba napisać do pomocy technicznej 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Jeśli masz ustawione wyjście multi na netflixie to nie będzie taki DAC działał. Powinien hulać za każdym razem kiedy zmienisz na stereo. Byc może ustawienia wyjścia netflixa to jedno a TV drugie? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 No jak działa YT, HBO GO i menu w Netflixie , czyli to co ma tylko dźwięk stereo, to przepatrz ustawienia boxa i apki , masz gdzieś ustawione wyjście na 5.1 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Albo gdzieś jest jakieś AUTO załączone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Poczytałem trochę. Wbiłem kod błedu w google, ...netflix radzi odłączyć android box na 3 min 🤔 Prawdopodobnie kodowanie dźwięku w filmach 4k nie jest wspierane przez mój DAC po USB. Podłączyłem optykiem stary tani DAC i wszystko chodzi bez problemu. 5 godzin temu, Fafniak napisał: Albo gdzieś jest jakieś AUTO załączone? 5 godzin temu, mkk napisał: No jak działa YT, HBO GO i menu w Netflixie , czyli to co ma tylko dźwięk stereo, to przepatrz ustawienia boxa i apki , masz gdzieś ustawione wyjście na 5.1 . 15 godzin temu, Amarok napisał: Nie miałem na myśli ustawień w aplikacji Netflix tylko w ustawieniach samego TV Boxa. Dźwięk musi być w formacie PCM a nie np w dolby. Kiedyś miałem podobnie i ta zmiana pomogła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts