Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Adapter to przejściówka. :))) Urządzenie do odtwarzania płyt winylowych to gramofon.

W gramofonie zwróć uwagę na ramię, napęd, czy headshell jest wymienny. Oraz możliwość kalibracji wkładki.

To co determinuje brzmienie gramofonu to w największym stopniu wkładka i igła oraz przedwzmacniacz. 

Osobiście jestem zwolennikiem używanych drapaków z epoki po pełnym serwisie bez wbudowanego przedwzmacniacza. Ale branża wciska nowe konstrukcje często z wbudowanym pre, a nawet USB i bluetooth. Wybór zostawiam Tobie.

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Witaj!
Przede wszystkim unikamy USB, bluetooth, wbudowanych przedwzmacniaczy. Automaty to również kompromisowe rozwiązanie.
Rega i Pro-Ject to świetni producenci - wybierając spośród tej dwójki kupisz aktualnie najlepszy nowy gramofon w okolicach 1500zł :) 
Z Regi wybór jest oczywisty - Planar 1. Zagra on ciepłym, nasyconym, pełnym dźwiękiem.
Pro-Ject? Debut Carbon DC lub Essential III ;) 
Warto wybrać DC ponieważ ma nieco lepsze ramię, dokładniejsze opcje kalibracji - generalnie półka wyżej od Essentiala.

Wybierając PJ uzyskasz więcej dynamiki i wyrazistości niż w przypadku Regi, ale nieco stracisz na dociążeniu i osadzeniu dźwięku.

Który lepszy? Jest to bardzo subiektywna odpowiedź - najlepiej do nas przyjechać i posłuchać jednego i drugiego! :D 

Napisano (edytowany)

@Q21. Interesuje mnie czy robiliście porównanie dwa różne drapaki, taka sama wkładka.

Bo piszecie o różnych producentach. A skoro piszecie to trzeba napisać jakie ramię, jaka wkładka, jaka igła - w każdym z nich. Bo nie  wierzę, że dwa gramofony z taką samą wkładką i igłą, zagrają tak różnorodnie.

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Zakładając taką samą wkładkę różnice będą z pewnością nieco mniejsze, ale takie testy zwykle robi się przy znacznie droższych sprzętach - trzeba jednak pamiętać, że Rega i Pro-Ject to bardzo dobry jakościowo entry level. Dźwięk wyciągnięty z pudełka zwykle będzie tym docelowym dla słuchacza rozpoczynającego przygodę z analogiem.

Pełne przepychu analizy, recenzje i rekomendacje gramofonów za ok. 1500zł raczej by były nie na miejscu, zakrawałoby to o akt desperacji sprzedażowej ;) 
Jeśli ktoś ma wątpliwości - zachęcamy do testu, odsłuchu w naszym salonie.

Cytowanie zaawansowanych danych technicznych, symboli części opis wpływu kosmicznych cząstek na gradację planu raczej nie jest na miejscu gdy ktoś szuka pierwszego gramofonu :D

Napisano

Uważam, że wprost przeciwnie. Ja np. nie wiem czemu lubię ramię S. Jakoś proste mnie nie przekonuje. Co do samych wkładek moim zdaniem lepiej kupić sam gramofon bez wkładki i dokupić wg preferencji. Ale ówcześni producenci wrzucają co popadnie. Nie twierdzę, że to są złe wkładki. Ale się przyjęło że Rega gra tak, Project tak. A dlaczego? Bo są inne wkładki.

Pozdrawiam 

Napisano

No nie do końca, robiliśmy niejednokrotnie takie porównania różnych gramofonów z tymi samymi wkładkami i brzmienie było inne. Warto oczywiście sprawdzić samemu i się przekonać. 

Napisano
Dnia 25.07.2022 o 21:58, wilson napisał:

Zerkałem na Pro-Ject i Regę - nie wiem, czym się różnią.

Cześć,

spójrz jeszcze na Dual CS418, można go kupić za niewiele więcej niż zakładasz, masz gramofon z Ortofonem 2M-Red a więc całkiem sensowną już ( w tym budżecie ) wkładką.

Pozdrawiam,

Michał