Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
16 minut temu, MobyDick napisał:

Trudniej jest przerobić gdy od splitera biegną 3 przewody, bo wtedy trzeba wymieniać kabel. Jeszcze trudniej gdy słuchawki mają kabel wyprowadzony z jednej strony kablem z trzema przewodami

Zastanawiałem sie nad tym właśnie ostatnim razem, przeróbka miała dotyczyć flagowych Philips-ów, ale dałem sobie spokój z tym.

20 minut temu, MobyDick napisał:

Ja z zasady wymieniam  w Kossach tego typu kable bo fabrycznie są bardzo niskiej jakości.

Nie ukrywam ze może pojawić sie chęć rekablingu w kossach. Jak narazie jestem zadowolony i cieszą ucho podczas aktywnego wypoczynku w terenie👍

30 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

portapro maja niezalezne kable dla kanałów lewy i prawy, i biegna tak aż do wtyku zbalansowanego - czyli mozna powiedzieć że sa teraz "full balanced" 😎

Musze sprostować bo zabrzmiało tak jakby kosy były "balanced". Chciałem przez to powiedzieć ze moje po przeróbce wtyku sa teraz "full balanced" ;)

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zastanawiałem sie nad tym właśnie ostatnim razem, przeróbka miała dotyczyć flagowych Philips-ów, ale dałem sobie spokój z tym.

Przy słuchawkach tego typu z moich obserwacji zazwyczaj montuje się przewody na stałe, bardzo często rezygnuje się z wyprowadzenia przewodu na jedną stronę i montuje się kabel ze spliterem jak w Fidelio X3 które są wyposażone z tego co wiem w kable zbalansowane fabrycznie, kable są jednak wymienne. Zawsze można pobawić się w zamontowanie odpowiednich złącz. Najłatwiej jest jeśli słuchawki są wyposażone w złącza do podłączenia zupełnie niezależnego obu kanałów. Ciekawostką są Hifimany Deva Pro, posiadające w lewej muszli złącze zbalansowane jack 4-ropolowe do podłączenia modułu R2R i w prawej muszli gniazdo które wraz z tym z lewego pozwala na użycie kabla Y. Takie rozwiązanie pozwala również  na użycie pojedynczego kabla zbalansowanego do jednej muszli.

Napisano
Dnia 28.06.2022 o 11:06, MobyDick napisał:

Widziałem na Aliexpress same przetworniki do Porta Pro wyposażone w gniazda MMCX do łatwej zmiany przewodów w takich słuchawkach

Pytanie, jak one wypadają przy oryginałach, bo Kossy chyba nie oferują czegoś takiego.

Fajna opcja, jak ktoś chce się bawić zmianą kabelków w słuchawkach. 🙂

Napisano

Tam można kupić przetworniki do Porta Pro w różnych kolorach wyglądające jak/na oryginalne, a te mają po prostu wstawione gniazda MMCX, które można również kupić same. Kabelki są najwyraźniej przewidywane przy produkcji do słuchawek dokanałowych z przewodem zawijanym za ucho z powodu odpowiednich usztywnień w rejonie wtyczki. Takie zainstalowanie złącz do szybkiej wymiany kabli pozwala na dobieranie ich w zależności do czego są podłączane. Można wtedy przypinać również zestaw bluetooth. Same gniazda MMCX bez przylutowanych odcinków przewodów również można nabyć. Również dostępne są różnego rodzaju przewody z wtyczkami w tym standardzie, często bez usztywnień.

Napisano (edytowany)
30 minut temu, MobyDick napisał:

Tam można kupić przetworniki do Porta Pro w różnych kolorach wyglądające jak/na oryginalne, a te mają po prostu wstawione gniazda MMCX, które można również kupić same. Kabelki są najwyraźniej przewidywane przy produkcji do słuchawek dokanałowych z przewodem zawijanym za ucho z powodu odpowiednich usztywnień w rejonie wtyczki. Takie zainstalowanie złącz do szybkiej wymiany kabli pozwala na dobieranie ich w zależności do czego są podłączane. Można wtedy przypinać również zestaw bluetooth. Same gniazda MMCX bez przylutowanych odcinków przewodów również można nabyć. Również dostępne są różnego rodzaju przewody z wtyczkami w tym standardzie, często bez usztywnień.

Tak, wiem.

Podobnie jest z kabelkami do KZtów  oczywiście ze stosownym złączem 😉

Do senków PX100 by się przydały takie gniazda lub gotowe przetworniki z gniazdami.

Edytowano przez DiBatonio