Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 12 minut temu, Sqter83 napisał: s z którego roku te kolumny ?? chyba osiemdziesiate lata Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Tak na bezczelnego zrobić próbę czy jednak lutować ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 @Fafniak Matowe masz te soprany? Masz tego Chorda Odyssey jeszcze? Może wymień tego beldena. Belden to cyna na miedzi. Wysokie cyną idą więc opór większy i może to ich matuje. Od razu z Chordem soprany blasku dostaną 😉 Ja bym próbował ale to trzeba zamontować wszystko. Robota podwójna 😉 @elektron6 rzuć okiem na tą zwrotkę jak będziesz miał chwilę czy czegoś nie pokręciłem. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 No do testów bym nie lutował. Ps. Tak patrzę na te głośniki niskotonowe to mi się przypomina jak za małolata mieliśmy na dobicie auto od wujka i wstawiliśmy taką kolumienkę z podobnym niskotonowym. Ależ to fajnie grało, lepszy bas to chyba w s-clasie słyszałem ehh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Zwrotnica wydaje się ok. Wykresy? Coś tutaj jest dziwnie to pomierzone- od 2khz masz spl aż o 12 dB niżej od reszty pasma. To bardzo dużo… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Nie patrz na charakterystykę. Wpisałem tylko pojemności ze zdjęć. Indukcyjności nie wpisywałem bo nie znamy, na czuja wpisałem, no i dane głośników. Nawet nie wiem czy 16, 8 czy 4R wpisać. @Fafniak masz na przetwornikach jakieś dane? Producent, model, impedancja, cokolwiek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 nic kompletnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 17 minut temu, Fafniak napisał: nic kompletnie Zmierz chociaż rezystancję DC niskotonowca multimetrem jak będziesz mógł. Poszukam jeszcze na forach danych ale mało na temat jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Ale to chyba zadziałało używająć RME płynnie zmieniałem kanały i na tonach prostych jest inaczej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 26 minut temu, Fafniak napisał: używająć RME płynnie zmieniałem kanały i na tonach prostych jest inaczej W kanale ze zworką słychać inaczej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Tak - straciło "ciepła" i góra jest bardziej wyrazista/błyszcząca tak zastanawiam sie czy troszkę nie za bardzo, ale to po jakimś czasie "niskotonowe" maja 4,5 ohma wysokotonowca nie będę ruszał i mierzył - nie pamiętam którego naprawiałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 @MariuszZ ten rezystor to on ma 820 ohmów ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Mili omów. Prawie 1 Ohm 😉 Jeżeli jest lepiej ze zworką to może ale nie musi być jeszcze lepiej jak zamienisz elektrolita foliakiem. Może ESR być mniejsze i brzmieć inaczej. Lepiej? Nie wiem ale warto sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 ale tam na końcu jest "K" a gdzieś mi sie we łbie kojarzy oznacza to x1000 ale moz ecoś pierniczę (z czyms innym pokręciłem) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 przejrzałem sklepy w poszukiwaniu takich rezystorów z zakresu 100 -500 mohm o mocy 4-5W bieda jakaś... ? Albo źle szukam. A jak już są, to każdego trzeba kupić minimum 10 sztuk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 https://www.piekarz.pl/rezystory-5w/ ja znalazłem takie, cermetowe, niech koledzy ocenia czy się nadadzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baliosia Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 18 godzin temu, elektron6 napisał: Wszystkie 3 kondy to elektrolity bipolarne. To są bardzo wytrzymałe kondensatory i z doświadczenia mogę powiedzieć iż nie tracą na parametrach... Witam, Proszę Cię elektron6 nie wprowadzaj ludzi w błąd. Te kondensatory to śmieci (poniżej pare fotek starych kondów z których żaden nie ma parametrów - co więcej... nawet polipropylen tego nie gwarantuje), rezystor też, cewki raczej ok, one nie tracą zazwyczaj parametrów tylko jak słusznie zauważył Mariusz, tam nie powinno być śrub, zmieniają wartość indukcyjności i to mocno. Poza tym jeżeli głośniki niskotonowe mają 4 Ohmy a schemat jest dobrze rozrysowany (konstrukcja 2,5 drożna) to masz wypadkową impedancje 2 Ohmy... "Mimo to widać, że wstawienie zworki zamiast rezystora R1 podbije soprany w szerokim zakresie kilku oktaw ok. 2dB" Mariusz jeżeli nie wiadomo ile Ohm ma wysokotonowy to nie wiadomo o ile podniesie się skuteczność po usunięciu tego rezystora: jeśli ma 4 OHm to o 1,7dB, a jeśli 8 to o 1,7dB... Fafniak jeżeli chcesz to zrobić dobrze to sobie rozrysuj na spokojnie całą zwrotnicę no chyba że jest rzeczywiście tak jak podał Mariusz, posprawdzaj wartości elementów (bez miernika RLC nic nie zrobisz), wymień te lipne kabelki na coś lepszego (np. VdH snowline), cewki powinny być ok, rezystory wystarczą Superes Ty-Ohm są po 4zł/szt, kondensatory które są równolegle załóż przynajmniej MKT, a te szeregowe Jantzen standart Z-cap albo Cross cap, na górze założyłbym lepszy np mcap Mundorfa (ok25zł) Na fotkach poniżej pomierzone stare kondy i nie tylko: Na pierwszej fotce Audyn Cap który powinien mieć 4,7uF a ma 3,98 (sam byłem zaskoczony jak go zmierzyłem). Na drugiej elektrolit, zamiast 8uF ma 11,37, na trzeciej też bipolar: zamiast 4,7 ma 5,19. Te Wego były montowane w wielu niemieckich kolumnach, miałem tego dużo w kolumnach IQ, żaden nie miał parametrów. Tyle w temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 Kabli wymieniać nie będę. Na całą resztę mogę się pokusić, ale podajcie mi sklep w którym kupię te elementy o których piszecie na sztuki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baliosia Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) https://www.poweraudio.pl/ Ale nie musisz przez sklep, wejdź na alledrogo i tam wszystko znajdziesz i będzie szybciej. VdH twin red (taki czerwony) kupisz za parę złotych a zamkniesz temat. Pzdr. P.S. W moim poprzednim poście mały błąd się wkradł: jeśli 8Ohm ma wysokotonowy to podbicie po usunięciu rezystory będzie o ok. 0,8dB. Edytowano 19 lutego 2022 przez baliosia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 16 minut temu, baliosia napisał: VdH twin red (taki czerwony) kupisz za parę złotych a zamkniesz temat. TE przewody które widzisz na zdjeciach, są już przewodami po wymianie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 Podepnę się do tematu, co to za typ kondensatorów ? Warto je pomierzyć i która wartość to pojemność ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baliosia Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) 6,8uF i 3,9uF MKT Philipsa. To nie są złe kondy, trzymają parametry nawet po wielu latach. Ewentualnie wymień ten od wysokotonowego (chyba ten 3,9 ale to musisz po ścieszkach sprawdzić). I rezystor jeśli jest w torze wysokich na metalizowany. To chyba jakieś niemieckie kolumny? Edytowano 19 lutego 2022 przez baliosia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 stawiam na elaci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 Holenderska manufaktura, chyba 90 lata, Zrobię tak jak radzisz, wymienie profilaktycznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baliosia Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 Tylko tutaj żeby była większa poprawa to załóż coś lepszego niż jantzen standard czy cross cap. Polecam Mundorf Mcap, SCR. Rezystor wystarczy Superes ty-ohm. Pomyśl o kabelkach, no i daj znać co i jak po wszystkim. Pzdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts