Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej.

Od niedawna jestem posiadaczem zestawu Yamaha r-n602 + Tesi 261. 

Po podłączeniu wszystkiego dźwięk działa więc przystąpiłem do instalacji MusicCasta.

Odpalając demo widzę gdzie mogę ustawić barwę dźwięku (bas/sopran) jak i dużo innych parametrów, natomiast jak się lacze ze sprzętem to pozostaje tylko głośność na głównym menu.

Gdzie mogę odblokować te funkcje?

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Trochę słabo że amplituner że średniej półki nie ma takiej podstawowej funkcji w aplikacji.

Czyli pozostaje wszystko ustawić zdalnie, a jak dźwięk będzie nieodpowiedni to jednak wycieczka do amplitunera. Jest szansa że dodadzą taką funkcję w aplikacji, czy to bardziej hardware amplitunera blokuje?

Oraz 2 pytanie, modyfikacja dźwięku (na przykład EQ w tv) będzie miał wpływ na barwe dźwięku w kolumnach przez amplituner?

Napisano

Serio? Ciekawe bo na amplitunerach AV dało się to zrobić :P

A racja! Bo tam sa analogowe potencjometry.

🐒

18 godzin temu, Melafir napisał:

Czyli pozostaje wszystko ustawić zdalnie, a jak dźwięk będzie nieodpowiedni to jednak wycieczka do amplitunera. Jest szansa że dodadzą taką funkcję w aplikacji, czy to bardziej hardware amplitunera blokuje?

Analogowe potencjometry nie zaczną się kręcić. Więc nie dodadzą.

18 godzin temu, Melafir napisał:

Oraz 2 pytanie, modyfikacja dźwięku (na przykład EQ w tv) będzie miał wpływ na barwe dźwięku w kolumnach przez amplituner?

Tak ale negatywny.

Juz samo źródło dzwieku z TV jest złe. Im bardziej je zmodyfikujesz będzie gorzej.

Piotr

Napisano

Dokładnie tak. W tych modelach jest to rozwiązane na zasadzie płynnej regulacji w postaci klasycznego potencjometra, tak więc niestety nie uda się tego wprowadzić jako update. Czasem są pokrętła, które są w formie cyfrowej i wtedy jest również w aplikacji dostępna taka możliwość (z tego co pamiętam to np. Onkyo TX-8250 ma w ten sposób to zrealizowane). 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Kolejne pytanie:

Jak odpalam Spotify z aplikacji musiccast to nie mogę w ustawieniach wejść na ustawienie barwy dźwięku. Natomiast jak odpalę Spotify przez bluetooth też do amplitunera to już mam taką możliwość.

Z czego to wynika? Przecież i tu i tu mówimy o korekcie nie na amplitunerze ale na aplikacji.

Napisano

Ale nie musisz włączać Spotify przez aplikację, możesz bezpośrednio wejść w apkę i wybrać RN który tam już siedzi, wtedy będziesz miał regulacje barwy a apce, a z drugiej strony nie lepiej "kręcić" z przodu tymi wachadałkami?

Napisano

Kręcenie gałkami może i cieszy, ale nie jak już siedzę 5m od nich i nagle wkurza dźwięk. :)

Właśnie zauważyłem jak w aplikacji Spotify mogę zmienić komunikację z wifi na bluetooth i wtedy jest ok. Oczywscie audiofilem nie jestem wiec na jakość nie narzekam. 

Napisano

Dlaczego Cie wkurza?

10 godzin temu, Melafir napisał:

Właśnie zauważyłem jak w aplikacji Spotify mogę zmienić komunikację z wifi na bluetooth i wtedy jest ok. Oczywscie audiofilem nie jestem wiec na jakość nie narzekam. 

Wtedy wysyłasz zmodyfikowany dzwiek z  telefonu. Telefon jest źródłem a nie tylko pilotem.

Piotr