tomek4446 Napisano 14 października 2022 Udostępnij Napisano 14 października 2022 Witam. Nie jestem najlepszy w świecie dźwięku cyfrowego. Liczę na pomoc i wytłumaczenie zjawiska. Wczoraj pierwszy raz spróbowałem następującej kombinacji - Pioneer N-70 / streamer/====optyk=====RME / jako DAC/=====pre lmpowe ======monobloki lampowe Zauważyłem na RME , że włączając Spotify , czy radio internetowe na streamerze mam przesterowany sygnał wejściowy na RME. Dodam , że w Pioneerze włączyłem Direct ,co automatycznie wyłącza wszelkie polepszacze. Początkowo myślałem , że przester występuje tylko wówczas, gdy przesyłowość jest większa niż 48 kbps , czyli na 128 kbps / stacje radiowe/ , 320 kbps / Spotify/. Ale po przesłuchaniu listy stacji radiowych okazało się , że prędkość nie ma z tym nic wspólnego. Są stację nadające w 128 i przesterowania nie ma. To samo dzieje się z utworami na Spotify , raz sygnał wejściowy jest wyraźnie za wysoki to znowu ok. Stacje z przesterem to np. wszystkie RMF , Muzo FM. O co tu chodzi ? W RME wygląda to tak: - dwa pierwsze zdjęcia to RMF 128 kbps - dwa kolejne zdjęcia to Radio Baobab 128 kbps w utworach ze Spotify dzieje się podobnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PorkOne Napisano 16 października 2022 Udostępnij Napisano 16 października 2022 Czyli Baobab wygląda normalnie, zgadza się? Jeśli tak, to zapewne celowe działanie stacji - moje musi być najgłośniej. Podobnie jak sprawa z kompresją. Sprawdź jeszcze Radio Paradise. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 18 października 2022 Udostępnij Napisano 18 października 2022 Dnia 14.10.2022 o 22:12, tomek4446 napisał: W RME wygląda to tak: A jak masz ustawiona głośność? U mnie cyfrowa na - 3,5dB (bez auto ref) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2022 Dnia 16.10.2022 o 12:22, PorkOne napisał: Czyli Baobab wygląda normalnie, zgadza się? Tak . Paradise sprawdzę jutro. 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: A jak masz ustawiona głośność? tak jak na zdjęciu - 3,0 , ale mówimy o sygnale wejściowym na jaki w Rme nie mam wpływu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts