Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

witam , 

przymierzam się do zakupu pierwszego zestawu do odsłuchu muzyki . Kwota , którą chcę przeznaczyć to 5-8 tys 
Czy do denona dra 800 h opcja z triangle borea bro 8 to dobre zestawienie ? Myśle o ustawieniu kolumn po obu bokach szafki RTV .
Sprzęt będzie w  salonie z kuchnia ok 45 m w kształcie litery L . Myślałam jeszcze o bowers&wilkins 603 S2 . 
Lubię ciepłe brzmienia , bez nadmiernych basów . Jako że to pierwszy zestaw muszę jeszcze sporo się nauczyć . Będę też odsłuchiwać te kolumienki ale może jakieś   sugestie z Waszej strony ?

F9EB82F1-D415-4E42-B8B7-2B66A155B46B.jpeg

Napisano

Cześć, 

40 metrów to dość duże pomieszczenie, więc Triangle są rozsądnym wyborem. Przy Bowersach musisz samemu odsłuchać, bo nie znam wielu osób o neutralnym podejściu do nich — albo je lubią, albo nienawidzą. 

Sugerowałbym przesłuchanie Monitor Audio Bronze 500, KEF Q950, czy też Heco Aurora 1000. W kwestii wzmacniacza jest sporo opcji, bo warto zainteresować się dwoma klockami zamiast jednego. Z urządzeń bardziej all-in-one zaproponuję jednak Audiolaba 6000A, Quada Veno II oraz Magnata MR 780. W razie czego zapraszamy do nas na odsłuchy :) Gdy już się nieco pobawisz sprzętem, to będziemy mogli zasugerować konkretniejsze opcje i zestawienia :)

Napisano
10 godzin temu, Q21 napisał:

musisz samemu odsłuchać

Chłopaki taki cios w dzień kobiet :)

Na start to wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet, a wracając do tematu to warto by posłuchać w tym pomieszczeniu jakiegoś systemu (chyba, że już masz jakieś testy za sobą), ponieważ jest ono dość duże, po prawej widzę kominek z płytką marmurową, więc może się okazać, że aby uzyskać trochę cieplejsze brzmienie trzeba będzie jednak pójść w kierunku tych bardziej basowych kolumn. 

Nie mniej jednak na ten moment i wiedzę jaką nam tutaj przedstawiłaś proponowałbym jeszcze rzucić okiem oprócz propozycji, które koledzy tutaj podali (bardzo słusznych swoją drogą) Fyne Audio F502 - obecnie ich cena detaliczna trochę poszybowała w górę, ale można jeszcze je znaleźć w dobrej cenie. Borea BR08 uważam, że to nie będzie za dobry wybór do tej powierzchni i oczekiwań, ale oczywiście nie skreślałbym ich, bo każdy szuka swojego optimum i być może Ci się spodobają, chociaż jak dla mnie to zupełnie nie ten kierunek i nie to pomieszczenie. Są to fajne kolumny, ale według mnie nie w tym przypadku. 

Napisano

@Izabela Syldatk : Budżet nie jest duży, więc warto wziąć całość w jednym miejscu i negocjować większy rabat, żeby załapać się na coś, co już nieźle gra. Padło hasło B&W. Salony Topa są na Leśmiana i przy al. Niepodległości. Warto pojechać i posłuchać. Na Niepodległości jest moim zdaniem przyzwoita akustyka (przynajmniej mnie się dość podobało). Sprawdziłbym gotowe zestawy (np. Elaki z Rotelem), żeby zmieścić się w budżecie z sensownymi modelami.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. :)

Napisano

Na pewno nie wciskałbym podłogówek w te rogi pokoju. A gdyby je wysunąć do przodu? Ile jest miejsca od szafki do ścian po bokach? Na zdjęciu nijak nie widać tej litery L ani 45m^2 - czy ta część pomieszczenia to wierzchołek tej L-ki? Jak daleko byłoby miejsce odsłuchu od kolumn? Bo jeśli blisko (takie wrażenie daje zdjęcie), to mimo podanej powierzchni można ewentualnie pomyśleć o dużych monitorach na standach powyżej wysokości szafki - to by rozwiązało problem jej bliskości. W każdym razie - podłogówki w kątach to najgorszy możliwy pomysł.