mateolo2 Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Hej, Podpowiedzcie mi proszę. Mój kumpel potrzebuje zmienić streamer. Dotąd korzystał z przystawki airport express od apple i przesyłał muzykę po AirPlay 2 ze Spotify po dacu do wzmacniacza. Jednak chce się teraz przerzucić na tidal. Kupiliśmy mu używanego audio pro link 1, który okazał się niewypałem. Niewiadomo czemu Spotify Connect gra wyraźnie gorzej niż przez AirPlay i airport express. Tidal puszczony po AirPlay gra bardzo cicho po audio pro link - dziwne. Dopiero z aplikacji audio pro ma normalny poziom głośności. Nie wiem z czego to wynika. W związku z tym będziemy chyba szukać czegoś co ma po prostu Tidal Connect - żeby było wygodniej słuchać muzyki z tidal. No i wybory w jego budżecie są tak na prawdę dwa wiim mini pro, Taga TWA-10B. Oba oparte na systemie wiima, który znam po wiim mini (którego testowałem) i działał super. Jedynie wiim mini był fatalny pod kątem wykonaania (wypadało gniazdo optyczne i w ogóle kawał plastikowego krążka). To co mnie kieruje w stronę tagi to fakt, ze wiim mini grał gorzej jako transport cyfrowy niż trochę lepsze streamery pomimo bit perfect - robilismy testy z wieloma chłopakami z forum, którzy maja na codzień droższe streamery. Stąd tez trochę tego Wiim mini pro się obawiam, ale podejrzewam ze streamer tagi to może być to samo tylko w innej obudowie. Nie siedzę już w temacie takich streamerów, jak kiedyś gdy zakładałem wątek o wiim mini, dlatego tym razem ja potrzebuje Waszej porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Wszystkie tory bitperfect dostarczaja dokladnie te same cyfrowe dane, wiec brzmienie na nich oparte bedzie takie samo. Jezeli brzmienie jest jednak inne, to albo to imaginacja, albo wplyw czynnika zupelnie innego niz dostarczone dane. Oba WiiMy sa zdolne do transmisji bitperfect o ile tylko EQ jest w nich wylaczony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Moim zdaniem Wiim gra jako transport jasno. Bardzo dokładnie. Tage możesz podłączyć analogowo. Wiim wydaje się być bardzo dobry pod kontem aktualizacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Właściwie to już sam powinieneś to wiedzieć że w takich sprawach najlepszym doradcą jest własny słuch ...jak Pro będzie już dostępny w Polsce to zwyczajnie kupić jeden i drugi, podłączyć, przetestować i zwycięzcę zostawić a drugi zwrócić ...proste 😁🤘 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Wg mnie wiim mini I Taga to to samo. Miałem je oba na raz i nie słyszałem żadnej różnicy. Też poluję na Pro żeby sprawdzić ale tutaj na forum w większości piszą że to to samo co mini tylko inne wykonanie, lepszy wygląd i lepsza funkcjonalność (np. chromecast i ma mieć pilota). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) Szkoda tylko, ze taga nie ma AirPlay, który jest kumplowi potrzebny do oglądania filmów bezprzewodowo z kompa. Ale to w takim razie padnie na wiim pro bo w tej kasie nic innego się chyba nie kupi (co ma zarówno tidal Connect jak i AirPlay 2) Edytowano 16 lutego 2023 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 40 minut temu, mateolo2 napisał: wiim pro Jak kupicie to jeśli da radę możesz dla testu podłączyć pod jedno z Twoich liniowych zasilań i sprawdzić czy jest jakaś różnica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Dobrze Postaram się to zrobić. Tylko ja nie wiem jaki tam prąd jest wymagany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 27 minut temu, mateolo2 napisał: Dobrze Postaram się to zrobić. Tylko ja nie wiem jaki tam prąd jest wymagany. Wiim jak i Taga to 5V Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) 4 minuty temu, Aprox napisał: Wiim jak i Taga to 5V Ile amperów minimum? Edytowano 16 lutego 2023 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Przed chwilą, mateolo2 napisał: Ile A minimum? Wiim ma 1.5 a Taga 1A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 48 minut temu, Palmos napisał: Jak kupicie to jeśli da radę możesz dla testu podłączyć pod jedno z Twoich liniowych zasilań i sprawdzić czy jest jakaś różnica. Heh. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 7 minut temu, Aprox napisał: Wiim ma 1.5 a Taga 1A No to na spokojnie mogę sprawdzić na obu Jak kolega pozwoli zabrać do siebie do domu to zrobie taki teścik i dam znac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majmaj Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 A porównywał ktoś tą tage z wiim pro po RCA? :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenart8 Napisano 26 marca 2023 Udostępnij Napisano 26 marca 2023 Zasilacze robię np. taki: https://www.olx.pl/d/oferta/zasilacz-liniowy-niskoszumowy-CID99-IDSIjxZ.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 9 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2023 Cześć. Mam podobny dylemat, i byłbym wdzięczny za pomoc. Kwestie dźwięku odkładam na bok, gdyż po lekturze wpisów widzę, że na moim sprzęcie nie będzie różnicy. Generalnie będzie to mój pierwszy streamer i będę go używał do słuchania z Tidala. Widzę, że Taga Harmony można podłączyć po kablu do neta, natomiast wiim tylko wi-fi. Boję się, czy po wi-fi nie będzie gubić sygnału ( mam do sprzętu doprowadzony kabel z netem) W przyszłości być może podłącze streamer do starszego wzmacniacza i wtedy nie będę łączył się optykiem, Taga ma więcej możliwości podłączenia. Moje pytanie, czy mając gorszy zasięg wi-fi, rzeczywiście zyskam na podłączeniu kablem. Czy warto dopłacić te 300 zł? Jeszcze jedno, czy rzeczywiście Taga ma problem z aktualizacją, czy osoba średnio techniczna to ogarnie. Dzięki z góry za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2023 Dnia 16.02.2023 o 08:06, Piotr Sonido napisał: Moim zdaniem Wiim gra jako transport jasno. Bardzo dokładnie. Tage możesz podłączyć analogowo. Wiim wydaje się być bardzo dobry pod kontem aktualizacji. W ostatnim numerze AudioVideo testowane są Wiimy Pro i Pro plus. Zajrzałem sobie do gazetki, redakcja "brzmieniowo" pod względem jakości umieściła oba w segmencie D. Czyli fajne gadżety na początku zabawy w audio. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 9 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2023 A czy w takim razie jakość brzmienia zależy od jakości połączenia wifi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 10 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2023 16 godzin temu, macbull napisał: czy w takim razie jakość brzmienia zależy od jakości połączenia wifi? Nie. Ak będziesz miał kiepski zasięg to np. będzie przerywało. 18 godzin temu, macbull napisał: Taga Harmony można podłączyć po kablu do neta, natomiast wiim tylko wi-fi. Wiim pro ma wejście lan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 10 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2023 5 godzin temu, Palmos napisał: Nie. Ak będziesz miał kiepski zasięg to np. będzie przerywało. Wiim pro ma wejście lan Dzięki, chyba jednak kupię Taga harmony. Można kupić używkę, jeszcze na gwarancji. Raczej chyba nie ma z nimi kłopotów w sensie wad ukrytych? 5 godzin temu, Palmos napisał: Nie. Ak będziesz miał kiepski zasięg to np. będzie przerywało. Wiim pro ma wejście lan Miałem na myśli wiiim mini. Na razie chciałem zadziałać budżetowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 10 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2023 Jak miałem tą Tagę to nie było z nią problemów i nawet fajnie wyglądała natomiast jednak wybrałem wiima bo do niego jest dedykowana aplikacja i często są aktualizacje (nawet dziś) i działa bez zarzutu. W tadze tą apka nie działała w pełni ok. Np. był problem z korektorem (choć ja nie używałem ale jednak). Jest tu na forum temat o Tadze więc można poczytać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 11 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2023 15 godzin temu, Palmos napisał: Jak miałem tą Tagę to nie było z nią problemów i nawet fajnie wyglądała natomiast jednak wybrałem wiima bo do niego jest dedykowana aplikacja i często są aktualizacje (nawet dziś) i działa bez zarzutu. W tadze tą apka nie działała w pełni ok. Np. był problem z korektorem (choć ja nie używałem ale jednak). Jest tu na forum temat o Tadze więc można poczytać Dzięki za odpowiedź. Jak to zwykle bywa, zaczyna się skromnie, a kończy trochę wyżej i drożej niż się planowało. Miałem najpierw kupić wiim mini, później tagę używaną na gwarancji. Poczytałem trochę wasze komentarze i opinie i chyba pójdę w wiim pro. Oczywiście nie przyznam się żonie, że kosztowało to trochę więcej niż trzy stówki 😁 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 11 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, macbull napisał: Oczywiście nie przyznam się żonie, że kosztowało to trochę więcej niż trzy stówki 😁 Wśród znajomych maniaków zegarków. jak któregoś COVID dopadał to mówił żonie, że gdyby miała sprzedawać jego zegarki to niech najpierw zweryfikuje cenę, bo te które płacił są mocno nieaktualne. Tak ten kupiony tydzień temu też już ma zupełnie inną cenę - to była mega okazja Edytowano 11 grudnia 2023 przez Chmarski 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro007 Napisano 11 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2023 Mam pytanko. Powracam do tematu zakupu streamera i w zasadzie mam na oku trzy modele: -Wiim Mini -Wiim Mini Pro -Klipsh Gate Zależy mi głównie na sprawnej/szybkiej obsłudze radia internetowego i Deezer z aplikacji internetowej w telefonie. Streamery łączyłbym tonsilkiem do DAC (Topping e30II) i dalej do wzmacniacza. Czytałem, że Mini i Mini pro mają ten sam przetwornik audio ale Mini Pro ma lepszy procesor i posiada też dodatkowe wyjście coaxial i wejście optyczne. Mógłbym podpiąć do Wiem dodatkowe źródło (np TV) bo dac ma tylko jedno wejście optyczne aby uniknąć bałaganu -nie wiem czy to działa jak streamer będzie wyłączony? Klipsh ma brak wyjścia cyfrowego ale podobno jego analog daje radę i obsługa aplikacji jest banalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 11 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2023 Dla jasności - nie ma WiiM Mini Pro. Jest WiiM Pro. Tak, ma wejście optyczne i można do niego podłączyć TV, który następnie wypuścisz do DAC poprzez wyjście optyczne lub coax. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts