Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

A ta zmiana impedancji to zmienia w urządzeniu...?? napięcia zasilania końcówek mocy? elementy obwodu Zobla? poziom zabezpieczenia przed przeciążeniem "limiter"? 

Wydaje się, iż od tego trzeba zacząć bo wszak to nie jest chyba amplituner lampowy w którym przełączamy przekładnię trafa głośnikowego.

Edytowano przez elektron6
Napisano (edytowany)

Czyli nie odpowiadamy ale wskazujemy jak się dowiedzieć samemu poprzez naukę - wychowawcze podejście ;)

Ale w zasadzie masz rację, jeśli powyższe dotyczy drugiego zestawu pytań od autora, które trochę pominąłem na starcie. Zatem popieram :)

Edytowano przez vesper
Napisano
17 godzin temu, Maciek602 napisał:

Dlaczego bezpieczniejsza? Będzie się mniej grzać przy nastawie na 4ohm?

A co z jakością dźwięku i głośnością? Czy różnica będzie zauważalna?

Tak grzeje się mniej wtedy.

Przeważnie następuje spadek mocy na wyjściu takiego amplitunera.

Warto sprawdzić czy odsłuchowo to wylapiesz.

Ale połączenie jest sprawdzone i działa na wyższej impedancji też.

Piotr

Napisano
49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak grzeje się mniej wtedy.

Przeważnie następuje spadek mocy na wyjściu takiego amplitunera.

Warto sprawdzić czy odsłuchowo to wylapiesz.

Ale połączenie jest sprawdzone i działa na wyższej impedancji też.

Piotr

Dziękuję za konkretną odpowiedź (a nie typu "Idź i sobie poczytaj")

Napisano

Tak jak wcześniej Piotrek napisał, warto ustawić na 4 Ohm, bo impedancja nie jest parametrem stałym i o ile dobrze pamiętam to w tych Elac minimum wynosi chyba na 5.5 Ohm (jest to i tak super wynik). Oczywiście jak byś ustawił wyżej to zapewne nic by się nie stało, ale tym samym "ubezpieczasz" sprzęt. W niektórych przypadkach zdarzy się, że przy wyższych poziomach głośności może się wyłączać jak jest za duża dysproporcja pomiędzy "obciążalnością" terminalna a impedancją kolumny. 

Napisano

Fajnie ale w dalszym ciągu nie wiem jak to ma działać....a chciałbym wiedzieć :) Mogę przypuszczać iż jeśli ustawię nastawę 4 ohm to na przykład przełączam zasilanie końcówek mocy na niższe napięcie zasilania tak aby wymusić na wzmacniaczu mniejszy prąd wyjściowy.

Napisano

Zmierzyłem poziom natężenia dźwięku atestowanym miernikiem przy ustawieniach na 4 i na 8 ohm. 

Wynik jest taki sam niezależnie od ustawienia impedancji. 

Więc skoro nie ma odczucia utraty mocy to zostawiam na 4 ohm.