piernik Napisano 17 października 2022 Udostępnij Napisano 17 października 2022 Witam forumowiczów! 1) W przyszłym roku się przeprowadzam. W nowym domu projektantka wymyśliła na całej długości ściany regał rtv o wysokości 50cm z wysuwanymi szufladami. Przed tym regałem chciałbym ustawić kolumny podłogowe. Mogę je dowolnie daleko wysunąć, bo będzie sporo miejsca. Czy taki pomysł jest szalony? 2) Tak się zastanawiam czy może okroić ten projekt. Usunąć te szuflady z regału i zostawić na całej długości ściany na wspomnianej wysokości 50 cm blat drewniany o grubości 10 cm. W tej części pomiędzy kolumnami było by pod blatem miejsce na wzmacniacz, odtwarzacz cd etc., no i w tym wypadku za kolumnami a przed ścianą byłby ten blat. Czy ten pomysł byłby akustycznie dużo lepszy od poprzedniego? 3) Czy może nie wymyślać, nie cudować i po prostu mniejszy regał ustawić w przestrzeni pomiędzy kolumnami tak aby pomiędzy kolumnami a ścianą nic nie było (co najwyżej jakieś panele akustyczne)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 18 października 2022 Udostępnij Napisano 18 października 2022 Może mógłbyś jakąś wizualizację tego wrzucić to będzie prościej, ale na najlepszą wygląda opcja 3, w opcji 2 (nie wiem jak to w rzeczywistości wygląda) mam wrażenie że możesz uzyskać coś na zasadzie wnęki (kanału zwał jak zwał) w której mogą dziać się dziwne rzeczy (rezonanse, odbicia itd.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piernik Napisano 21 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2022 Dzięki za odpowiedź. Wstawiam zgodnie z życzeniem rysunek z widokiem z przodu na szybko zrobiony. Generalnie w moim pytaniu chodzi o to czy za kolumnami może stać coś niższego od nich, a jeśli tak to czy na ile problematyczne są ewentualne wnęki/kanały, o których wspomniałeś. http://foto-hosting.pl/img/08/f8/cc/08f8cc7fd24a69da0aab8d013d49e5005f7be4a1.jpeg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 21 października 2022 Udostępnij Napisano 21 października 2022 https://www.atacama-audio.co.uk/c/hifi-racks https://www.atacama-audio.co.uk/c/tv-stands Unikaj zamkniętych szafek, bo może dudnić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 22 października 2022 Udostępnij Napisano 22 października 2022 18 godzin temu, dorsz napisał: Unikaj zamkniętych szafek, bo może dudnić. Ot to, takie szafki mogą nieźle namieszać za kolumnami i w ich pobliżu, @piernik według rysunku który zamieściłeś ja byłbym za opcją 3, w drodze wyjątku 2, ale jak pisałem nie wiadomo co się z tyłu podzieje pod tą półką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 października 2022 Udostępnij Napisano 22 października 2022 Serio komuś dudni szafka? Mam w pokoju z dziesięć i nie zauważyłem czegoś podobnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 października 2022 Udostępnij Napisano 22 października 2022 @piernik opcja 3 jak chcesz dobre audio 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts