jashu Napisano 20 września 2022 Udostępnij Napisano 20 września 2022 Witam Szanownych Forumowiczów, przychodzę z prośbą o poradę w sprawie wyboru wkładki do gramofonu. Gramofon to Acoustic Solid 113 z ramieniem WTB 370 (to chyba zmodyfikowana Rega WTB 303). Reszta toru to: pre (DJ Art Pro II - też plauję wymienić), wzmacniacz Unison Research Unico Primo, kolumny Klipsch RP 160M. W tej chwili wisi stara AT 95 i sądzę, że czas najwyższy na zmianę. Budżet - okolice 1500 zł. Mniej więcej podobną kwotę będę chciał wydać na przedwzmacniacz (Audiokultura Iskra 1, Cambridge Audio Duo, Parasound ZPhono, Emotiva XPS 1, IfI Zen Phono - tu także przyda się porada :)) Pomóżcie proszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 20 września 2022 Udostępnij Napisano 20 września 2022 A jakie granie lubisz? Możesz pomyśleć o Nagaoka MP150, Rega Exact, Ortofon 2m-Bronze lub Quintet Red. Dużo zależy od Twoich preferencji. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 września 2022 Udostępnij Napisano 20 września 2022 Ja ze swojej strony polecę Hana EH. @jashu zdaje się, że ramię w Twoim gramofonie to odpowiednik Rega RB250. Nie wiem czy czymś się różnią (jakość łożysk, przeciwwaga itp.). Jest to więc dosyć uniwersalne ramię, na którym można zawiesić bardzo różne wkładki. Zależy czego oczekujesz od brzmienia względem AT95 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 20 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2022 1 godzinę temu, Na Temat Audio napisał: A jakie granie lubisz? Możesz pomyśleć o Nagaoka MP150, Rega Exact, Ortofon 2m-Bronze lub Quintet Red. Dużo zależy od Twoich preferencji. Pozdrawiam, Michał Głównie bardziej akustyczne granie, jazz, rock czasem RnB. Patrzyłem np na Audio Technice VM750sh, ze względu na szlif. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 20 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2022 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Ja ze swojej strony polecę Hana EH. @jashu zdaje się, że ramię w Twoim gramofonie to odpowiednik Rega RB250. Nie wiem czy czymś się różnią (jakość łożysk, przeciwwaga itp.). Jest to więc dosyć uniwersalne ramię, na którym można zawiesić bardzo różne wkładki. Zależy czego oczekujesz od brzmienia względem AT95 Czaiłem się na Hanę SL ale trochę nie ten pułap cenowy zwłaszcza, że musiałbym od ręki kupic pre obsługujący MC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 września 2022 Udostępnij Napisano 20 września 2022 Są też wersje wysokopoziomowe tych wkładek - odpowiednio EH i SH. W tym przypadku nie jest potrzebny preamp MC Jeżeli szukasz detalicznego grania, to wkładki ze szlifem takim jak Shibata są dobrym tropem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 20 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2022 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Są też wersje wysokopoziomowe tych wkładek - odpowiednio EH i SH. W tym przypadku nie jest potrzebny preamp MC Jeżeli szukasz detalicznego grania, to wkładki ze szlifem takim jak Shibata są dobrym tropem. Lubię powietrze, przestrzeń i detale Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 września 2022 Udostępnij Napisano 21 września 2022 W takim razie VM750SH może Ci się spodobać W tym budżecie będzie ciężko o inną wkładkę z tym szlifem i takimi parametrami... No chyba, że w grę by wchodził też używane wkładki z epoki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 21 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2022 10 minut temu, Audio Autonomy napisał: W takim razie VM750SH może Ci się spodobać W tym budżecie będzie ciężko o inną wkładkę z tym szlifem i takimi parametrami... No chyba, że w grę by wchodził też używane wkładki z epoki dzięki, to chyba na nią się zdecyduję. Jakieś rady co do pre? Mój DJ Art Pre II jest nienajgorszy, jednak to nie jest to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 września 2022 Udostępnij Napisano 21 września 2022 Najlepiej posłuchać trochę na nowej wkładce i sprawdzić wtedy czego nam brakuje. Jest sporo ciekawych preampów (kilka sam wymieniłeś), ale one różnią się trochę brzemieniem i funkcjami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 21 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2022 8 godzin temu, Audio Autonomy napisał: W takim razie VM750SH może Ci się spodobać W tym budżecie będzie ciężko o inną wkładkę z tym szlifem i takimi parametrami... No chyba, że w grę by wchodził też używane wkładki z epoki Jakie są różnice dzwiękowo między Hana EH a AT VM750SH? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 września 2022 Udostępnij Napisano 22 września 2022 Hana EH stawia w brzmieniu na średnicę. Nie analizuje i nie rozkłada muzyki na czynniki pierwsze, tak jak to robi właśnie VM750SH. Obie wkładki są świetne, ale różnią się i w zależności od reszty systemu (grającego neutralnie, ciemno lub jasno) wpasują się w mniejszym lub większym stopniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 22 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2022 52 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Hana EH stawia w brzmieniu na średnicę. Nie analizuje i nie rozkłada muzyki na czynniki pierwsze, tak jak to robi właśnie VM750SH. Obie wkładki są świetne, ale różnią się i w zależności od reszty systemu (grającego neutralnie, ciemno lub jasno) wpasują się w mniejszym lub większym stopniu Ja mam raczej energiczny system. Klipsche lekko ocieplone dosyć mocną hybrydą Unison Research. W przyszłości będę chciał wymienić kolumny na Opera Mezza ale to raczej odległa przyszłość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 września 2022 Udostępnij Napisano 22 września 2022 Jak bym chyba poszedł w VM750SH, ale to tylko moje odczucie. Z drugiej strony przy takim budżecie warto już pójść w stronę wkładek MC... Ciężki orzech do zgryzienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 22 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2022 41 minut temu, Audio Autonomy napisał: Jak bym chyba poszedł w VM750SH, ale to tylko moje odczucie. Z drugiej strony przy takim budżecie warto już pójść w stronę wkładek MC... Ciężki orzech do zgryzienia no właśnie. Zaczynam się zastanawiać czy nie poczekać jeszcze i nie kupić MC niskopoziomowej i od razu phonostage'a obsługującego MC... o tych wysokopoziomowych nie słyszałem zbyt dobrych opinii. A idąc tym tropem to od razu Hanę SL - przypuszczam, że to byłby sztos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 września 2022 Udostępnij Napisano 22 września 2022 Tak, to jest najlepsze wyjście Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 22 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2022 4 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Tak, to jest najlepsze wyjście z 1500 zł robi się 4,5 tys :):) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 września 2022 Udostępnij Napisano 22 września 2022 Zdecydowanie można taniej. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę zakup używanego przedwzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 22 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2022 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Zdecydowanie można taniej. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę zakup używanego przedwzmacniacza nie zastanawiałem się nad tym... jak patrzyłem na olxy czy inne allegrosy to nic ciekawego nie widziałem. A jak coś było to w zaporowych cenach. Dlatego przestałem szukać używek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Dnia 21.09.2022 o 18:16, jashu napisał: Jakie są różnice dzwiękowo między Hana EH a AT VM750SH? AT-VM750SH nie jest przede wszystkim wkładką liniową. W zakresie 20 Hz do 20 kHz poziom sygnału wyraźnie spada, powyżej 10 kHz nawet dość znacznie. Trzeba mieć to na uwadze. Ma świetną igłę (Shibata) i tu jest jej przewaga nad Hana EH, ta ma igłę eliptyczną, w dodatku niewymienną. Jeżeli nie zależy nam na liniowości i reszta zestawu przez swoje niedoskonałości i m.in. przesunięcia fazowe (korektory, regulacje barwy i kontury), podbarwia brzmienie wkładki, zmienia scenę itp. to ich ocena będzie czysto przypadkowa, oparta na psychoakustyce. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 23 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 1 godzinę temu, Highlander_now napisał: AT-VM750SH nie jest przede wszystkim wkładką liniową. W zakresie 20 Hz do 20 kHz poziom sygnału wyraźnie spada, powyżej 10 kHz nawet dość znacznie. Trzeba mieć to na uwadze. Ma świetną igłę (Shibata) i tu jest jej przewaga nad Hana EH, ta ma igłę eliptyczną, w dodatku niewymienną. Jeżeli nie zależy nam na liniowości i reszta zestawu przez swoje niedoskonałości i m.in. przesunięcia fazowe (korektory, regulacje barwy i kontury), podbarwia brzmienie wkładki, zmienia scenę itp. to ich ocena będzie czysto przypadkowa, oparta na psychoakustyce. Dzięki za słuszne uwagi. Kupiłem już phonostage Audiokultura Iskra 1 - różnica w stosunku do DJ Arta Pre gigantyczna, jakbym wyciągnął głośniki z wody :D. Teraz odkładam na Hanę SL. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 18 godzin temu, jashu napisał: Dzięki za słuszne uwagi. Kupiłem już phonostage Audiokultura Iskra 1 - różnica w stosunku do DJ Arta Pre gigantyczna, jakbym wyciągnął głośniki z wody :D. Teraz odkładam na Hanę SL. Uważam to za bardzo dobry kierunek. Hana SL to wkładka wybitna. Słychać to od razu po montażu, regulacji i dostrojeniu wzmacniacza (np. w stosunku do AT-VM750SH), ale po kilkunastu godzinach pracy, dopiero wówczas pokazuje w pełni swoje walory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Zawsze mnie ciekawiło co sprawia , że coś jest " wybitne " 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Zawsze mnie ciekawiło co sprawia , że coś jest " wybitne " 😂 Według Słownika Języka Polskiego to określenie czegoś: "wybijającego się ponad przeciętność". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 12 godzin temu, Highlander_now napisał: Słychać to od razu po montażu, regulacji i dostrojeniu wzmacniacza (np. w stosunku do AT-VM750SH), ale po kilkunastu godzinach pracy, dopiero wówczas pokazuje w pełni swoje walory. Przepraszam ale czegoś nie załapałem - na czym polega dostrojenie wzmacniacza i co zmienia się w funkcjonalności wkładki po kilkunastu godzinach pracy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts