Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Teraz nie tyle o marce czy modelu,a bardziej o codziennym życiu z autem. Już od ponad 2 m-cy jestem uwięziony w delegacji i Renia zostaje w domu cały tydzień roboczy. W sobotę był szybki wyskok do sklepu,Renia po tygodniu stania odpaliła bez zająknięcia ( jak zwykle😁). Dziś po 6 nad ranem nastąpił praktykowany przeze mnie w takich wypadkach przejazd serwisowy. 15 km krętej malowniczej trasy do zjazdu na S7 , nawrót i wracamy do domu. W czasie pierwszych 15 km totalny lajt, grzejemy autko,zmiany biegów przy niższych obrotach,na powrocie momentami wkręcam auto wyżej,wypalam ewentualne nagary i słucham czy motor równo gada 😁. Ten sielski obraz nieco zakłócił dzisiaj kolejny rodak- baran. Najpierw siadł mi na zderzaku, więc na najbliższej prostej jechałem równiutko, żeby mógł wyprzedzić, podjął próbę,ale odpuścił widząc auto jadące z naprzeciwka, choć moim zdaniem mógł to spokojnie zrobić, po czym na pierwszym zakręcie za prostą, mając marną widoczność walnął mnie na podwójnej ciągłej...! No ,ale jest niedzielny poranek, pomknąłem dalej i zjechałem na Orlen na kawę. Uwielbiam te rześkie jesienne poranki, pracę różnych części auta,gdy płyny i oleje nabiorą temperatury, biegi wchodzą gładko a rozgrzany motor gada mniej chropawo. Później na stacji te lekkie ciepło bijące od tarcz przy oględzinach ogumienia... . Spokojnej i zrelaksowanej niedzieli życzę wszystkim forumowym fanom czterech kółek 😁 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Sama przyjemność i sielanka z opisu. A ktora to Renia? Odpisz, cytując
sonique Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, Nowy75 napisał: Uwielbiam te rześkie jesienne poranki, pracę różnych części auta,gdy płyny i oleje nabiorą temperatury, biegi wchodzą gładko a rozgrzany motor gada mniej chropawo. Później na stacji te lekkie ciepło bijące od tarcz przy oględzinach ogumienia... Jakbym czytał Hłasko. Brawo! 🙂 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeżeli obecny popyt (a właściwie jego brak) na pseudosamochody elektryczne się utrzyma, to Grupa VW (włączając Porsche) ma do zwolnienia 100 tysięcy osób! 😄❤️ Ty się poważnie z tego cieszysz, czy żartujesz? Pamiętaj, że błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. 4 Odpisz, cytując
gienas Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeżeli obecny popyt (a właściwie jego brak) na pseudosamochody elektryczne się utrzyma, to Grupa VW (włączając Porsche) ma do zwolnienia 100 tysięcy osób! 😄❤️ Taka narracja że zwolnienia skutkiem niekupowania elektryków to właśnie zmuszanie strachem do kupowania elektryków. Ciekawe. Bo przecież samochody spalinowe są produkowane przez krasnoludki... 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 43 minuty temu, Artur Brol napisał: ktora to Renia? Wolnossąca Meganka jeszcze z normalnym motorem a nie uturbionym 1.2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 31 minut temu, sonique napisał: Ty się poważnie z tego cieszysz, czy żartujesz? Pamiętaj, że błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. Z tego co przeczytałem, kolega nie pracuje w przemyśle, czy produkcji, a do tego sądzi, że zdrowie jest bezcenne, więc jego te problemy zwolnień, czy krachu na kontynencie nie dotyczą. Niestety, zdrowie też ma swoją cenę i ten system połączonych naczyń też go dosięgnie. Później, ale jednak. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Wolnossąca Meganka jeszcze z normalnym motorem a nie uturbionym 1.2 Mnie sie te ostatnie podobają, z 1.3 silnikiem. Podobno całkiem udana konstrukcja. Jakbym jakąś znalazł, to może bym mojego A4 Avant zamienił. Jak narazie jednak nie ma ich u mnie w okolicy, z drugiej ręki. Edytowano 2 godziny temu przez Artur Brol Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, sonique napisał: błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. Niemcy za Akwarelisty powórzyli wszystkie błędy kajzera. Oni chyba się nie uczą. Teraz też: przecież każdy normalny człowiek widzi, dokąd prowadzi klimatyczny obłęd, przecież nawet Donald Trump usiłuje głupków naprostować a oni brną dalej w to szambo. No i Bóg z nimi, wcale mi ich nie szkoda bo sami sobie zapracowali na śmierć swojego przemysłu. No OK... trochę im Wuj Sam pomógł, gdy wysadził Nordstream. Bo przecież plan był taki: Niemcy pozbawiają nas możliwości używania źródeł energii, które mamy (węgiel - mamy go na jakieś 800 lat) i każą nam używać źródeł energii, których nie mamy (wiatraki do mielenia ptaków, FV, atom, no i ruski gaz). Bo ruski gaz miał być początkowo 100% ekologiczny i czysty! Zeroemisyjny!!! I plan był taki że Niemcy kupują go tanio od Putlera i są obowiązkowym pośrednikiem dla całej UE. A Putler za niemiecką kasę kupuje sobie czołgi, których użyje potem do pozabijania swoich sąsiadów. Ale Wuj Sam zrobił BUM i plan się posypał. Niemcy zostali z wiatraczkami (bo atom sobie zlikwidowali wcześniej licząc na ruski gaz) i albo z prądem droższym 3-4x niż w USA albo w ogóle bez prądu. I teraz zamiast się wycofać z tego chytrego ale chorego planu, dalej w ten debilizm brną. A przy okazji wciągnęli w to bagno całą Europę. Więc wiadomości o zwolnieniach w Niemczech to dobre wiadomości - może masowe zwolnienia przyspieszą tam proces mądrzenia. Choć wątpię. Dla nas jedyna szansa to Polexit. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Artur Brol jak Ci wszystko działa,to się nie śpiesz z wymianą. Jeśli nie jesteś pasjonatem motoryzacji z grubym portfelem bezpieczniej trzymać się sprawdzonych rozwiązań. Na pasję to trzeba mieć czas, i jak napisałem wyżej, zasobny portfel. Zwykły obywatel powinien zadbać o swoje auto,jak o każde urządzenie mechaniczne, użytkować odpowiednio, wymienić co trzeba i kiedy trzeba czasem dać cukierka- ja,co trzecie tankowanie leję 98, albo daję dodatek do benzyny, lub rzadziej do czyszczenia wtrysków. W nowszych autach problemem bywa kapryśna elektronika,u mnie wszystko działa,mimo, że parę gadżetów jest na pokładzie. Skoro tak,to trzymam się Reni jak młodej żony 😁 @Grzesiek202 Kolega jest lekarzem i liczy,że nawet bezrobotna okoliczna społeczność odda nerkę,by ratować u niego zdrowie😁. Ja w dzisiejszych czasach nie byłbym taki pewien😁 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wszystko działa( oprocz lewego lusterka, podgrzewanie siadlo), fajnie śmiga ( dołożyłem mu 30 koni) ale jest dla mnie za duży. Dla jednej osoby to chyba troche przesada. Coś jak Golf, Polo, A1 czy wlasnie Megane, by mi bardziej pasowało. U nas tez podatki sa od wagi auta. A cos słychać ze maja je znów podniesc😒 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 37 minut temu, Nowy75 napisał: Kolega jest lekarzem i liczy,że nawet bezrobotna okoliczna społeczność odda nerkę,by ratować u niego zdrowie Gratuluję mu zatem dobrego samopoczucia. Ja pracuje w tzw. przemyśle ciężkim i pierwszy dostaje po tyłku, ale jeśli mnie nie będzie stać na lekarza, to do niego nie pójdę. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu 48 minut temu, Artur Brol napisał: Coś jak Golf, Polo, A1 czy wlasnie Megane, by mi bardziej pasowało Megane w tym gronie nie takie znowu małe,a A4 nie takie znowu duże 😁. Ja bym zostawił jeśli się nie psuje i fajnie jeździ. Skoro stać Cię na auto i jego utrzymanie to chyba nieco wyższy podatek też dźwigniesz, trzeba sobie podarować nieco przyjemności w życiu na które nas stać 😁. To jak że stereo 😁 16 minut temu, Grzesiek202 napisał: pracuje w tzw. przemyśle ciężkim i pierwszy dostaje po tyłku, ale jeśli mnie nie będzie stać na lekarza, to do niego nie pójdę. O tym właśnie pisałem 😁 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu Myślę by wlasnie zmienić na mniejsze. To jednak nie jedyny powód. Mniejsze i z duzo mniejszym przebiegiem. Tak w okolicach 60 tys km. Nie inaczej, przyjemność tez ważna.😁👍 Odpisz, cytując
Recommended Posts