Skocz do zawartości

Czemu DWA suby są lepsze niż JEDEN, a CZTERY suby są lepsze niż dwa :-)

Recommended Posts

Napisano

No więc czy DWA suby są lepsze niż JEDEN, a CZTERY suby są lepsze niż dwa ? 🙂

Nie raz się przewija ten temat, niektórzy kiwają głowa przytakując, u niektórych wzbudza to zainteresowanie, większość puka się w głowę mówiąc po co więcej niż jeden 🙂 Jestem w trakcie kończenia swojego kina i jak większość (czy świadoma tego czy nie), mam problemy z basem 🙂 Z tego powodu staram się znaleźć jak najwięcej info w temacie jak ogarnąć bas tak, abym był zadowolony, a wymagania mam spore 🙂

Słyszy się „postaw pułapki basowe w rogach”, co nie jest ogólnie złą rada, problem raczej polega na tym ze te popularne zrobione z gąbki czy nawet wypełnione wata nie za wiele dają, a poniżej 100Hz to tyle co i nic 🙂 Są dostępne pułapki rezonansowe czy aktywne, ale to już dużo pieniążków i dużo zajętego miejsca w pomieszczeniu, co u mnie jest problemem 🙂

Szukając info i rozwiązań, natknąłem się na kolejny już wykład świetnego znawcy tematu, Pana Anthony Grimani, w którym to bardzo fajnie tłumaczy czemu dwa (średnie) suby są lepszym rozwiązaniem niż jeden (duży), a cztery (małe) to idealna liczba! A czemu idealna ? Ponieważ pozwala rozwiązać niemalże wszystkie problemy z rezonansem i modami własnymi pomieszczenia, bez stosowania pułapek basowych, lub z minimalna ich liczba 🙂

Pozwoliłem sobie pożyczyć parę slajdów z Jego prezentacji (link do całego filmu poniżej), gdzie obrazuje On pomiarami zachowanie jednego DUZEGO suba (Triad Gold 15”, 700W mocy) w warunkach idealnych oraz rzeczywistych, w dość typowym pomieszczeniu i typowych ustawieniach 🙂 Następnie porównuje to do 4 małych subow (Triad Bronze 12” 300W) rozstawionych po rogach pomieszczenia - wykresy pokazują pomiar w paru miejscach odsłuchu, nie tylko w centralnym jak przy dużym subie 🙂 W dalszej części wykładu mówi także o tym ze można jeszcze poprawić bas kombinując z opóźnieniami i DSP i doprowadzić praktycznie do ideału, ale tych slajdów już nie pokazuje aby nie komplikować 🙂

Tak więc zapraszam do obejrzenia zdjęć, starałem się ułożyć je w logiczna całość 🙂

Mam nadzieje ze opisałem wszystko w miarę jasno, dla ciekawych tematu polecam cały 2h wykład tu - https://youtu.be/InwRYDzgEQk

Z pozdrowieniami dla kinomaniakow 🙂

01.png

02.png

03.png

04.png

05.png

06.png

07.png

Napisano
6 minut temu, lolekdrugi napisał:

@tomw jeszcze gdzieś były informacje o wrzuceniu subwoofera do szafki, nie potrafię ich namierzyć.

a tego nie wiem, acz u mnie nie ma zadnych mebli i tak, poza fotelami 🙂

Napisano (edytowany)
45 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

No i elegancko :)

w okolicach 70hz przewaznie i tak juz większość ma ustawione odciecie na subwooferze

Dobrze wiedzieć ze jesli zależy nam tylko na najnizszych zejsciach (do tych np. 50-60hz) to nie potrzeba dsp.

Ani DSP ani pulapek basowych 🙂 Acz 70Hz nieco nisko, choc to juz drobne rzeczy sa 🙂

Edytowano przez tomw
  • 2 months later...
Napisano (edytowany)

Wg mnie standard THX przewiduje odcięcie 80Hz na wszystkich kolumnach poza subami, te na 120Hz.

Natomiast potwierdzam z praktyki, miałem sporo problemów z rezonansami , szczególnie w niskich rejestrach, problemem nie był krótki i intensywny bas w filmach typu wybuchy , strzały itp. tylko długo wybrzmiewający bas gdy rośnie napięcie w thrillerach.  Dużo poprawiła kalibracja w wyższym ampli (XT32) , ale najwięcej gdy przyniosłem drugi sub. Nagle bas stał się łagodniejszy, bardziej kontrolowany.  W punkt. Nawet pierwsze wrażenie było takie, że jest go mniej.  Oczywiście nie szokuje mnie , że ustawiając 75dB przed kalibracją na skali suba moc jest na 10-12%. A i tak jest to test wytrzymałościowy dla tynków ;)

ps. temat akustyki to temat rzeka, warto się nim interesować - np. nie widziałem jak ważne są proporcje pomieszczenia, akustyka nie lubi równych proporcji... a co do ilości subów , w teorii 8 sztuk likwiduje wszystkie mody własne pomieszczenia :)

Edytowano przez Arek_Gd