Butler Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 18 minut temu, S4Home napisał: Ale to nie Atmos To sa kolumny do innych zastosowań. Piotr Oczywiście że mogą być do Atmos. Sprzedawca na Allegro ma opis niezgodny z zaleceniami Dolby, ale można z nimi montaż zrobić (inaczej) prawidłowo. Odrzucamy oczywiście stawianie ich na frontowych kolumnach bo to porażka z tymi odbiciami od sufitu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 23 godziny temu, Butler napisał: Oczywiście że mogą być do Atmos. Sprzedawca na Allegro ma opis niezgodny z zaleceniami Dolby, ale można z nimi montaż zrobić (inaczej) prawidłowo. Odrzucamy oczywiście stawianie ich na frontowych kolumnach bo to porażka z tymi odbiciami od sufitu. No tak można je zamontować na suficie. Chodź ten design nie każdemu odpowiada. Ale to prawda. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Dnia 23.03.2022 o 00:21, Chris_ napisał: A nie możesz tego narożnika do przodu wysunąć? Im bliżej środka tym lepiej ale nawet metr więcej od ściany zrobi różnicę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 30 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2022 (edytowany) 11 godzin temu, eMBe napisał: A nie możesz tego narożnika do przodu wysunąć? Im bliżej środka tym lepiej ale nawet metr więcej od ściany zrobi różnicę. Wiem, ale niestety nie mogę Słuchałem dziś NAD 758 i B&W 706 S2. Niby fajnie, wyraziście i czysto, selektywnie i z przestrzenią, ale... No właśnie, brakowało mi tego czegoś. Nie wiem jak to skatalogować, ale zabrakło mi "mięcha" w tym graniu. Takiej pełni brzmienia. Faktem jest, że dużo zależało od konkretnego gatunku i chyba samego masteringu. Dodatkowo zastanawiam się, nad zachwytami nad dobrym basem, tu tego jakby nie było. Zastanawiam się, może to dlatego, że elektronika była prosto z pudła bez kalibracji? Miałem takie uczucie, że już stoję nad krawędzią, ale brakuje tych paru gram czegoś co przeważy, lub kogoś kto by mnie popchnął żeby polecieć... Byłem dość bliski zakupu tego zestawu, ale teraz sam nie wiem... czy da się nad nim jeszcze jakoś popracować? Edytowano 30 marca 2022 przez Chris_ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 marca 2022 Udostępnij Napisano 31 marca 2022 Musisz wyjść poza salony TOP i posłuchać czegoś innego. Skoro z NADem dzwiek Ci nie odpowiadał to nie będzie to takie łatwe. Ale w przypadku Japończyków możesz kupić tańszy amplituner z wyjściem PRE OUT. Albo sprawdzić Arcama AVR 10. Co do kolumn to wybór jest dośc szeroki. Po prostu posłuchaj więcej Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 10 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Okazało się, że mój front będzie sporo węższy niż zakładałem i niestety również sporo węższy od kanapy, w związku z tym pytanie: Czy jest możliwy taki układ dipoli i atmosa jak na rysunku 1, nie zepsuje to sceny dźwiękowej ? Ewentualnie może kompromis w postaci rysunku 3? W "ostateczności" pozostaje mi montaż jak na rysunku 2, ale dobrze by było załapać i skalibrować całą kanapę żeby nikt nie był za bardzo poszkodowany: Załączam rysunki, dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Ja jestem za 1 lub 3 Mimo że to nie będzie symetryczne. Ale dzięki takiemu układowi nikt nie straci. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 11 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 55 minut temu, S4Home napisał: Ja jestem za 1 lub 3 Mimo że to nie będzie symetryczne. Ale dzięki takiemu układowi nikt nie straci. Piotr OK, a z tych dwóch który byś wybrał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Ja bym robił 1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 11 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 9 godzin temu, Butler napisał: Ja bym robił 1. Tak zrobię. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Nie powinny być w jednej linii ? Rysunek nr 2 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Pytanie czy w linii z frontami czy tyłami. Szczerze nie wiem. Raczej bym to optycznie zdecydował. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Na 2. siedzący po prawej stronie kanapy będzie miał jeden głośnik z lewej, a drugi przed nim. Najlepszy układ to 1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 22 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 Jak minimalnie blisko od ściany bocznej może być zamontowany dipol? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 Co masz na myśli? Jak blisko narożnika? Nie traktował by tego jako krytyczny parametr, ale ja bym przyjął że minimum 30cm by było optymalne. To moja subiektywna opinia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 Piszesz o kalibracji/poszkodowaniu a fronty rozsunięte na 1,5m przy odsłuchu z odległości 4,5m.... nie wiem czy central przewidujesz, ale separacja kanałów (FL/FR) będzie żadna Tu nawet w sweet spotcie będzie użytkownik poszkodowany 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 22 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 9 godzin temu, Heathen napisał: Piszesz o kalibracji/poszkodowaniu a fronty rozsunięte na 1,5m przy odsłuchu z odległości 4,5m.... nie wiem czy central przewidujesz, ale separacja kanałów (FL/FR) będzie żadna Tu nawet w sweet spotcie będzie użytkownik poszkodowany Tak, wiem. Planuję centralny. Może uda mi się rozsunąć do 2 m na 3,5-4m odległości. Również nad tym ubolewam. P.S. Co to jest poszkodowanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2022 Widziałem dipola który był praktycznie w rogu pomieszczenia. I tak sobie świetnie radził. Więc moim zdaniem to nie jest wyznacznik oraz kryterium. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_ Napisano 25 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: Widziałem dipola który był praktycznie w rogu pomieszczenia. I tak sobie świetnie radził. Więc moim zdaniem to nie jest wyznacznik oraz kryterium. Piotr Dziękuję Piotrze, to dla mnie bardzo cenna wiadomość. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 25 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2022 Dnia 23.04.2022 o 00:14, Chris_ napisał: Co to jest poszkodowanie? Przy takiej odległości to do Ciebie z frontu będzie leciała ściana dźwięku a nie odseparowany dźwięk z trzech frontowych kanałów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts