karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Dzień dobry. Zakupiłem odtwarzacz Marantz ND8006. Ma on wyjścia analogowe RCA variable oraz fixed. Moje pytanie to: aby połączyć odtwarzacz do wzmacniacza lampowego, powinienem podłączyć kable RCA do wyjścia w odtwarzaczu Variable czy Fixed? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Fixed. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: Fixed. Dziękuję. A co by się stało gdybym podłączył pod Variable? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Nic. Niepotrzebnie w dwóch miejscach sterowałbyś głośnością. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Fixed wypuszcza staly poziom sygnały inaczej mówiąc głośności. Z kolei Variable to wyjdzie z przedwzmacniacza, tak jakby. I jak powiedział Kraft. Sterował byś głośnością w dwóch miejscach Piotrek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 23 minuty temu, Kraft napisał: Nic. Niepotrzebnie w dwóch miejscach sterowałbyś głośnością. Ok. Dzięki 1 godzinę temu, Kraft napisał: Fixed. Dziękuję. A co by się stało gdybym podłączył pod Variable? 22 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Fixed wypuszcza staly poziom sygnały inaczej mówiąc głośności. Z kolei Variable to wyjdzie z przedwzmacniacza, tak jakby. I jak powiedział Kraft. Sterował byś głośnością w dwóch miejscach Piotrek Dziękuję za pomoc. 1 minutę temu, karbeti napisał: Ok. Dzięki Dziękuję. A co by się stało gdybym podłączył pod Variable? Dziękuję za pomoc. A co do jakości dźwięku nie ma go żadnego znaczenia? 26 minut temu, Kraft napisał: Nic. Niepotrzebnie w dwóch miejscach sterowałbyś głośnością. I jakość dźwięku jest w obydwu wyjściach taka sama? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Jeśli gdzieś ma być gorsza, choć mikroskopijne, to na wyjściu regulowanym, bo tam musi działać dodatkowy układ. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 11 minut temu, Kraft napisał: Jeśli gdzieś ma być gorsza, choć mikroskopijne, to na wyjściu regulowanym, bo tam musi działać dodatkowy układ. No to podłączamy pod Fixed. Odtwarzacz zamówiłem wczoraj, więc jutro kurier powinien dostarczyć. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 30 minut temu, karbeti napisał: Dziękuję. A co by się stało gdybym podłączył pod Variable? nic 18 minut temu, Kraft napisał: Jeśli gdzieś ma być gorsza, choć mikroskopijne, to na wyjściu regulowanym, bo tam musi działać dodatkowy układ. Zgadzam się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: nic Zgadzam się. Fajnie, dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Sprawdzaliśmy działanie ND8006 na wyjściu fixed oraz variable i nie ma większych różnic jeśli ustawimy poziom głośności na 100%. Trzeba na prawdę bardzo się wsłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 A jaki masz wzmacniacz lampowy? Pytam, bo jeżeli masz np. Ayon Audio Spirit III, lub inny, który ma możliwość pracy jako końcówka mocy, to będziesz miał różnicę czy wepniesz go poprzez Fixed, czy Variable, a to czy będzie Ci się podobało jedno, lub drugie rozwiązanie, to oczywiście już kwestia testu, chociaż w strumieniowcach różnie to bywa z preampami, dlatego też wszystko zależy od konkretnego użytkownika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 2 godziny temu, Q21 napisał: Sprawdzaliśmy działanie ND8006 na wyjściu fixed oraz variable i nie ma większych różnic jeśli ustawimy poziom głośności na 100%. Trzeba na prawdę bardzo się wsłuchać. Ok. Dzięki 33 minuty temu, S4Home napisał: A jaki masz wzmacniacz lampowy? Pytam, bo jeżeli masz np. Ayon Audio Spirit III, lub inny, który ma możliwość pracy jako końcówka mocy, to będziesz miał różnicę czy wepniesz go poprzez Fixed, czy Variable, a to czy będzie Ci się podobało jedno, lub drugie rozwiązanie, to oczywiście już kwestia testu, chociaż w strumieniowcach różnie to bywa z preampami, dlatego też wszystko zależy od konkretnego użytkownika. Wzmacniacz to Line Magnetic LM-88IA 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 I to jest właśnie przykład na to, że warto zapytać, bo masz wejście oznaczone jako PreIn, które służy właśnie do takiego połączenia, czyli Twój wzmak wtedy zamienia się w końcówkę mocy. Możesz w ramach testu sobie spróbować jakie połączenie będzie Ci odpowiadało, bo w zasadzie wszystkie elementy całej układanki masz Będzie na pewno to grało inaczej, a czy lepiej, to już zobaczysz po przetestowaniu. Jedynie tylko musiałbyś sobie sprawdzić, czy defaultowo była włączona opcja regulacji głośności wyjścia, bo nie pamiętam dokładnie jak to było w tym modelu. Chyba, że nie jest to gardłowa sytuacja, to mogę to sprawdzić jutro jak wróci nasz egzemplarz z wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 2 minuty temu, S4Home napisał: I to jest właśnie przykład na to, że warto zapytać, bo masz wejście oznaczone jako PreIn, które służy właśnie do takiego połączenia, czyli Twój wzmak wtedy zamienia się w końcówkę mocy. Możesz w ramach testu sobie spróbować jakie połączenie będzie Ci odpowiadało, bo w zasadzie wszystkie elementy całej układanki masz Będzie na pewno to grało inaczej, a czy lepiej, to już zobaczysz po przetestowaniu. Jedynie tylko musiałbyś sobie sprawdzić, czy defaultowo była włączona opcja regulacji głośności wyjścia, bo nie pamiętam dokładnie jak to było w tym modelu. Chyba, że nie jest to gardłowa sytuacja, to mogę to sprawdzić jutro jak wróci nasz egzemplarz z wypożyczenia. Byłoby super. Nie jest to gardłowa sytuacja bo i tak Marantz dotrze do mnie najwcześniej jutro. Z góry dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Byłbym w szoku gdyby ten wzmacniacz lampowy miał gorsze PRE od tego w ND. Serio :):) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Ale nikt nie napisał, że będzie miał lepszego, co nie oznacza, że samo rozwiązanie nie może grać lepiej dla kogoś. Obecnie mam klienta, który ma Marantz PM8005 i do tego Cambridge Audio CXN v2 i bardziej podoba mu się brzmienie z Marantza jako końcówki mocy niż jako integry, dlatego test nic nie kosztuje oprócz chwili strachu przy podłączaniu, przepięciu kabli cinch do innego wejścia i godziny słuchania Dnia 29.12.2022 o 15:24, karbeti napisał: Byłoby super. Nie jest to gardłowa sytuacja bo i tak Marantz dotrze do mnie najwcześniej jutro. Z góry dziękuję Sprawdzałem jak to jest w tym modelu i co do tego podłączenia, to w ustawieniach audio masz opcję przy variable audio defaultowo ustawioną na ON, więc nie trzeba zmieniać nic (chyba, że zmieniałeś na OFF). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ale nikt nie napisał, że będzie miał lepszego, co nie oznacza, że samo rozwiązanie nie może grać lepiej dla kogoś. Obecnie mam klienta, który ma Marantz PM8005 i do tego Cambridge Audio CXN v2 i bardziej podoba mu się brzmienie z Marantza jako końcówki mocy niż jako integry, dlatego test nic nie kosztuje oprócz chwili strachu przy podłączaniu, przepięciu kabli cinch do innego wejścia i godziny słuchania Sprawdzałem jak to jest w tym modelu i co do tego podłączenia, to w ustawieniach audio masz opcję przy variable audio defaultowo ustawioną na ON, więc nie trzeba zmieniać nic (chyba, że zmieniałeś na OFF). Nie zmieniałem. Dopiero dotarł także nie mogę się nacieszyć. Ale to chyba wasz kanał w tle 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 31 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Zmieniłem odtwarzacz Marantz CD6007 na 8006. Jest taka różnica że 8006 gra troszkę ciszej niż 6007. Muszę jeszcze się pobawić filtrami bo jest taka opcja. Ale jak na razie to więcej jestem na służbie niż w domu i nie bardzo mam czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts