kolodziejski Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Witam, planuje na dniach zakup odtwarzacza CD stawiam na solidny napęd, dynamikę, selektywność , bez odczytu usb , do 2,5k... Ale przy okazji naszła mnie taka myśl . Czy jest na rynku jakiś model odtwarzacza CD w wersji z USB i bez. Jak jego obecność wpływa na cenę( pewnie już marginalnie) czy jakość całości. (Zaznaczam że np Denon 600 vs 800 czy Marantz 5005 vs 6005 poza USB różnią się mocno wnętrzem.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 23 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 Mam pytanie do branży, lub posiadaczy bo zainteresował mnie opis Marantz a CD 6007 który ma regulowany filtr DACa na wyjściu audio co według opisu daje różne możliwości dźwięku podanego do wzmacniacza (podobny filtr jest w słuchawkach) Czy faktycznie to słychać? Bardziej boję się słabego lasera i mechanizmu bo sporo negatywnych opinii krąży o 6006 i 6007 że można pechowo trafić. Czy bezpieczniej będzie kupić klasyczne CD Rotela 14 ( jaki tam laser Sony, sanyo?), czy Cambridge Audio cxa35 ? (Bo jak pisałem USB nie jest najważniejsze.) Proszę o sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 21 minut temu, kolodziejski napisał: Czy bezpieczniej będzie kupić klasyczne CD Rotela 14 ( jaki tam laser Sony, sanyo?), czy Cambridge Audio cxa35 Nie znam Rotela. Z Cambridge'a miałem najpierw AXC25, teraz CXC 2. AXC25 - słaby mechanizm. Szuflada się nie wysuwa tylko wystrzeliwuje. Jak trafiła się zarysowana płyta, to odtwarzacz wpadł w wibracje niczym pralka. Na szczęście było to przed upływem 2 tyg., więc mogłem oddać. CXC 2 - mechanizm dużo lepszy. Na laser też na razie nie narzekam (mam od sierpnia i gra powyżej 5 godz. dziennie). Ale sterowanie - porażka. Mylą mu się sygnały do odtwarzania i wysuwania płyty. Średnio raz na 10 razy zdarza się, że "play" działa jak "eject". Zarówno przy przyciskaniu na obudowie, jak i z pilota! Na szczęście mam gwarancję przedłużoną do 5 lat. Do tego na pilocie brak przycisków z numerami i jak chcemy konkretny utwór, to trzeba się do niego doklikać od przodu lub od tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 (edytowany) 18 minut temu, engajner napisał: Co z tego że mechanizm czy laser lepszy jak dźwiękowo to bardzo przeciętny żeby nie powiedzieć słaby cd player. Dźwięk jest bardzo płaski, płyty odtworzy ale nie oczekuj cudów. Jeśli szukasz selektywności czy dynamiki to na pewno nie Cambridge. A wymienisz, może jakieś sensowne modele do, powiedzmy, 5k? Na razie nie stać mnie na przesiadkę, ale za rok, czy dwa... Z góry dziękuję. Zauważ też, proszę, że ja nie polecałem koledze Cambridge'a - wprost przeciwnie. A sam zainteresowany wyraźnie celuje w niedrogie modele. Edytowano 23 lutego 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 4 godziny temu, engajner napisał: Nowe czy używane? Nowe. To nie wzmacniacz czy kolumny. Laser i mechanizm się zużywa, a solidność dzisiejszego sprzętu pozostawia sporo do życzenia, więc nie zaryzykuję używki. Z góry dziękuję za typy i pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 CXC jest na prawdę dobrym odtwarzaczem. Solidny. W Marantz prawde mówiąc nie wiem jak w CD 6007 bo nie miałem ale od lat nie było poprawione złącze USB. Nie czytało FLAC i miało olbrzymie problemy z segregacja albumów. Nie wiem czy to poprawili, ale wątpię. Ewentualnie Emotiva, naprawdę fajny CD Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 3 minuty temu, engajner napisał: Soul Note SC300. Dzięki Odnotowałem i chętnie sprawdzę, jak przyjdzie czas następnej zmiany w torze. Mam nadzieję, że do tego momentu model nie zniknie z rynku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 7 godzin temu, S4Home napisał: Ewentualnie Emotiva, naprawdę fajny CD Zaleta: solidne wykonanie. Wada: głośny napęd. Emotiva ERC-3 Emotiva ERC-4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 Witaj, Z nowości, mamy nowy odtwarzacz Rotela CD14mk2. https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/rotel-cd14-mkii.html W stosunku do poprzednika, użyto nieco lepszych elementów wewnątrz. Zapraszam Cię na prezentację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts