Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia No ja mam ogólnie problem, bo w głowie mam Zeppelina i właśnie od niedawna Laco a i jeszcze jednego Divera chce ( to ten drugi, który chce sobie złożyć) no ale obiecałem sobie, że nie przekroczę liczby 14 sztuk więc coś będę musiał sprzedać. Naszczęście mam jakiegoś Casio Edifice, którego i tak nie pamiętam kiedy miałem na ręce więc nie będzie boleć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 38 minut temu, Chmarski napisał: Chyba nie. U mnie jeśli chodzi o noże to EDC jest Leatherman Charge. Eeeee tam taki multi tool MacGyvera 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Ogólnie czy też zauważyliście, że nie jesteście w stanie czegoś kupić od tak, że coś widzicie ( zwłąszcza jeśli nie było to w dziedzinie, którą się interesowaliście?) i kupujecie? Ja mam tak ciągle, chce coś kupić, ale chce poznać opinie na ten termat, zaczynam się zagłębiać w danym temacie i koniec Chciałem jeden nóż w ikei kupić skończyło się na 4 japońskich nożach Chciałem kupić zegarek do garniaka, skończyło się na ten moment na 12 sztukach , różnych wersjach z różnym zastosowaniem Ogólnie boję się już czymkolwiek zainteresować przed zakupem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 26 minut temu, DiBatonio napisał: Eeeee tam taki multi tool MacGyvera 😁 Od kilkunastu lat ani razu i się nie zdarzyło bym czuł potrzebę za jakimś innym. 1 minutę temu, Michał Gałązka napisał: Ja mam tak ciągle, chce coś kupić, ale chce poznać opinie na ten termat, zaczynam się zagłębiać w danym temacie i koniec Też tak mam. Jak coś potrzeba na szybko kupić, to potrafię siedzieć godzinami i poznawać za i przeciw. Wczoraj przez kilkanaście godzin się utwierdzałem czy opony, które na początku wybrałem będą dobre. Dlatego też się zdecydowałem na Schaumburga. Mała manufaktura, gdzie każdy zegarek składają ręcznie. No i mają swoje wzory mało podobne do innych zegarków na rynku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 3 minuty temu, Chmarski napisał: Dlatego też się zdecydowałem na Schaumburga. Mała manufaktura, gdzie każdy zegarek składają ręcznie. No i mają swoje wzory mało podobne do innych zegarków na rynku. Tak wiem, kojarzę ja póki co czekam na coś takiego co mnie tak całkowicie urzeknie i będzie faktycznie wyjątkowe, tylko moja wiedza i doświadczenie w świecie zegarków jest na tyle małe, że jak ja znajdę coś co jest małą manufakturą to okazuje się, że jest to post, wpis mający kilka lat i dana manufaktura już jest zanana i popularna w świecie fanów zegarków No to ja dziś na ręce właśnie to o czym rozmawialiśmy W zbieraniu zegarków najgorsze jest to co przyjdzie jutro czyli zmiana ustawienia datownika w zegarkach 😅 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 19 minut temu, Michał Gałązka napisał: W zbieraniu zegarków najgorsze jest to co przyjdzie jutro czyli zmiana ustawienia datownika w zegarkach 😅 No i zmiana czasu jeszcze dwa razy w roku. A to mój rówieśnik co do miesiąca: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 19 minut temu, Michał Gałązka napisał: No to ja dziś na ręce właśnie to o czym rozmawialiśmy W zbieraniu zegarków najgorsze jest to co przyjdzie jutro czyli zmiana ustawienia datownika w zegarkach 😅 A nie można wszystkich zsynchronizować? 😁 Mnie jakoś pasują automaty, ale przygarnąłbym z normalnym nakręcanym mechanizmem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 1 minutę temu, DiBatonio napisał: A nie można wszystkich zsynchronizować? 😁 Można. Tylko synchronizacja jest manualna i czasochłonna Schaumburg ma trochę manuali w ofercie. Nie powiem tez nie trochę kuszą jak na nie patrzę, więc staram się tam nie zaglądać za często. Mają też skeletony (również manualne) bardziej pasujące do nazwy niż u innych: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia @Michał Gałązka To szukanie, przegladanie, zastanawianie sie, czytanie opini i porownywanie, to nie jest zarezerwowane tylko dla zabawek audio. Jak widać. Dokladnie, jak mowisz, ja tez jak zobacze zegarek i nie będę mógł o nim zapomniec to go sobie sprawie. Jak dla mnie musi to być automat. Takie raz oglądałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Lubię klasyki, ewentualnie z chonometrem. Ale jak cała tarcza odkrywa werk zegarka to już niewiedzialbym, która godzina 😁 Jeszcze są takie z niewielkim okienkiem odkrywajacym mechanizm, te są ładne. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Ty mam swojego Open hearta W czarnym ori pasku a po prawej, pasek ze skóry z kangura będzie pasować do brązowych butów monków No ja mam w większości albo qwarce albo solary, bo o ile lubię automaty, to wkurza mnie, że nawet jak zegarek chce założyć na moment to musze go za każdym razem ustawiać Trochę wygoda wygrywa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 8 minut temu, Artur Brol napisał: Takie raz oglądałem Oreinty to moja ulubiona marka, japońce w środku. Bo z tym to bywa różnie, nie,torebki szwajcary nawet Szwajcarii. Ie widziały, no może ja,ies tam części, mechanizmy. 1 minutę temu, Michał Gałązka napisał: No ja mam w większości albo qwarce albo solary, bo o ile lubię automaty, to wkurza mnie, że nawet jak zegarek chce założyć na moment to musze go za każdym razem ustawiać Trochę wygoda wygrywa Dlatego trzeba nosić, albo wsadzić do rotomatu 🙂 Mnie wkurza mój Orient, kiedy noszę go codziennie, zaczyna spieszyć o kilka minut. Te tanie "szwajcary" też tak mają, dlatego też następny to był solar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Nie jest to przypadkiem podfirma Seiko? A moze to Pulsar był, już mi się miesza. Ładne jednak te Orienty są. Jak pisałeś, tylko niewielka część mechanizmu jest widoczna i to starczy. Więcej by było przesadą a i odczytać godzinę nie tak łatwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia No ale generalnie różne opinie na temat rotomatów słyszałem więc na ten moment odpuściłem temat a wiesz ciężko nosić ciągle te zegarki mając ich na ten moment 12 sztuk z dwoma pustymi miejscami w pudełku Co prawda ten Casio Edifice drugi od lewej już wyleciał na OLX i czekam aż się sprzeda ale tak czy inaczej 14 zegarków to taka granica której nie chce przekraczać 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Nie jest to przypadkiem podfirma Seiko? A moze to Pulsar był, już mi się miesza. Orient sam sobie wszystko produkuje z tego co wiem i jest to japoniec, Seiko i inne mają swoich poddostawców jak dobrze pamiętam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2 minuty temu, Artur Brol napisał: Nie jest to przypadkiem podfirma Seiko? A moze to Pulsar był, już mi się miesza. Pulsar , Alba , Lorus i Orient Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 1 minutę temu, Michał Gałązka napisał: No ale generalnie różne opinie na temat rotomatów słyszałem więc na ten moment odpuściłem temat a wiesz ciężko nosić ciągle te zegarki mając ich na ten moment 12 sztuk z dwoma pustymi miejscami w pudełku Myślałem, że EDC to na codzień, a mamy 7 dni w tygodniu, a nie 12 🤭 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 1 minutę temu, DiBatonio napisał: rient sam sobie wszystko produkuje z tego co wiem i jest to japoniec Tak, orient sam produkuje swoje werki Przed chwilą, DiBatonio napisał: Myślałem, że EDC to na codzień, a mamy 7 dni w tygodniu, a nie 12 🤭 dobrze myślałeś, ale u mnie EDC się zmieniają tak co dwa tygodnie lub zalezy jak się ubieram Ja na chwilę się wyłączam, będę wieczorem to wrócę do tematu, teraz muszę się zająć prozą życia, zakupy, zmiany opon i takie inne Ale fajnie, że tu są ludzie lubiący zegarki, bo na forum zegarkowym jest tak sztywno, że szok 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Ukochany zegarek mojego syna: 15 minut temu, DiBatonio napisał: Lubię klasyki, ewentualnie z chonometrem No, chronometry to już wyższa półka. Chyba, ze o chronografy Ci chodziło Orienty fajne, ale mi na ręku nie leżały optycznie. Ja mam tak, że zegarek musi mi na ręku zrobić "wow" żebym go kupił. Łapię się czasem na tym, że jak patrzę by sprawdzić, która jest godzina, to się przez dłuższy czas uśmiecham do siebie patrząc na zegarek i ostatecznie zapominam o sprawdzeniu tej godziny. Czasami czynność się powtarza nawet ze 3 razy zanim odnotuję, która to godzina. 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Seiko i inne mają swoich poddostawców jak dobrze pamiętam. To Seiko jest poddostawcą raczej. Ich mechanizmy lądują w większości microbrandów. Nawet Junghans wziął od nich mechanizm z Grand Seiko. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia (edytowany) 8 minut temu, Michał Gałązka napisał: Pulsar , Alba , Lorus i Orient Jakiś czas chyba z od Seiko brali, ale krótko. Mnie tam w 2032r. będzie czas odejść z tego świata, bo mojMulti Year Calendarwlasnie wie wtedy kończy 🤭 Tu jest trochę Historii Orienta. https://orientwatch.pl/HistoryTimeline Edytowano 30 kwietnia przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Mnie tam w 2032r. będzie czas odejść z tego świata, bo mojMulti Year Calendarwlasnie wie wtedy kończy 🤭 Myślę, że bez problemu dostaniesz wersję aktualną. Są wymienne kalendarze do nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 5 minut temu, Chmarski napisał: No, chronometry to już wyższa półka. Chyba, ze o chronografy Ci chodziło Tak, o chronograf mi chodziło 🤭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia 9 minut temu, Michał Gałązka napisał: Ale fajnie, że tu są ludzie lubiący zegarki, bo na forum zegarkowym jest tak sztywno, że szok E tam. Wspomnij o Pagani Design albo o polityce sprzedaży Rolexa. Zobaczysz jak się rozrusza 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia (edytowany) 19 minut temu, Chmarski napisał: Myślę, że bez problemu dostaniesz wersję aktualną. Są wymienne kalendarze do nich. Jeszcze za mną chodzi seria Orient Star, ale na tę chwilę też tam chyba jeszcze do 2032r. są tarcze kalendarza. Edytowano 30 kwietnia przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia W Orient Starach mają takie kalendarze? Nie pamiętam takiego, ale mnie akurat te kalendarze nie kręcą, więc może nie zwróciłem uwagi. Ja bardziej divery lubię, a od kiedy oczy już nie te, to jak najczytelniejsze chcę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts