Bo0M Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Drodzy forumowicze, moje aktualne stereo to kolumny KEF r3, które grają ze wzmacniaczem Denon PMA-2500ne. Źródło stanowi jakiś starszy odtwarzacz CD Denona, który mam zamiar zmienić w niedalekiej przyszłości. Od jakiegoś czasu noszę się również z zamiarem kupna odtwarzacza sieciowego, a dodatkowo moje zainteresowanie wzbudził system korekcji Dirac Live. Chciałbym się Was zapytać, czy kupno C658 do mojego systemu to dobry pomysł? Rozumiem, że jeśli chciałbym wpiąć w niego odtwarzacz CD, musiałbym używać go jako przedwzmacniacz do mojego Denona? Nie za bardzo kumam jak miałbym to wszytko śpiąc, aby korekcja dźwięku obejmowała cały system. Dodatkowo, czytałem o problemie maksymalnej głośności tego urządzenia. Na czym polega to ograniczenie? Czego musiałbym się wystrzegać, korzystając z tego prztwornika? I czy musi być uzywany jako przedwzmacniacz? Zastanawiam sie czy kupno tego NADa to w ogóle dobry pomysł? Z tego co wiem, jest jeszcze coś takiego jak miniDSP, ale to dla mnie trochę egzotyczny temat Liczę na waszą pomoc, Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Korekcja Dirac potrafi bardzo mocno pomóc. Podpinasz do NADa wszystko cyfrą i z niego wychodzisz na Denona, głośnością możesz sterować tu i tu — sam zobaczysz, gdzie zagra to lepiej W razie czego zapraszamy po wypożyczenie i odsłuch. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Dziękuję za odpowiedź Czy problem z głośnością występuje tylko przy korzystaniu z aplikacji Airplay? Rozumiem, że z Nada wychodzę kablem rca z audio pre out i podłączam pod ext pre w Denonie? Może jest ktoś, kto użytkuje ten sprzęt i mógłby się podzielić swoim doświadczeniem? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 2 godziny temu, Bo0M napisał: Rozumiem, że z Nada wychodzę kablem rca z audio pre out i podłączam pod ext pre w Denonie? Możesz zrobić to w dwojaki sposób. Wszystko zależy od tego co wybierzesz w menu NAD-a, ponieważ to wyjście może działać zarówno jako stałopoziomowe i wtedy wychodząc przez RCA pre out wpinasz się w jedno z wejść analogowych w Denon (np. CD, AUX itd), ponieważ NAD będzie podawał maksymalny poziom na wyjściu i nie będzie na nim możliwości regulacji głośności. W takiej sytuacji korzystasz z przedwzmacniacza w Denonie. Druga sytuacja to nadal wychodzisz RCA pre out i wybierasz w menu opcję Variable dla tego wyjścia. Wtedy NAD działa jako przedwzmacniacz i wpinasz się tak jak napisałeś w EXT PRE w Denonie. Wtedy to NAD jest przedwzmacniaczem, a Denon działa jak końcówka mocy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Świetnie! Dziękuję za wyjaśnienie. W takim przypadku połączenie: CD > optyk > NAD > RCA > Denon [CD] spowoduje, że dźwięk z cd, jak i streamera NAD będzie uwzględniał korekcję Dirac Live, przy wykorzystaniu w pełni Denona (przedwzmacniacz, koncowki mocy) i regulacji głośności we wzmacniaczu? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 To będzie siwtna opcją do Twojego systemu. Polecam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Miło słyszeć taki entuzjazm. Miałeś może okazję użytkować ten sprzęt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 WItaj Dirac ma wiele możliwości i stanowi przyszłość rozwiązań w zakresie kalibracji. NAD swego czasu wspominał o "wsadzaniu" Diraca w co raz większą ilość swoich produktów po za tym ciągle aktualizacje będą trzymać urządzenie w świeżości. Jak będziesz chciał zakupić urządzenie, to napisz na priv. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FX486 Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 10 godzin temu, Bo0M napisał: Miło słyszeć taki entuzjazm. Miałeś może okazję użytkować ten sprzęt? Ja użytkuję i jestem bardzo zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 W cenie C658 jest pelnozakresowy Dirac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 9 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2023 4 minuty temu, FX486 napisał: Ja użytkuję i jestem bardzo zadowolony Witam, dzięki za odpowiedź. Mogę podpytać o Twoje doświadczenia? W jaki sposób wpiąłeś go do systemu? Korekcja dirac spełnia swoje zadanie? Pozdrawiam 1 minutę temu, Mariusz Kopacki napisał: W cenie C658 jest pelnozakresowy Dirac? Niestety nie, jest do 500Hz. Pełna licencja 99 dolarów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 Myślę że po rabatach do wyjęcia za 4 https://blackdotaudio.eu/minidsp-ddrc-22d-stereo-digital-i-o-high-res-dirac-live-audio-processor---cyfrowa-korekcja-akustyki-pomieszczenia,237,10786.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 9 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2023 7 minut temu, Dedal75 napisał: Myślę że po rabatach do wyjęcia za 4 https://blackdotaudio.eu/minidsp-ddrc-22d-stereo-digital-i-o-high-res-dirac-live-audio-processor---cyfrowa-korekcja-akustyki-pomieszczenia,237,10786.html Do tego mikrofon za 6 stówek i odtwarzacz sieciowy. Wyjdzie podobna cena pewnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 (edytowany) Być może . Widzę że rozeznany jesteś , więc tak ciężko coś wybrać samemu 😏,.zresztą Twoje graty nie wskazują że z pierwszej łapanki jesteś ,chyba że to prezent od kogoś . Pzdr Edytowano 9 marca 2023 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 9 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2023 Nie jestem Natomiast stosunkowo niedawno natknąłem się na to urządzenie i chciałem wymienić z Wami trochę myśli, podpytać o sugestie, doświadczenia od osób, które na codzień z NADem c658 obcują. Taka idea forum, chyba? Wiem, że własne doświadczenia z odsłuchów są priorytetowe, natomiast wiele osób - w tym ja, przed jakąkolwiek transakcją chce trochę o konkretnym sprzęcie porozmawiać. W innym przypadku, połowa działów forum byłaby do wyrzucenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 Nie mialem, ale część osób chwali , Wima więc streaming na początek ,w denonie masz niezłego DACa . Chcesz pójść w Dirac bo masz problemy z pomieszczeniem ? Są osoby zadowolone ale też takie które uważają że ten system zabiera życie z muzyki . Wie jak sam nie sprawdzisz w domowych warunkach ,to się nie dowiesz 😉 . Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FX486 Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 (edytowany) 3 godziny temu, Mariusz Kopacki napisał: W cenie C658 jest pelnozakresowy Dirac? Cześć, Nie, Dirac jest ograniczony. Kupiłem licencję na pełen zakres bo posiadam kilka gratów, które obsługuję Diraciem. 3 godziny temu, Bo0M napisał: Witam, dzięki za odpowiedź. Mogę podpytać o Twoje doświadczenia? W jaki sposób wpiąłeś go do systemu? Korekcja dirac spełnia swoje zadanie? U mnie działa to tak: C658 połączony z dwoma końcówkami mocy C298. Przez Dirac ustawiłem kilka presetów (głównie na testy) i tak: Odpalanie Dirac to -10db na starcie (z tym trzeba się pogodzić). Jak masz dobrą akustykę pomieszczenia to moim zdaniem lepiej z niego nie korzystać, jak masz kiepską to jest w stanie pomóc, ale nie traktowałbym tego jako złotego środka na spierdzielony przez akustykę pomieszczenia dźwięk. Można się na pewno pobawić i poeksperymentować, dostosować dźwięk do swoich wymagań. P.S. Dodam jeszcze, że słucham muzyki głównie z Roona, a C658 jest natywnie wspierany przez niego. To dla mnie też duża zaleta. Edytowano 9 marca 2023 przez FX486 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 9 marca 2023 Udostępnij Napisano 9 marca 2023 19 godzin temu, Bo0M napisał: Miło słyszeć taki entuzjazm. Miałeś może okazję użytkować ten sprzęt? Znam wzmacniacz, znam kolumny i znam tego DACa, stremer, PRE AMP Czy razem? hmmm Chyba nie. Ale to się nie może nie udać. Plusik dla FX486. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts