Reykez Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 Cześć, rozglądam się za kolumnami (najlepiej podłogowymi) do sporego dość pomieszczenia - ~26m^2. Obecnie mam tam małe monitory Onkyo d-045, grające z Yamahą a520, i do tego jakimś tanim subwooferem od Cantona (bodajże AS-10). Gra to jak na moje wymagania całkiem fajnie, generalnie dźwięk mi się stosunkowo podoba, jednak brakuje mi tam mocy, chciałbym coś po prostu mocniejszego, a przy okazji - fajnie by było, gdyby też grało lepiej. Co do dźwięku - trudno mi sprecyzować co lubię, na pewno chciałbym całkiem sporo dołu - stąd w obecnym połączeniu znalazł się ten subwoofer, lecz kupując nowe kolumny, raczej chciałbym się go pozbyć. Bliższych preferencji raczej nie mam, gdy coś wpadnie mi w oko raczej postaram się odsłuchać danego modelu. Co do budżetu - tu też stoję dość luźno. Fajnie by było zamknąć się w granicach 500-1000zł, ewentualnie - stówkę czy dwie mogę dołożyć. Sprzęt może być używany. Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 Cześć We wskazanym przez Ciebie budżecie, wręcz musisz wybrać z kolumn używanych. Fajną kolumną sprzed kilkunastu lat, są DALI 5005 https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-dali-blue-5005-hifi Sentymentalnie wspominam te konstrukcje. Dziś są wystawione za 1000 zł. Zadzwoń, zapytaj o nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reykez Napisano 26 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2022 33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć We wskazanym przez Ciebie budżecie, wręcz musisz wybrać z kolumn używanych. Fajną kolumną sprzed kilkunastu lat, są DALI 5005 https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-dali-blue-5005-hifi Sentymentalnie wspominam te konstrukcje. Dziś są wystawione za 1000 zł. Zadzwoń, zapytaj o nie Dzięki wielkie za odpowiedź! Fajnie te głośniki wyglądają, to fakt. Ale... już większy problem pojawia się z ich odsłuchem. Niestety nikt tego modelu nie oferuje w pobliżu (jako 'blisko' traktuję tutaj Śląsk i okolice). Na pewno wezmę go pod uwagę, i gdy taki ktoś będzie sprzedawał w okolicy - chętnie się wybiorę przesłuchać, ale jednak jazda ~300km w jedną stronę, w dodatku z brakiem pewności finalizacji transakcji - mija się raczej ekonomicznie z celem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 Odsłuchu u kogoś są bezsensu. Bo nigdy nie zagrają tak jak u Ciebie. Musisz przesłuchiwać sprzęt u siebie w domu. Może być tak, że u kogoś będzie super, a u Ciebie beznadziejne. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reykez Napisano 26 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2022 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Odsłuchu u kogoś są bezsensu. Bo nigdy nie zagrają tak jak u Ciebie. Musisz przesłuchiwać sprzęt u siebie w domu. Może być tak, że u kogoś będzie super, a u Ciebie beznadziejne. Pozdrawiam Czyli sugerujesz zakup w ciemno, bez żadnego przesłuchania kolumn? Oczywiście, jestem jak najbardziej świadomy, że akustyka pomieszczenia a nawet samo ułożenie kolumn zmienia wiele - nie mówiąc już o tym, że podłączone są do innego wzmacniacza. Ale takie przesłuchanie już gdzieś może mi uzmysłowić, czego mniej więcej mogę się spodziewać, jak te kolumny brzmieć będą. A jak już mowa o wzmacniaczu - też nie wykluczam zmiany go w stosunkowo niedługim czasie, prawdopodobnie finalnie obecny zestaw przeniosę po prostu do innego, mniejszego pokoju, więc będę musiał do tych nowych kolumn, coś nowego kupić. Więc - przynajmniej na moje rozumowanie - odsłuch u kogoś coś jednak da, ale nie mówimy tutaj o tym, że wszystko końcowo będzie brzmiało identycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Odsłuchu u kogoś są bezsensu. Bo nigdy nie zagrają tak jak u Ciebie. Musisz przesłuchiwać sprzęt u siebie w domu. Może być tak, że u kogoś będzie super, a u Ciebie beznadziejne. Pozdrawiam Napiszę jeszcze raz. Odsłuch u kogoś nic Ci nie da. Możesz zabrać swój wzmacniacz, przewody, akustyki nie zabierzesz. Masz odsłuchiwać u siebie we własnej akustyce. Czy napisałem coś o zakupie w ciemno? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 Niestety takich kolumn nie odsłuchasz. Chyba że masz jakiś na prawdę duzy komis pod ręka u siebie. Ja dopisze do listy jeszcze Dali 450, Klipsch F2, Mission M34i Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 Niektórzy oferują dowóz do domu, szukaj takich ofert. Uzgodnij ze sprzedającym, czy zgadza się na podłączenie u Ciebie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 16 godzin temu, Reykez napisał: Yamahą a520, Gra to jak na moje wymagania całkiem fajnie, generalnie dźwięk mi się stosunkowo podoba, jednak brakuje mi tam mocy, chciałbym coś po prostu mocniejszego, a przy okazji - fajnie by było, gdyby też grało lepiej. Ja bym zwrócił jeszcze uwagę na niemożność podłączenia kolumn poniżej 8Ω do w/w wzmacniacza. Oczywiście przy spokojnym graniu nie będzie się nic działo, ale przy głośniejszym będzie grzać i może się wyłączać. Nowsze konstrukcje marki Yamaha dają możliwość podłączenia kolumn o niższej impedancji tj. 4Ω i tu nie będzie problemu z doborem kolumn. Zrezygnowałbym również ze subwoofera na rzecz większych kolumn podłogowych i oczywiście kupił wydajniejszy wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reykez Napisano 27 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 maja 2022 4 minuty temu, lysyrafal napisał: Ja bym zwrócił jeszcze uwagę na niemożność podłączenia kolumn poniżej 8Ω do w/w wzmacniacza. Oczywiście przy spokojnym graniu nie będzie się nic działo, ale przy głośniejszym będzie grzać i może się wyłączać. Nowsze konstrukcje marki Yamaha dają możliwość podłączenia kolumn o niższej impedancji tj. 4Ω i tu nie będzie problemu z doborem kolumn. Zrezygnowałbym również ze subwoofera na rzecz większych kolumn podłogowych i oczywiście kupił wydajniejszy wzmacniacz. Obecne kolumny mam 4Ohm - i wzmacniacz o żywo żyje, ale prawda - gram nimi raczej cicho. Jak pisałem wyżej - nie wykluczam zmiany wzmacniacza w najbliższym czasie, ba, wręcz bardzo prawdopodobne, że to zrobię! Co do kolumn - tak, też to w poście zawarłem - chciałbym z subwoofera zrezygnować, i kupić kolumny, w których tego basu brakować mi nie będzie. Masz jakąś bardziej konkretną propozycję dotycząca kolumn, wzmacniacza, bądź ich połączenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 https://m.olx.pl/elektronika/sprzet-audio/glosniki-i-kolumny/kolumny/pszczyna/?search[dist]=5&search[order]=filter_float_price%3Adesc&search[filter_float_price%3Ato]=1500 Wybierz coś sobie. Z Twojej lokalizacji. Możesz rozszerzyć poszukiwania. Ustawione jest 5km od Pszczyny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 2 godziny temu, Reykez napisał: Obecne kolumny mam 4Ohm - i wzmacniacz o żywo żyje, ale prawda - gram nimi raczej cicho. To są bardzo małe monitory i pewnie nie aż tak wymagające od wzmacniacza. 2 godziny temu, Reykez napisał: Masz jakąś bardziej konkretną propozycję dotycząca kolumn, wzmacniacza, bądź ich połączenia? Jeśli chodzi o kolumny używane to nie bardzo, ale powystawowe na gwarancji już tak. Wiąże się to oczywiście z większymi kosztami zakupu i trzeba dozbierać kasy. Klipsch RP-260F Polk Audio RTi A5 Audiosympton i6 Audiosympton i8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reykez Napisano 27 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 maja 2022 6 godzin temu, lysyrafal napisał: To są bardzo małe monitory i pewnie nie aż tak wymagające od wzmacniacza. Jeśli chodzi o kolumny używane to nie bardzo, ale powystawowe na gwarancji już tak. Wiąże się to oczywiście z większymi kosztami zakupu i trzeba dozbierać kasy. Klipsch RP-260F Polk Audio RTi A5 Audiosympton i6 Audiosympton i8 Co do większych kosztów, i 'dozbierania' kasy - to nie jest żaden problem, równie dobrze mogę kupić raz czy dwa razy droższe kolumny, ale nie wiem, czy chcę ładować więcej pieniędzy w kolumny do pokoju w piwnicy. Byłem (i nadal jestem) zdania, że w budżecie dziesięciokrotnie większym od tego, za ile kupiłem poprzednie kolumny, powinno znaleźć się coś, co zagra głośniej i lepiej, 'bardziej' zadowoli mnie swoim brzmieniem - a przynajmniej na pewno różnica powinna być namacalna. Ale dzięki bardzo za podpowiedzi - z tego co się orientuje, w Bielsku jest całkiem ciekawy salon audio, w Katowicach myślę, że też się coś znajdzie - podjadę jak będę miał po drodze. W każdym razie też rozglądnę się za ofertą nowych głośników, choć nie ukrywam - że preferował bym znaleźć tańsze rozwiązanie. 8 godzin temu, 1Ender napisał: https://m.olx.pl/elektronika/sprzet-audio/glosniki-i-kolumny/kolumny/pszczyna/?search[dist]=5&search[order]=filter_float_price%3Adesc&search[filter_float_price%3Ato]=1500 Wybierz coś sobie. Z Twojej lokalizacji. Możesz rozszerzyć poszukiwania. Ustawione jest 5km od Pszczyny. Pozdrawiam Przeglądałem OLX jak i allegro - i gdyby to było takie proste, to nawet bym pytania nie zadawał. Nie znam się wybitnie na głośnikach - potrafię coś tam researchować, ale opinie praktycznie w każdym wypadku są po obu stronach, i trudno coś ciekawego upatrzeć. Temu proszę też o jakieś rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 28 maja 2022 Udostępnij Napisano 28 maja 2022 W kwocie trochę ponad 1k, polecam poszukać używanych kolumn Melodika BL40, podkreślone skraje pasm, bez problemu wypełnią dźwiękiem pokój o tym metrażu, niskie tony odpowiednio dociążane, ale są pod kontrolą, górą pasma wyraźna, ale nie męczącą, z budowaniem bardzo dobrej przestrzeni jak na tą klasę kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matixon Napisano 18 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2022 Mam okazję kupić Jamo e670 za 800zl czarne. Wiem że wszystko zależy od metrażu itd itd.... ale pomijając każdy aspekt testowania w domu i innych to czy kupię za tą cenę coś lepszego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts