DiBatonio Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) 10 minut temu, Dzik napisał: Warto mieć na uwadze, że niektóre wydania tego samego albumu kosztują 30€, a inne 100€ nie bez powodu. Dealerzy wiedzą, co sprzedają, dlatego będąc kupującym też dobrze zrobić research Oczywiście, że tak. Jak do tego jeszcze płyta jest w nienagannym stanie, to już w ogóle. Poczytałem kiedyś Pana winyla, dobre wydania i naprawdę świetne jakościowo płyty LP potrafią sięgać cen po dziesięciokroć więcej niż 100€. Czytałeś, o tym, że płyty po latach potrafią się wypaczyć i skrzywić, niejednokrotnie o tym czytałem, że płyta cała powierzchnia nie przylega do talerza i "buja" się w płaszczyźnie Z. Edytowano 16 marca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 5 minut temu, DiBatonio napisał: Czytałeś, o tym, że płyty po latach potrafią się wypaczyć i skrzywić, niejednokrotnie o tym czytałem, że płyta cała powierzchnia nie przylega do talerza i "buja" się w płaszczyźnie Z. Nawet to widziałem. Nie dzieje się tak jednak z uwagi na upływ czasu, tylko z uwagi na niewłaściwe przechowywanie nośnika. Płyta winylowa musi stać w pozycji pionowej, bo kiedy jest pod kątem albo leżą na niej inne płyty, to nacisk innych płyt ją z czasem odkształci. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 6 minut temu, DiBatonio napisał: Czytałeś, o tym, że płyty po latach potrafią się wypaczyć i skrzywić, niejednokrotnie o tym czytałem, że płyta cała powierzchnia nie przylega do talerza i "buja" się w płaszczyźnie Z. To dotyczy nowych wydań również. Dlatego stosuje się dociski , by stabilizować płytę. Z tego powodu też wymyślono " pływające " zawieszenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) 10 minut temu, Dzik napisał: Nawet to widziałem. Nie dzieje się tak jednak z uwagi na upływ czasu, tylko z uwagi na niewłaściwe przechowywanie nośnika. Płyta winylowa musi stać w pozycji pionowej, bo kiedy jest pod kątem albo leżą na niej inne płyty, to nacisk innych płyt ją z czasem odkształci. Oczywiście, ale temat jest podnoszony przez starych wyjadaczy, więc nie sądzę by ktoś taki niewłaściwie przechowywał swoje płyty. 10 minut temu, tomek4446 napisał: To dotyczy nowych wydań również. Dlatego stosuje się dociski , by stabilizować płytę. Z tego powodu też wymyślono " pływające " zawieszenia. Docisk o którym piszesz służy raczej czemu innemu i obejmuje raczej centralną część płyty, a ja piszę o wypaczeniach po same jej skraje. Edytowano 16 marca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Oczywiście, ale temat jest podnoszony przez starych wyjadaczy, więc nie sądzę by ktoś taki niewłaściwie przechowywał swoje płyty. Płyta winylowa nie wygnie się bez oddziaływania takich czynników jak ciepło i nacisk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) 12 minut temu, Dzik napisał: Płyta winylowa nie wygnie się bez oddziaływania takich czynników jak ciepło i nacisk. Widocznie ci wyjadacze trzymali płyty na grzejniku 😁 Przy zakupie LP warto wziąć pod uwagę, bo na pchlim targu raczej tego nie sprawdzimy. Co by nie powiedzieć, mnie to medium nie przekonuje, chociaż słuchałem kiedyś u kolegi na budżetowym ProJectcie. Otoczka, smoczka i inne tego typu przekonania do mnie nie przemawiają, zresztą z CD Playera już też dawno zrezygnowałem. Po jakimś czasie miałem Mohikana i też mnie nie przekonał do powrotu do płyt CD. Robiłem też porównania tych samych płyt z CD vs ich rip do formatu bezstratnego, flaga i takich tam serwisów streamingowych. Za to bardzo polecam nosniki blu spec CD i blu spec CD2, jakość na najwyższym poziomie. https://ccd.pl/blu-speccd-c40/ https://ccd.pl/blu-spec-cd2-c211/ Edytowano 16 marca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) 13 minut temu, DiBatonio napisał: Widocznie ci wyjadacze trzymali płyty na grzejniku Ewentualnie na słońcu albo gdzieś krzywo wsadzili między przedmioty. Mnie niestety raz płytę odkształcił listonosz przez za mało sztywne opakowanie. 16 minut temu, DiBatonio napisał: Za to bardzo polecam nosniki blu spec CD i blu spec CD2, jakość na najwyższym poziomie. Przecież to są zwykłe płyty CD z nieco lepszą korekcją błędów, a większość błędów bierze się z rys i innych uszkodzeń. Edytowano 16 marca 2022 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 a ja właśnie słucham pierwszego mastersounda z mojej kolekcji i jestem zachwycony, to połączenie zalet cd- krystaliczności i szczegółowości z miękkością vinyla, co do odkształceń płyt, to mnie udała się taka sztuka wiele lat temu jak położyłem zakupione jeszcze w Jugosławii płyty na tylnej półce w samochodzie wracając z wakacji... acha i jeszcze jedna uwaga, dlaczego często kupuję japońskie wydania, bo niestety aby cieszyć się starymi nagraniami należy kupować stare pierwsze wydania, a tych europejskich w dobrym stanie w Polsce praktycznie nie ma, natomiast japońskie są w wielu wypadkach jak nówki z fabryki co tylko przestały nieco na półce i do tego ta wzorowa poligrafia i gruby karton okładki... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Ja jeśli kupuję stare wydania, to zawsze szukam albumu w pierwszej kolejności u sprzedawców z Niemiec, bo Niemcy właściwie nie lecą sobie w ch. - stan płyty uczciwie oznaczony, solidne pakowanie, szybka i sprawna wysyłka. W przypadku np. francuskiego colissimo zawsze trzęsę tyłkiem, bo już raz mi płytę zgubili. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Co nie zmienia faktu, że jest to technologia sprzed wieku. Na pewno bardziej (nie wiem jak to ująć) nowoczesna od wszelkiego rodzaju np taśm 1 godzinę temu, Dzik napisał: renesansie 🤣 Żartowniś Vinyl = Glamour 💖 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts