Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ja byłem kilka lat później,  chyba to 93 byl, 28 mcy, większość tam była tylko bo musiała, w zasadzie wszyscy.

Oby rus nie czytał tego wszystkiego i nie oglądał tv bo moze mu sie zachcieć podunac sie dalej na zachód 😬

Napisano
17 minut temu, pairtick napisał:

Głównie kurtki moro 😉

Obstalowałem sobie wersję dla spadochroniarzy od chłopaka, który nim trafił na resocjalizację do Orzysza , służył w desancie. Miała różne bajeranckie dodatkowe kieszenie,w tym na rękawach,czad!😁. Kosztowała mnie trzy flaszki Żytniej. Chłop wił się jak wąż,ale tęgi kac męczył,plus spojrzenia równie zdesperowanego kolegi i w końcu pękł 😁

• 3 weeks later...
Napisano

Oj robiło się w woju interesy. choć dla niektórych kolegów nie skończyło się to dobrze. WOP w którym byłem podlegał pod MSW a nie MON , co skutkowało jak się noga podwinie błyskawicznym prokuratorem i odsiadką. Mnóstwo zimowych kurtek , rękawic trafiło na statki obcych bander za pomarańcze , banany lub po prostu zielone. Rok 1987 , w kraju kartki i puste półki , na Strażnicy cytrusy w nieograniczonej ilości. Ale cena jak pisałem była wysoka , choć człek młody wiele rzeczy ma gdzieś , a i ułańska fantazja inna :) 

Pochwalę się. Dostałem w prezencie od kolegi Wojtka / @lpomis / pierwszy w moim życiu profesjonalny nóż kuchenny. Rewelacja , zupełnie inny komfort krojenia niż dotychczas. Jest jeden minus , moje dotychczasowe noże nieźle wyrabiały mięśnie przedramion , a ten nowy kroi sam i będę musiał dodatkowo tyrać na siłce :) Dzięki jeszcze raz Wojtek.

IMG_7765.JPG

Napisano

6"? Bardzo praktyczny rozmiar.

Dnia 13.03.2026 o 17:59, Nowy75 napisał:

Obstalowałem sobie wersję dla spadochroniarzy od chłopaka, który nim trafił na resocjalizację do Orzysza , służył w desancie. Miała różne bajeranckie dodatkowe kieszenie,w tym na rękawach,czad!😁

Masz jakieś zdjęcia tej kurtki?

Napisano
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Masz jakieś zdjęcia tej kurtki?

Niestety. Nigdy specjalnie się nie pchałem przed obiektyw 😁. Była jeszcze taka historia z tą kapotą,że inny chłopak, który służył razem z tamtym od flaszek, zobaczył " kogoś" w znajomej kurtce i już ruszył, żeby ręcznie sprawdzić czy delikwent jest godzien ją nosić 😁. Gdy zobaczył,że to ja odpuścił,ale spytał jak wpadła w moje ręce. Uratowała mnie dobra opinia na podwórku 😁. Byłbym w opałach,chlapak prowadził wtedy wypożyczalnię kaset VHS,w wolnym czasie w absolutnej tajemnicy szykował się do selekcji i wkrótce trafił do GROM. 

@tomek4446właśnie o to chodzi w zabawie w dobre noże,o łatwość z jaką się nimi pracuje. Nie miałem w rękach kuchennego,ale dobra opinia Victorinoxa skądś się bierze. Ćwicz technikę 😁.