Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przed chwilą, lolekdrugi napisał:

@pioterlech1 napisz jeszcze co dokładnie chcesz zrobić, to znaczy w jakiej konfiguracji chcesz użyć ten rozdzielacz.

Mam jedno wyjscie optyczne audio w telewizorze a chce podlaczyc 2 systemy audio razem. Zestawy audio rowniez podlacza sie kablem optyczym, kazdy z nich gdy jest podlaczony osobno jako jeden to dzialaja, a jak podlacze je przez rozdzielacz to niestety juz nie.

Mi sie wydaje ze ten rozdzielacz nie po prostu nie dziala, chinski szmelc

Napisano (edytowany)

Z moich doświadczeń wynika że takie rozdzielacze dają na wyjściach słabszy sygnał optyczny, bo jest on podzielony. Dla jednych odbiorników nie stanowi to problemu a dla innych nie. Próbowałem 2 różne rozdzielacze optyczne pasywne i zawsze był problem z jednym odbiornikiem. Problem rozwiązał rozgałęźnik aktywny. Taki: https://pl.aliexpress.com/item/4000092541716.html Pozwala on podłączyć nawet 3 urządzenia do jego wyjść i nie ma strat. Działa bezproblemowo.

Wszystkie 3 wyjścia działają równocześnie.

Edytowano przez MobyDick
Napisano
5 minut temu, MobyDick napisał:

Z moich doświadczeń wynika że takie rozdzielacze dają na wyjściach słabszy sygnał optyczny, bo jest on podzielony. Dla jednych odbiorników nie stanowi to problemu a dla innych nie. Próbowałem 2 różne rozdzielacze optyczne pasywne i zawsze był problem z jednym odbiornikiem. Problem rozwiązał rozgałęźnik aktywny. Taki: https://pl.aliexpress.com/item/4000092541716.html Pozwala on podłączyć nawet 3 urządzenia do jego wyjść i nie ma strat. Działa bezproblemowo.

Wszystkie 3 wyjścia działają równocześnie

Dziekuje bardzo😁 Juz kupuje 👍

Napisano (edytowany)
12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam takie coś, używałem odwrotnie, do wpuszczenia sygnału z tv i Chromecast Audio do daca z jednym wejściem - działało doskonale. 

https://tridex.pl/product/6708/rozgaleznik-toslink-1-gniazdo-2-gniazda

Z tego co pamiętam okolice 20 - 30 PLN parę lat temu

Tyle że to urządzenie innego typu i działa odwrotnie. Do tego zwykle był pilot do wyboru źródła z którego korzystamy. Nie działa kilka wejść na raz, bo sygnałów cyfrowych nie można sumować w prosty sposób. Potrzebny były do tego mikser cyfrowy.

Mówię oczywiście o aktywnym selektorze źródeł optycznym :) .

Edytowano przez MobyDick
Napisano (edytowany)
14 minut temu, MobyDick napisał:

Tyle że to urządzenie innego typu i działa odwrotnie. Do tego zwykle był pilot do wyboru źródła z którego korzystamy. Nie działa kilka wejść na raz, bo sygnałów cyfrowych nie można sumować w prosty sposób. Potrzebny były do tego mikser cyfrowy.

Mówię oczywiście o aktywnym selektorze źródeł optycznym :) .

U mnie wpadały do tego 2 sygnały 44,1 kHz z Chromecast Audio i 48 kHz z TV.

Dac (Toppingi różne) przy 2 sygnalach jednocześnie działal z TV z tego co pamiętam. O dziwo dzialalo to perfekcyjnie. (bez trzasków i zakłóceń przy 2 sygnalach czy przełączaniu) Jak się pozbyłem Toppingów i Chromecast Audio dziala u kumpla na tej samej zasadzie. 

Jako rozdzielacza go nie próbowałem, ale wydaje mi się że tym bardziej powinien być ok, jak go używać zgodnie z przeznaczeniem a nie na odwrót jak ja 😂

Edytowano przez marcinmarcin