MrowekII Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Witam, Mój amplituner chyba kończy żywot, przestały działać wejścia HDMI i optyczne. W związku z tym mam pytanie, jaki sprzęt mogę kupić abym nadal mógł korzystać z głośników i subwoofera pasywnego od pioneera VSX-324. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Na twoim miejscu szukałbym czegoś nowego, niestety dzisiaj z trwałością elektroniki jest różnie dlatego proponowałbym zakup jeśli wystarczy ci zwykły amplituner 5.1 np. Denona AVR-S660H, albo niewiele droższy 7.2 Denon AVR-X1700H. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Czy zakładasz jakiś pułap cenowy, ewentualnie jakie posiadasz kolumny, oraz czy jest jakieś konkretne przeznaczenie tego zestawu (gry/filmy/muzyka - przewaga któregoś)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrowekII Napisano 5 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2022 14 godzin temu, S4Home napisał: Czy zakładasz jakiś pułap cenowy, ewentualnie jakie posiadasz kolumny, oraz czy jest jakieś konkretne przeznaczenie tego zestawu (gry/filmy/muzyka - przewaga któregoś)? Mam głośniki z zestawu HTP-073 i do nich chciałbym kupić jakiś używany amplituner Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Suba pasywnego nie podłączysz. Pioneer mial lata temu amplituner do tego dedykowany. Teraz podłącza się suby aktywne. To słabe kolumny. Kup co kolwiek i aktywny subwoofer. Aż się prosi wymiana kolumienek. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Dlatego właśnie pytałem, bo tutaj rzeczywiście ten subwoofer jest w wersji pasywnej. Co prawda nie jest tak, że go nie podłączysz, bo możesz to zrobić szeregowo pod jeden terminal i subwoofer zadziała, ale nie masz żadnego filtrowania, tylko subwoofer działa tak jak przednia kolumna, więc jest to przysłowiowa "rzeźba". Żeby miało to ręce i nogi to warto by rzeczywiście przynajmniej tego sub wymienić. Co do samego amplitunera to możesz spoglądać w stronę nawet używek z poprzedniego roku jeżeli nie chcesz iść w koszty, ponieważ one poradzą sobie również z napędzeniem tych kolumn (tutaj można by wymienić Yamaha RX-V485, ewentualnie z Denona AVR-X1600H). Z nowych urządzeń możesz celować rzeczywiście w Denon AVR-X1700H, lub jak się pojawią niższe modele Pioneera, czy Onkyo. Denon 1700-ka to już taki model, że spokojnie można go traktować jako jakąś bazę do dalszej rozbudowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrowekII Napisano 5 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiałem się czy Pioneer VSX-S 520 da radę obsłużyć te kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Bierz mojego Marasia 1508 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 19 godzin temu, MrowekII napisał: Pioneer VSX-S 520 jak masz do wyboru tego Pioneera albo Marantza od @maciek72 to ja bym wolał Marantza bo jest dużo nowszy i wspiera większość obecnych standardów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 20 godzin temu, MrowekII napisał: Dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiałem się czy Pioneer VSX-S 520 da radę obsłużyć te kolumny. Dokładnie będzie to na takiej samej zasadzie jak każdy nowy, który kupisz, bo tutaj nadal dedykowanego wejścia na pasywny subwoofer nie ma. Ale jeżeli pytasz w kontekście tego, czy poradzi sobie z ich napędzeniem, to oczywiście jak najbardziej, aczkolwiek rzeczywiście tutaj powyżej koledzy dobrze podpowiadają, że ten Marantz będzie lepszym rozwiązaniem pod kątem brzmieniowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 października 2022 Udostępnij Napisano 7 października 2022 Hehe. Ale przy tych kolumnach to nie ma żadnego znacznia rozumiecie? No chyba że będziesz je zmieniał. To Marantz od kolegi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2022 Udostępnij Napisano 12 października 2022 Ale jak sam zauważyłeś w ostatnim zdaniu zawsze powoli może sobie zmienić kolumny na jakieś lepsze a wtedy lepszy amp jest wyłącznie plusem i bazą na podstawie której zbuduje finalnie i tak lepszy system. Chyba, że kolega kupuje sprzęt na 2 miesiące to wtedy rzeczywiście nie ma to znaczenia co wybierze do tych obecnych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 października 2022 Udostępnij Napisano 13 października 2022 Kolego wymieniasz kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts