gogiel Napisano 6 marca 2022 Udostępnij Napisano 6 marca 2022 Witam. Zastanawia mnie sprawa takiego połączenia Magnat MR 780 i Audiosymptom i8 czy to dobre rozwiązanie, czy może model niższy i6 lepiej się sprawdzi? Dodam że pokój w którym będzie stał ten sprzęt ma 25m2, rodzaj muzyki głównie rock i gothic rock. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 To całkiem nie złe połączenie. Ale pytanie czy te kolumny odsłuchiwałeś? W Której wersji? Copper i Carbon. Na czym ? W 25 metrach możesz zainwestować w obie konstrukcję pod kątem wielkościowym. Ale pytanie klucz czy to kolumny dla Ciebie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 (edytowany) Właśnie że nie odsłuchiwałem, wybierając je kierowałem się pozytywnymi opiniami stawiałem na wersję Carbon. Nie mam za bardzo gdzie odsłuchać takiego kompletu. Edytowano 7 marca 2022 przez gogiel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 (edytowany) Jeszcze zastanawiałem się nad tymi kolumnami Jamo C 97 II do tego magnat ale też ich nie słyszałem jak grają. Edytowano 7 marca 2022 przez gogiel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 No to tak się nie da. Kolumny musisz odsłuchać. W tym budżecie to masz juz kilka ciekawych propozycji. Na razie to po prostu filtrujesz p ocenie do 6K? To tam propozycji masz ile? 20 kompletów? Dnia 7.03.2022 o 07:20, gogiel napisał: wybierając je kierowałem się pozytywnymi opiniami Czy spotkałeś się w audio z kolumnami które mają złe opinie? Stanowczo trzeba je odrzucić ze względu na opinie. Jakie to? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 8 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2022 (edytowany) To jest prawda że nie ma złych opini, wszystko rozchodzi się o to jak to lubi i jaki ma słuch. Do tej pory moje stereo to kino domowe Onkyo 7.1 z głośnikami M-Audio 😁, także wszystko chyba w tej mojej cenie będzie lepiej grało od tego co miałem. Ale będę musiał ogarnąć temat odsłuchu. Wielkie dzięki Edytowano 8 marca 2022 przez gogiel 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man321 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Właśnie kiedyś oglądałem w necie te kolumny i wpadł mi pomysł aby zamienić dotychczasowe na Audiosymptom. Wydaje mi się to ciekawy wybór do mojego Magnata MR 780 po wymianie lamp ale nie będę się rozpisywał aby nie zaśmiecać wątku. Mam pytanie, bo pogrzebałem w necie i YT ale nie znalazłem odpowiedzi czy wersje Copper i Carbon różnią się brzmieniem czy to tylko różnica wizualna ? Jeśli tak to czy może ktoś z branży krótko opisać różnicę brzmienia ?. Oczywiście będę chciał sam posłuchać ale przynajmniej chciałbym wiedzieć na którą wersję ewentualnie się umawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 Różnią się brzmieniem. Myslę że jak się umówisz na jedną to będa mieli i drugie na stanie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Mi do Audiosymptom i8 rekomendują właśnie magnata mr780 W tej chwili graja z nad c326 i naprawdę fajnie to brzmi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa odnośnie wykonania i użytych materiałów i jak z trwałością tych membran po jakimś czasie. Głośniki praktycznie od niedawna na rynku czyli czas jeszcze ich nie docenił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Czas ich nie ocenił. Ale jakie masz obawy co do membran? Co miało by się z nimi stać? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 (edytowany) Gdzieś przeczytałem że membramy wykonane są z papieru pokrytego plecionką i to mnie zastanawia jak z żywotnością? Edytowano 11 marca 2022 przez gogiel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Raczej przy normalnym użytkowaniu nie obawiałbym się o żywotność. Miałem wiele starych konstrukcji papierowych, najstarsze z lat 40-tych i nic złego się nie działo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man321 Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Przesłuchałem Audiosymptom i6 Carbon z moim Magnatem ale nic lepszego nie wnosi do mojego zestawu więc odpuszczam temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 (edytowany) A może jakieś inne kolumny w tej samej cenie polecacie które fajnie będą grały z tym Magnatem?Żebym mógł za jednym razem przetestować kilka propozycji. Edytowano 11 marca 2022 przez gogiel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek1987 Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Siema,ja mam do magnata monitor audio silver 100 ,kupilem kiedyś używane ,mam wrażenie ,że coraz słabiej grają,na innych głośnikach nie testowałem tego wzmacniacza, jakie lampy zastosowałeś do tego wzmacniacza i jak długo miales tamte oryginalne ? Dlaczego wymieniłeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 Dnia 11.03.2022 o 14:46, Man321 napisał: Przesłuchałem Audiosymptom i6 Carbon z moim Magnatem ale nic lepszego nie wnosi do mojego zestawu więc odpuszczam temat. Czyli jak zagrały i6 tym Magnatem. Nie podobał się tobie dźwięk Audiosymptom ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man321 Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 (edytowany) Ciężko mi jest odpowiedzieć bo ja patrzę na to z innej strony. Chodzi o to, że teraz mam zestaw, który ogólnie mi odpowiada poza kilkoma sprawami, które opisywałem w innym wątku. Czyli przykładowo mam 5 utworów w których coś mi nie odpowiada i raczej porównuję, szukam coś aby wykluczyć lub zmienić te rzeczy ale wszystkie dobre pozostawić. Weź też pod uwagę, że mam wymienione lampy i mój Magnat gra trochę inaczej niż inne. Chciałbym wykorzystać to co dała mi wymiana lamp a po krótkim odsłuchu stwierdziłem, że Audiosymptom i6 mi tego nie umożliwi. Porównując z Dali Oberon 7 w trzech słowach mogę stwierdzić, że płycej, mniej rozdzielczo, mniejsza scena, mniej instrumentów, mniej szczegółów, dźwięki bardziej zlane, mniej stereo, mniej sprężystości itp. Ale oczywiście to nie oznacza, że źle, tylko, że nie dla mnie. Zbyt krótko słuchałem aby opisać kolumny, szukałem w brzmieniu tylko wybiórczo kilku rzeczy. Trzeba samemu posłuchać. Edytuję bo jeszcze ważna rzecz. Słuchałem tylko Carbon, może Cooper grać inaczej. Edytowano 12 marca 2022 przez Man321 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 Do Oberon 7 to bardziej i8 porównywać. Zobaczymy co napisze branża Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 12 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2022 Też bym tak porównywał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2022 A co sądzicie o takim połączeniu Magnat mr 780 i Klipsch R-620F Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, gogiel napisał: A co sądzicie o takim połączeniu Magnat mr 780 i Klipsch R-620F Miałem taki zestaw 2 lata temu i sprzedałem Klipsch, Magnat został jeszcze na jakiś czas. Taki zestaw gra mocno, efektownie, dynamicznie za sprawą charakteru Klipsch. W takim duecie to kolumny nadają cały charakter. Jeśli miałbyś używać pół na pół muzyka - filmy to jak najbardziej. Klipsch to kinowe kolumny i tu sprawdzają się fantastycznie, firanki chodzą. Ale jeśli chcesz się podelektować muzyką w jazzie, w klasyce czy nawet rocku to tu się mocno rozczarujesz. Granie skrajami pasm zupełnie tu nie pasuje, te kolumny po prostu mają wycofaną, niezbyt detaliczną średnicę. Jakieś niuanse, plankton, szuranie miotełek o talerze, alikwoty czy precyzyjne rzężenie gitar elektrycznych - będziesz zawiedziony i wnerwiony że tego wszystkiego zwyczajnie brak. Wydasz 5k na sprzęt a do jakości HiFi będzie wciąż daleko. Do zaproszenia kumpli i pokazania estradowego łupnięcia, takiego obliczonego na efekt pierwszych 5 minut jak najbardziej, ale do codziennego słuchania muzyki, jej klimatu, barwy instrumentów, szukania w niej czegoś więcej nie polecam. Tu już bardziej sprawdzą się choćby jakieś Monitor Audio Bronze 6G 500 Edytowano 16 marca 2022 przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 Dnia 11.03.2022 o 07:22, gogiel napisał: Gdzieś przeczytałem że membramy wykonane są z papieru pokrytego plecionką i to mnie zastanawia jak z żywotnością? Celuloza to bardzo częsty materiał do budowy membram. Ja gdzies mam kolumny które mają ze 30 lat i nic im się nie stało pod tym kątem. Dnia 11.03.2022 o 14:46, Man321 napisał: Przesłuchałem Audiosymptom i6 Carbon z moim Magnatem ale nic lepszego nie wnosi do mojego zestawu więc odpuszczam temat. Tak się spodziewałem właśnie. Dnia 11.03.2022 o 15:19, gogiel napisał: A może jakieś inne kolumny w tej samej cenie polecacie które fajnie będą grały z tym Magnatem?Żebym mógł za jednym razem przetestować kilka propozycji. Magnat seria Signature, Monitor Audio Seria Silver 10 godzin temu, gogiel napisał: A co sądzicie o takim połączeniu Magnat mr 780 i Klipsch R-620F 620 to kolumny do kina. Do stereo są RP 260 albo starsze 62ki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Kolumny zakupione, wybór padł na Magnat Signature 507. Miłość od pierwszego odsłuchu😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts