Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Nie jestem najlepszy w świecie dźwięku cyfrowego. Liczę na pomoc i wytłumaczenie zjawiska. Wczoraj pierwszy raz spróbowałem następującej kombinacji 

- Pioneer N-70 / streamer/====optyk=====RME / jako DAC/=====pre lmpowe ======monobloki lampowe

Zauważyłem na RME , że włączając Spotify , czy radio internetowe na streamerze mam przesterowany sygnał wejściowy na RME. Dodam , że w Pioneerze włączyłem Direct ,co automatycznie wyłącza wszelkie polepszacze. Początkowo myślałem , że przester występuje tylko wówczas, gdy przesyłowość jest większa niż 48 kbps , czyli na 128 kbps / stacje radiowe/ , 320 kbps / Spotify/. Ale po przesłuchaniu listy stacji radiowych okazało się , że prędkość nie ma z tym nic wspólnego. Są stację nadające w 128 i przesterowania nie ma. To samo dzieje się z utworami na Spotify , raz sygnał wejściowy jest wyraźnie za wysoki to znowu ok. Stacje z przesterem to np. wszystkie RMF , Muzo FM. 

O co tu chodzi ?

W RME wygląda to tak:

- dwa pierwsze zdjęcia to RMF 128 kbps

- dwa kolejne zdjęcia to Radio Baobab 128 kbps

w utworach ze Spotify dzieje się podobnie.

20221014_211829.jpg

20221014_211859.jpg

20221014_212538.jpg

20221014_212517.jpg

Napisano
Dnia 16.10.2022 o 12:22, PorkOne napisał:

Czyli Baobab wygląda normalnie, zgadza się?

Tak . Paradise sprawdzę jutro.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A jak masz ustawiona głośność?

tak jak na zdjęciu - 3,0 , ale mówimy o sygnale wejściowym na jaki w Rme nie mam wpływu.