Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 minut temu, tomek4446 napisał:

Albo mamy kapitalizm , albo nie ?

Ja Cię rozumiem. Wszyscy normalni ludzie są za wolnym rynkiem. 

Ale to nie jest kapitalizm. To jest zwyrodnienie kapitalizmu. 

Mam na myśli lokatę kapitału w nieruchomości mieszkaniowe. Sprzedaj te ileś mieszkań czy domów i kup hotelik. Prowadź biznes, zarabiaj. 

A mieszkania niech służą do... mieszkania. 

W maju sprzedałem w PL garaż. Nie używałem go od 20 lat. Przebicie w stosunku do ceny kupna oczywiście uzyskałem nieziemskie. Lokata kapitału perfekcyjna. Nawet gdybym kupił wówczas złoto to bym tyle nie zarobił. No, może BTC, ale zupełnie się na tym nie znam. 

Ale taka refleksja mnie naszła, gdy tam wszedłem posprzątać przed przekazaniem obiektu nowemu właścicielowi. Był tam urbex pełną gębą - zwisające pajęczyny jak na dobrych horrorach i takie klimaty... Jaki jest sens coś posiadać i nie używać? Nie korzystać z tego? Przecież przez te 20 lat mogłem np. wynająć komuś. Żadnych logicznych pieniędzy bym z tego nie miał, ale zawsze coś. A tak - stało bez sensu. 

18 minut temu, tomek4446 napisał:

ten prymitywny Bułgar ma zrównoważoną energetykę

A wiesz dlaczego w Polsce nie ma elektrowni atomowej? Nie ma, ponieważ Polska jej nie potrzebuje! 

Bułgarzy g*** mają a nam dobry Bóg dał zupełnie za darmo tyle węgla w polskiej ziemi, że przez najbliższe kilkaset lat możemy go beztrosko wydobywać, spalać, kopcić i jeszcze zostanie! 

I zamiast korzystać z tych skarbów to daliśmy się nabrać na Globalne Ocipienie i zastępujemy tanie źródła energii, które mamy, drogimi źródłami energii, których nie mamy. Przecież to jest tak chore, że szkoda komentować. Tak się kończą rządy zdrajców. 

Napisano
10 minut temu, il Dottore napisał:

Bóg dał zupełnie za darmo tyle węgla w polskiej ziemi, że przez najbliższe kilkaset lat możemy go beztrosko wydobywać, spalać, kopcić i jeszcze zostanie! 

To dlaczego to obywatele, a nie Bóg dopłacają 9 mld. rocznie do tego węgla co to tyle go mamy ?

Napisano
11 minut temu, Nowy75 napisał:

Jak zawsze winien Rusek.

Jak zawsze! 

11 minut temu, Nowy75 napisał:

Nie ten Polak,co wyzyskiwał w polu swojego rodaka

Tak go wyzyskiwał, że z ościennych królestw chłopi uciekali do Polski, żeby u nas dawać się wyzyskiwać w polu. No głupki jakieś!  :) W dawnej Polsce sejmy nie zajmowały się bzdurami. Nie obradowały w kółko, tylko były zwoływane raz w roku, aby debatować nad najważniejszymi sprawami królestwa. Więc czas był cenny - poświęcano go na rozwiązywanie tylko najważniejszych problemów społecznych. I na jednym z tych sejmów uchwalono, że chłopstwo nie ma prawa paradować w złotych łańcuchach! Rozumiesz? To powodowało taki ból 4 liter u szlachty, że aż sejm musiał poświęcić na to czas! Paradowanie przez chłopstwo w złotych łańcuchach było więc wówczas poważnym problemem społecznym. 

Tyle o "wyzysku". 

4 minuty temu, tomek4446 napisał:

dopłacają 9 mld. rocznie

A słyszałeś o ETS? Z pretensjami do Brukseli! Bóg nie ma z tym nic wspólnego. :) W Brukseli raczej Boga się czci, tylko diabła.

Napisano

Nadmiar mieszkań to żaden problem, można je zawsze sprzedać.

Mieszkalnictwo należy znormalizować z każdej strony.

Żeby obie strony miały równe prawa.

Najemca mieszka dopóki płaci, kiedy przestaje, wylatuje z mocy prawa.

Można też wprowadzić ogólnodostępny rejestr unikających płacenia czynszu. Świadomość końca bezkarności poprawiłaby sytuację w moment.

No i ten kto miałby zaległości, nie miałby szans na kolejny wynajem, dopóki nie uregulowałby zaległych zobowiązań...

Ale to tylko lista pobożnych życzeń.

Napisano

@il Dottore z całym szacunkiem,ale trochę mi przypominasz w tych historycznych opowieściach mojego sympatycznego kolegę, który jak opowiada o Słowianach to wychodzi,że to były diamenty w ludzkich postaciach, patrząc teraz na ich potomków śmiem lekko powątpiewać 😁 Podobnie w opowieści o płynącej złotem Polsce,która dziwnym trafem padła mi.in. na skutek pustek w królewskiej kasie. 

Problemy społeczne to się zaczną jak się skończy kroplówka z Brukseli na bzdurne wydatki , które jeszcze kręcą polską gospodarką. Właśnie pracuję w delegacji w miejscu ,gdzie elegancko topi się kolejny miliard na infrastrukturę to zarządzania finansami państwa ( powinno być chyba dziurą budżetową, choć z drugiej strony nie mam wrażenia, że ktoś nią zarządza 😁)

19 minut temu, michaudio napisał:

Ale to tylko lista pobożnych życzeń.

Swoją drogą ciekawe @michaudio dlaczego? To ,co proponujesz jest uczciwe i proste do wykonania przy dzisiejszej informatyzacji. Jest więcej podobnych,prostych technicznie i użytecznych społecznie spraw, ale wychodzi na to, że lepiej zawracać kijem Wisłę, próbując zmienić klimat za pomocą elektryków...😁

No,ale odbiegliśmy od tematu. @tomek4446 gratuluję wyników strzeleckich i udanego pobytu w ciekawym kraju. Jeszcze rozsądek w niektórych narodach nie zginął!😁

Napisano
14 minut temu, Nowy75 napisał:

patrząc teraz na ich potomków śmiem lekko powątpiewać

Nie przejmuj się. Ojkofobia to dziś dosyć powszechne schorzenie. 

Właśnie dlatego mamy w Polsce dziś taką kichę, że dużą część uprawnionych do głosowania stanowią różni Unijczycy a nie Polacy. 

17 minut temu, Nowy75 napisał:

jak się skończy kroplówka z Brukseli

Kroplówka??? Zapomnij! Polska dokłada do UE.

Należy się natychmiast wypisać z Eurokołchozu, każdy dzień w tym szambie to dla nas czysta strata. 

Może zaraz po wejściu dali kilka groszy na podpuchę ale teraz to już po prostu bezczelny gospodarczy kolonializm, nic ponadto. 

Z każdej złotówki "podarowanej" nam przez Berlin (sorry... Brukselę) ponad 80 groszy wraca do Niemiec. Bo to są pieniądze znaczone - przeznaczone tylko na unijne programy - tak te programy piszą, by trzeba było do nich sprzętu z Niemiec. Zawsze.

Dobry przykład to np. wiatraki Siemensa do mielenia ptaków. 

Napisano

@il Dottore nie masz bladego pojęcia o węglu w Polsce.

Wydobycie tony węgla na Śląsku kosztuje za dużo, bo wydobywany jest na głębokościach powyżej kilometra. Dodaj do tego przerost zatrudnienia. W efekcie dopłacamy do górnictwa miliardy rocznie.

Opłaty z ETS trafiają do budżetu, można było za to unowocześnić energetykę, ale poszły na rozdawnictwo w plusach i dotowanie górnictwa.