Skocz do zawartości

WiiM Pro - a jak ten namiesza?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Chromecast, airplay, dlna, w ostatecznosci BT.

Aplikacja WiiM Home udostepnia wskazany plik lokalny danemu WiiMowi troche na zasadzie uproszczonego dlna. Dotyczy to zarowno aplikacji mobilnej jak i tej windowsowej czy macowej.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano

Kurcze, pożyczyłem koledze mini z sypialnianego zestawu do testów i rozwalił mi wejscie optyczne. Oczywiście kasę odda a ja mam wiim w głównym systemie ale zastanawiam się czy nie dołożyć i nie kupić pro. Wziąłbym go wtedy do głównego systemu i podłączył coaxialem do DACa zamiast optycznym. Ciekawe czy byłaby jakaś różnica? 

Napisano

Kiedyś pożyczyłem od znajomego bluesounda i jeszcze go nie podłączyłem a już się cieszyłem. Niestety dla mnie nie usłyszałem różnicy w brzmieniu 🙂 Podłączyłem go przez optyka bo nie miałem coaxiala. Dlaczego często optyk jest ograniczony względem coaxiala??

Napisano

Spdif potrzebuje prawie 13 MHz pasma dla audio 192 kHz. Mysle, ze latwiej to zrealizowac w oparciu o kable koaksialne niz optyczne. Z drugiej strony najstarszy DAC jakiego jeszcze uzywam, kolo 13 lat, nie ma problemu ze 192 kHz, wiec moze to byc tez asekuranckie podejscie producenta.

Napisano (edytowany)

Zalezy. Jak pierwszy unfold zrobi streamer, to do DACa idzie juz strumien po czesciowym unfoldingu, wiec pokaze wyzszy sample rate. A jak DAC robi za pelny dekoder, to pokaze co tworcy zaprojektowali, bo od streamera idzie 44.1 albo 48.

A jak zaden komponent nie potrafi rozwijac, to zostanie zrodlowe 44.1/48 az do konca .

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano

Wlasnie tam - dekodowanie MQA. Po tym na wszelki wypadek restart WiiMa i dobranie jednej z 3 opcji z rozwijanej listy tak, zeby DAC zauwazyl 96 kHz. Jesli MQA bedzie dzialac to apka WiiM Home tez pokaze wyzszy sample rate. Ale, jak napisalem, odtwarzanie musi byc poprzez Tidal Connect.