Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, mam kilka płyt winylowych które kupiłem jak byłem w liceum. Po prostu zauważyłem płytę z muzyką, którą uwielbiam i bez namysłu kupiłem, myśląc że po prostu lupię gramofon jak będzie kasa i pieniądze. Kilka lat mineło no i teraz kasa jest ale temat okazał się być zbyt skomplikowany dla takiego żółtocioba jak jak ja który mało pojęcia ma o jakim kolwiek sprzęcie elektronicznym, więc zwracam się do was z (może głupimi) pytaniami.

Co jest mi potrzebne oprócz gramofonu i głośników?

Jaki gramofon byłby dobry dla kogoś kto chciałby wydać mniej niż 1000zł, a mieć frajdę z zabawy starą elektroniką?
Stąd też wynika moje pytanie, że mógłbym kupić pierwszy lepszy nowy gramofon i głośniki stereo i cieszyć się graniem, ale chciałbym mentalnie przenieść się w czasie kiedy słucham moich płyt, bo jak by o to nie chodziło to bym puszczał zwyczajnie na mojej wieży muzyke z telefonu. Więc zależy mi na tym żeby sprzęt był stary, ale nie wiem komu ufać jaki ze starszych sprzętów jest dobry, i jak połączyć starszy sprzęt z dzisieszymi głośnikami itp. 

Docenię wszelkie rady :)

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 10.04.2022 o 19:09, Chaotism napisał:

Cześć, mam kilka płyt winylowych które kupiłem jak byłem w liceum. Po prostu zauważyłem płytę z muzyką, którą uwielbiam i bez namysłu kupiłem, myśląc że po prostu lupię gramofon jak będzie kasa i pieniądze. Kilka lat mineło no i teraz kasa jest ale temat okazał się być zbyt skomplikowany dla takiego żółtocioba jak jak ja który mało pojęcia ma o jakim kolwiek sprzęcie elektronicznym, więc zwracam się do was z (może głupimi) pytaniami.

Co jest mi potrzebne oprócz gramofonu i głośników?

Jaki gramofon byłby dobry dla kogoś kto chciałby wydać mniej niż 1000zł, a mieć frajdę z zabawy starą elektroniką?
Stąd też wynika moje pytanie, że mógłbym kupić pierwszy lepszy nowy gramofon i głośniki stereo i cieszyć się graniem, ale chciałbym mentalnie przenieść się w czasie kiedy słucham moich płyt, bo jak by o to nie chodziło to bym puszczał zwyczajnie na mojej wieży muzyke z telefonu. Więc zależy mi na tym żeby sprzęt był stary, ale nie wiem komu ufać jaki ze starszych sprzętów jest dobry, i jak połączyć starszy sprzęt z dzisieszymi głośnikami itp. 

Docenię wszelkie rady :)

Jaki duży pokój?

Co potrzebujesz? Gramofon, wzmacniacz, kolumny. Wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym, czyli musi mieć gniazdo typu phono. Grajka z kolumnami typu bambino nie polecam.

Przykładowo -gramofon ok. 600 zł + kw około 20 zł, wzmacniacz ok. 400 zł +kw ok.20 zł, kolumny ok. 600 zł+ kw ok 100 zł. Przewody głośnikowe ok. 60 zł + kw ok. 10 zł.

Pozdrawiam

Napisano
Dnia 25.04.2022 o 22:21, 1Ender napisał:

Co potrzebujesz? Gramofon, wzmacniacz, kolumny. Wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym, czyli musi mieć gniazdo typu phono

a to nie do końca prawda.

@Chaotism szukaj kolumn aktywnych (z wbudowanym wzmacniaczem) do tego gramafon z wbudowanym przedwzmacniaczem i nic więcej nie potrzebujesz.

Napisano (edytowany)

Pierwsze pytanie powinno być:

„Czego oczekujesz od winyli fanu akustycznego czy wizualnego?”

akustyczny czyli idź w kolumny,wzmacniacz ,przedwzmacniacz,natomiast wizualny kup jak wyżej aktywne kolumny itd ale nie usłyszysz tej magii z winyla.

Edytowano przez MDMA66
Napisano

Kolumny aktywne tak, ale tu nie ma półśrodków. Jeżeli ma to być na odpowiednim poziomie to coś z firmy Backes Müller, a te nie są tanie. Jedyne konstrukcje które mogą z czystym sumieniem polecić. Np. coś z serii BM. Te mogą konkurować z pasywnymi kolumnami z wyższej półki.

Pozdrawiam