FuRiOn Napisano 29 października 2022 Napisano 29 października 2022 Heja Mam taki oto zestawik: Klocek: Yamaha R-N602 Kolumny: KEF Q750 okablowanie miedziane beztlenowe 4mm sub; Harman Kardon HKTS210SUB/230 BDS210/230 dzieki chlopakom zmienilem udanie juz kolumny na KEF Q750, teraz czeka mnie zmiana wzmakam suba i ustalenie czy Argon faktycznie moze mi przesylac dzwiek wysokiej jakosci do wzmaka. Zajmijmy sie w tym temacie subem Moj budzet to max ~700e, moze byc uzywka. Na celowniku jest - SVS SB-1000pro w poprzednim moim temacie zasugerowano mi takze - REL HT 1003 i 1205 Co wstawić zeby bylo konkretnie i poteznie? Macie swoje propozycje, albo ktoras z tych polecacie ? Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 29 października 2022 Napisano 29 października 2022 W dziale testów opisywałem svs-a którego posiadam , zależy co znaczy potężnie , jeśli chcesz by sąsiedzi słyszeli bas to kup coś z portem BR , jeśli chcesz by sub szybko reagował na zmiany basu to w/w svs daje radę. To jest granie bliższe kolumnom z 30cm bas przetwornikami podpiętymi do 300W+ rms monobloka każdy 1 Odpisz, cytując
renoxd Napisano 29 października 2022 Napisano 29 października 2022 Bardzo mnie ciekawi jak ten temat się potoczy. Też szukam suba. 80% muzyka / 20% filmy. Konieczne wejścia wysokopoziomowe. Planowałem Velodyne db12 po namowie, ale okazało się, że q21 już go nie mają w przecenie. Zastanawiam się także nad SVS SB-1000pro ze względu na sporą możliwość kalibracji. Mimo wszystko ponoć nie jest on zbyt "muzykalny" i do muzy jest ok, ale nie porywa. Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 30 października 2022 Autor Napisano 30 października 2022 12 godzin temu, Kubakk napisał: W dziale testów opisywałem svs-a którego posiadam , zależy co znaczy potężnie , jeśli chcesz by sąsiedzi słyszeli bas to kup coś z portem BR , jeśli chcesz by sub szybko reagował na zmiany basu to w/w svs daje radę. To jest granie bliższe kolumnom z 30cm bas przetwornikami podpiętymi do 300W+ rms monobloka każdy Ogladalem jedynie recke na technikarium, nie drazylem jeszcze tematu na zadnym forum. Moze w tym tygodniu wybiore sie do iEar na przesluchy tego co mi zasugerujecie tutaj. ten REL mnie ciekawi. Nie dbam o sasiadow Tzn nie w sensie ze fajnie zeby ogladali film ze mna za sciana. Siedzac w salonie maja byc ekstremalnie dobre doznania dzwiekowe za te max ~700e za uzywke lub nowy. Tyle na razie chce przeznaczyc na upgrade zestawu jesli chodzi o suba Odpisz, cytując
renoxd Napisano 31 października 2022 Napisano 31 października 2022 Ten sub u Ciebie to bardziej do muzyki czy do filmów? Odpisz, cytując
eMBe Napisano 31 października 2022 Napisano 31 października 2022 I przede wszystkim jaki masz metraż pomieszczenia gdzie ten sub będzie grał. Ja akurat posiadam SVS SB-1000 Pro na jakichś 14m2 i nic złego o nim nie mogę powiedzieć zarówno jeśli chodzi o muzykę jak i filmy. Polecam. Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 1 listopada 2022 Autor Napisano 1 listopada 2022 (edytowany) Dnia 31.10.2022 o 11:49, renoxd napisał: Ten sub u Ciebie to bardziej do muzyki czy do filmów? Glownie filmy ale tez i muzyka, swojego czesto odlaczam calkiem jak slucham muzyki bo kefy daja rada. Zalezy jaka muzyka i jak sie zgrywa sub, ten co mam to tak sie zgrywa jak idzie mowienie prawdy morawieckiemu Filmy/Muzyka 70/30 ale pewnie sie to zmienim jak dogram argona, suba i wzmaka Dnia 31.10.2022 o 11:52, eMBe napisał: I przede wszystkim jaki masz metraż pomieszczenia gdzie ten sub będzie grał. Ja akurat posiadam SVS SB-1000 Pro na jakichś 14m2 i nic złego o nim nie mogę powiedzieć zarówno jeśli chodzi o muzykę jak i filmy. Polecam. powyzej 25m2 Wyczailem takie cos 😆https://doublepoint.nl/svs-sb-2000-subwoofer-zwart Za niewiele mniej byla uzywka sb-1000 pro, mysle zeby brac Jednak moja ekstaza byla za wczasum to 2000 nie 2000 pro, a myslalem ze ekstra promke znalazlem .... Edytowano 1 listopada 2022 przez FuRiOn Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 listopada 2022 Napisano 2 listopada 2022 Model 1000 czy 1000 PRO to konkurent dla REL HT 1003. Z tym że moim zdaniem REL ma lepszą zmienność basu. Model 12005 o ile wiem jesteś w stanie wyrwać w lepszej cenie. To moim zdaniem wyższej klasy sub. stawiał bym na tego. Piotr Odpisz, cytując
renoxd Napisano 2 listopada 2022 Napisano 2 listopada 2022 Powiedz mi ktoś, jak dokładnie działają wejścia wysokopoziomowe z subwooferze? Polega to na tym, że jak się zwiększa poziom głośności we wzmacniaczu, to automatycznie też na subie tak? Co się dzieje z pokrętłem głośności na subie wtedy? Jeżeli bym chciał wtedy zwiększyć moc tylko na subie, względem głośności wzmaka, to dałoby się normalnie to osiągnąć? Może i głupie pytanie, ale lepiej wiedzieć niż się potem zdziwić. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 2 listopada 2022 Napisano 2 listopada 2022 Dokładnie tak, a więc w momencie kiedy zmieniasz głośność na wzmacniaczu, to zmienia się również głośność subwoofera, a pokrętło volume na subwooferze tak czy inaczej działa niezależnie od wzmaka. Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 2 listopada 2022 Autor Napisano 2 listopada 2022 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Model 1000 czy 1000 PRO to konkurent dla REL HT 1003. Z tym że moim zdaniem REL ma lepszą zmienność basu. Model 12005 o ile wiem jesteś w stanie wyrwać w lepszej cenie. To moim zdaniem wyższej klasy sub. stawiał bym na tego. Piotr https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1897803511-rel-ht1205-nieuw idzie wyhaczyc w dobrej cenie, tylko czy tak zamiata svs 1000 pro i czy moze walczyc z 2000 pro Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 listopada 2022 Napisano 3 listopada 2022 Głośność się zwieksza sama. Działą to podobnie do podłączenia przez RCA. 7 godzin temu, FuRiOn napisał: https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1897803511-rel-ht1205-nieuw idzie wyhaczyc w dobrej cenie, tylko czy tak zamiata svs 1000 pro i czy moze walczyc z 2000 pro Zamiata 1000 PRO i walczy z 2000 PRO. Ja akurat nie widze nic wyjątkowego w obsłudze zdalnej. Modele ELACa miały to znacznie wcześniej i jakoś nie zostało to podchwycone. SVS użyło marketingu i już jest Piotr Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 listopada 2022 Napisano 3 listopada 2022 Zgadza się, Elac miało znacznie wcześniej taką opcję ale nigdy jakoś ta marka nie liczyła się w tej dziedzinie. SVS, REL, Velodyne to najbardziej znane subwoofery tak samo jak w gramofonach króluje Pro-Ject i Rega. Aplikacja sprawdza się jedynie, gdy chcemy przełączać ustawienia w trybie stereo i kina domowego. Jestem także zdania, że REL HT1205 będzie najlepszym rozwiązaniem. Bardzo duża uniwersalność oraz sprężystość basu. 1 Odpisz, cytując
eMBe Napisano 3 listopada 2022 Napisano 3 listopada 2022 Dnia 1.11.2022 o 22:57, FuRiOn napisał: powyzej 25m2 Bierz coś większego niż SB-1000 Pro do takiego metrażu. Albo nawet docelowo dwa suby 2 Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 3 listopada 2022 Autor Napisano 3 listopada 2022 11 godzin temu, Q21 napisał: Zgadza się, Elac miało znacznie wcześniej taką opcję ale nigdy jakoś ta marka nie liczyła się w tej dziedzinie. SVS, REL, Velodyne to najbardziej znane subwoofery tak samo jak w gramofonach króluje Pro-Ject i Rega. Aplikacja sprawdza się jedynie, gdy chcemy przełączać ustawienia w trybie stereo i kina domowego. Jestem także zdania, że REL HT1205 będzie najlepszym rozwiązaniem. Bardzo duża uniwersalność oraz sprężystość basu. Jutro wezme 2 tygodniowego REL HT1205... a niech tam. za 630e 2 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 listopada 2022 Napisano 4 listopada 2022 No i gratulacje. Nie zawiedziesz się. A jak tak to szykuj dwa razy wiekszy budżet Piotr Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 5 listopada 2022 Autor Napisano 5 listopada 2022 (edytowany) Mam na celowniku na jutro REL HT1205 za 640e, ma dwa tygodnie edit, Od wczoraj dumnie sie prezentuje REL HT1205. Jest naprawde prze potezny, normalnie woda w szklance chodzi jak w Jurassic park hah ale na powaznie ma moc, gra szybko, jestem mega zadowolony bo i cena dobra, ale jest jeden problem. Ten sub ma zdolnosci tancerskie i mi po prostu tanczy po podlodze. W nocy kiedy jest cicho podczas ogladania filmu bardzo nieprzyjemnie daje sie to we znaki, bo wibruje z podloga, zamiast po prostu dawac dzwiek. Co polecacie zeby to opanowac ? Kupic jakis dywanik, wykladzine z gumowym spodem czy po prostu kawalek gumy ? Nie wiem, nie znam sie, ale pasuje ta moc okielznac. A zgral sie z kolumnami idealnie. Bralem to od typa co wogole nie umial ustawic wzmacniacza i tam to wogole nie gralo. Co polecacie? Bo bede jeszcze dzwonil do iEar, ale oni mi pewnie zaproponuja profesjonalne rozwiazanie za 100 euro Edytowano 5 listopada 2022 przez FuRiOn Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 5 listopada 2022 Napisano 5 listopada 2022 Ja do svs kupiłem od razu takie gumowe nogi , przyjemnie izolują https://www.q21.pl/manufacturer/svs/svs-soundpath-subwoofer-isolation-system.html 2 Odpisz, cytując
moss Napisano 5 listopada 2022 Napisano 5 listopada 2022 Ja mam takie przy standach od monitorów. Brzydkie jak noc ale spełniają swoją rolę. Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 6 listopada 2022 Autor Napisano 6 listopada 2022 Dnia 5.11.2022 o 12:59, Kubakk napisał: Ja do svs kupiłem od razu takie gumowe nogi , przyjemnie izolują https://www.q21.pl/manufacturer/svs/svs-soundpath-subwoofer-isolation-system.html Kupilem na szybkiego .... mate do lazienki, z grubej gabki na 2 cm i gumowym spodem za... 3 euro ale pasuje cos normalnego. dzieki za sugestie. Moze cos specjalnie od REL jest Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 7 listopada 2022 Napisano 7 listopada 2022 Dnia 5.11.2022 o 10:38, FuRiOn napisał: Mam na celowniku na jutro REL HT1205 za 640e, ma dwa tygodnie edit, Od wczoraj dumnie sie prezentuje REL HT1205. Jest naprawde prze potezny, normalnie woda w szklance chodzi jak w Jurassic park hah ale na powaznie ma moc, gra szybko, jestem mega zadowolony bo i cena dobra, ale jest jeden problem. Ten sub ma zdolnosci tancerskie i mi po prostu tanczy po podlodze. W nocy kiedy jest cicho podczas ogladania filmu bardzo nieprzyjemnie daje sie to we znaki, bo wibruje z podloga, zamiast po prostu dawac dzwiek. Co polecacie zeby to opanowac ? Kupic jakis dywanik, wykladzine z gumowym spodem czy po prostu kawalek gumy ? Nie wiem, nie znam sie, ale pasuje ta moc okielznac. A zgral sie z kolumnami idealnie. Bralem to od typa co wogole nie umial ustawic wzmacniacza i tam to wogole nie gralo. Co polecacie? Bo bede jeszcze dzwonil do iEar, ale oni mi pewnie zaproponuja profesjonalne rozwiazanie za 100 euro No widzisz. A teraz weź pod uwagę że to i tak ciezki sub. Masa innych znanych jest znacznie lżejsza. Postaw na dywanie. Nigdzie nie pójdzie. Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 7 listopada 2022 Autor Napisano 7 listopada 2022 Sprawa suba zalatwiona, na peeeeewno dlugo mi nie bedzie trzeba czegos lepszego. dostroje jeszcze go sobie idealnie i dam fajne podstawki albo dywan. Zostal temat argona i wzmaka Odpisz, cytując
FuRiOn Napisano 8 listopada 2022 Autor Napisano 8 listopada 2022 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Ale co z nimi? ano to i to Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 9 listopada 2022 Napisano 9 listopada 2022 A no to inny temat to będziemy tam pisać Ok 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts