patee Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 Witam, obecny system to połączenie stereo + home cinema. Pokój prostokąt ok.12m2 (4x3m - sprzęt wzdłuż dłuższej ściany). Źródło: RPi4/Volumio po USB oraz Chromecast Audio po optyku DAC: Topping DX3 Pro Wzmacniacz: Marantz PM7004 Kolumny fronty: Mission 702e Do tego wpięty na końcówkę mocy PM7004 jest Marantz NR1608, który napędza resztę (system 5.1, a będzie 5.1.2) Temat jest taki, że chciałbym jeśli to możliwe zmniejszyć liczbę klocków oraz rozdzielić (chyba?) stereo od home cinema. W tym samym momencie chciałbym przejść z podłogówek (wiem, że te Missiony to raczej podstawka w obudowie podłogówki) na podstawki. Podstawki koniecznie z bass-reflexem z przodu (ściana blisko). Z kolumn, które testowałem podobały mi się Elac Debut Reference DBR62 oraz Triangle Borea BR03. Mam teraz na testach NAD AMP1 i muszę powiedzieć, że o ile funkcyjnie jest dobrze (Chromecast wbudowany, DAC, optyki, auto-sensing) to brzmieniowo jest spora różnica do PM7004. Mam wrażenie, że C338 zagrał lepiej (miałem wcześniej na testach). Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł w jakim kierunku pójść? Czy zostawić jak jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 18 godzin temu, patee napisał: Mam teraz na testach NAD AMP1 i muszę powiedzieć, że o ile funkcyjnie jest dobrze (Chromecast wbudowany, DAC, optyki, auto-sensing) to brzmieniowo jest spora różnica do PM7004. Nie ma sensu takie porównanie i efekt tego był łatwy do przewidzenia. Korzystniej zostawić to masz i cieszyć się muzyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patee Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 19 godzin temu, lysyrafal napisał: Nie ma sensu takie porównanie i efekt tego był łatwy do przewidzenia. Korzystniej zostawić to masz i cieszyć się muzyką. No myślałem, że uda się zrealizować temat - zyskując na integracji i funkcjonalności pojedynczego klocka kosztem lekkiej degradacji jakości. Niestety spadek wrażeń z odsłuchu w tej konfiguracji z NAD AMP1 jest za duży. Stąd też moje pytanie co innego można przetestować/sprawdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 Oba te wzmacniacze Nad nie grają wybitnie i przy takim wzmacniaczu jak Marantz wypadają raczej mocno przeciętnie. Jeśli chcesz realnej zmiany musisz zapłacić nieco więcej i postawić na takie konstrukcje jak Musical Fidelity M3Si, M5Si, Atoll IN80 SIGNATURE, IN100 SIGNATURE, Roksan K3 i pewnie jeszcze parę innych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 4 godziny temu, patee napisał: Stąd też moje pytanie co innego można przetestować/sprawdzić W jednym klocku to trzeba niestety wydać dużo więcej. Ewentualnie możesz kupić samą końcówkę mocy, zamiast obecnego wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patee Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 8 godzin temu, Q21 napisał: Oba te wzmacniacze Nad nie grają wybitnie i przy takim wzmacniaczu jak Marantz wypadają raczej mocno przeciętnie. Jeśli chcesz realnej zmiany musisz zapłacić nieco więcej i postawić na takie konstrukcje jak Musical Fidelity M3Si, M5Si, Atoll IN80 SIGNATURE, IN100 SIGNATURE, Roksan K3 i pewnie jeszcze parę innych. Patrząc na specyfikację tych urządzeń to nie bardzo wiem jak miałby one rozwiązać mój temat... M3Si to chociaż DAC'a ma, a reszta to przecież sam analog 8 godzin temu, lysyrafal napisał: W jednym klocku to trzeba niestety wydać dużo więcej. Ewentualnie możesz kupić samą końcówkę mocy, zamiast obecnego wzmacniacza. OK, czy jest jakiś ampli/wzmacniacz z wbudowanym chromecastem i DAC (najlepiej USB DAC), który pozwoli osiągnąć albo i przeskoczyć poziom Marantz'a PM7004? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 M3Si ma DAC ale tylko po USB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 15 godzin temu, patee napisał: OK, czy jest jakiś ampli/wzmacniacz z wbudowanym chromecastem i DAC (najlepiej USB DAC), który pozwoli osiągnąć albo i przeskoczyć poziom Marantz'a PM7004? Cambridge Audio Evo 75 Cambridge Audio Evo 150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patee Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 4 godziny temu, lysyrafal napisał: Cambridge Audio Evo 75 Cambridge Audio Evo 150 O, to jest bardzo ciekawa propozycja. Szczególnie 150tka Fakt, że zupełnie inny pułap cenowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Masz jeszcze Marantza Model 40. ma sieć ie ma chromecasta. nie ma DACa z wejściem USB ale ma HDMI EVO 150 to bardzo solidne urządzenie. Bardzo Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts