Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Teraz nie tyle o marce czy modelu,a bardziej o codziennym życiu z autem. Już od ponad 2 m-cy jestem uwięziony w delegacji i Renia zostaje w domu cały tydzień roboczy. W sobotę był szybki wyskok do sklepu,Renia po tygodniu stania odpaliła bez zająknięcia ( jak zwykle😁). Dziś po 6 nad ranem nastąpił praktykowany przeze mnie w takich wypadkach przejazd serwisowy. 15 km krętej malowniczej trasy do zjazdu na S7 , nawrót i wracamy do domu. W czasie pierwszych 15 km totalny lajt, grzejemy autko,zmiany biegów przy niższych obrotach,na powrocie momentami wkręcam auto wyżej,wypalam ewentualne nagary i słucham czy motor równo gada 😁. Ten sielski obraz nieco zakłócił dzisiaj kolejny rodak- baran. Najpierw siadł mi na zderzaku, więc na najbliższej prostej jechałem równiutko, żeby mógł wyprzedzić, podjął próbę,ale odpuścił widząc auto jadące z naprzeciwka, choć moim zdaniem mógł to spokojnie zrobić, po czym na pierwszym zakręcie za prostą, mając marną widoczność walnął mnie na podwójnej ciągłej...! No ,ale jest niedzielny poranek, pomknąłem dalej i zjechałem na Orlen na kawę. Uwielbiam te rześkie jesienne poranki, pracę różnych części auta,gdy płyny i oleje nabiorą temperatury, biegi wchodzą gładko a rozgrzany motor gada mniej chropawo. Później na stacji te lekkie ciepło bijące od tarcz przy oględzinach ogumienia... . Spokojnej i zrelaksowanej niedzieli życzę wszystkim forumowym fanom czterech kółek 😁 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Sama przyjemność i sielanka z opisu. A ktora to Renia? Odpisz, cytując
sonique Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Nowy75 napisał: Uwielbiam te rześkie jesienne poranki, pracę różnych części auta,gdy płyny i oleje nabiorą temperatury, biegi wchodzą gładko a rozgrzany motor gada mniej chropawo. Później na stacji te lekkie ciepło bijące od tarcz przy oględzinach ogumienia... Jakbym czytał Hłasko. Brawo! 🙂 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeżeli obecny popyt (a właściwie jego brak) na pseudosamochody elektryczne się utrzyma, to Grupa VW (włączając Porsche) ma do zwolnienia 100 tysięcy osób! 😄❤️ Ty się poważnie z tego cieszysz, czy żartujesz? Pamiętaj, że błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. 4 Odpisz, cytując
gienas Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeżeli obecny popyt (a właściwie jego brak) na pseudosamochody elektryczne się utrzyma, to Grupa VW (włączając Porsche) ma do zwolnienia 100 tysięcy osób! 😄❤️ Taka narracja że zwolnienia skutkiem niekupowania elektryków to właśnie zmuszanie strachem do kupowania elektryków. Ciekawe. Bo przecież samochody spalinowe są produkowane przez krasnoludki... 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 43 minuty temu, Artur Brol napisał: ktora to Renia? Wolnossąca Meganka jeszcze z normalnym motorem a nie uturbionym 1.2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 31 minut temu, sonique napisał: Ty się poważnie z tego cieszysz, czy żartujesz? Pamiętaj, że błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. Z tego co przeczytałem, kolega nie pracuje w przemyśle, czy produkcji, a do tego sądzi, że zdrowie jest bezcenne, więc jego te problemy zwolnień, czy krachu na kontynencie nie dotyczą. Niestety, zdrowie też ma swoją cenę i ten system połączonych naczyń też go dosięgnie. Później, ale jednak. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Wolnossąca Meganka jeszcze z normalnym motorem a nie uturbionym 1.2 Mnie sie te ostatnie podobają, z 1.3 silnikiem. Podobno całkiem udana konstrukcja. Jakbym jakąś znalazł, to może bym mojego A4 Avant zamienił. Jak narazie jednak nie ma ich u mnie w okolicy, z drugiej ręki. Edytowano 2 godziny temu przez Artur Brol Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, sonique napisał: błędne decyzje polityków najbardziej odczuwają zawsze zwykli ludzie. Niemcy za Akwarelisty powórzyli wszystkie błędy kajzera. Oni chyba się nie uczą. Teraz też: przecież każdy normalny człowiek widzi, dokąd prowadzi klimatyczny obłęd, przecież nawet Donald Trump usiłuje głupków naprostować a oni brną dalej w to szambo. No i Bóg z nimi, wcale mi ich nie szkoda bo sami sobie zapracowali na śmierć swojego przemysłu. No OK... trochę im Wuj Sam pomógł, gdy wysadził Nordstream. Bo przecież plan był taki: Niemcy pozbawiają nas możliwości używania źródeł energii, które mamy (węgiel - mamy go na jakieś 800 lat) i każą nam używać źródeł energii, których nie mamy (wiatraki do mielenia ptaków, FV, atom, no i ruski gaz). Bo ruski gaz miał być początkowo 100% ekologiczny i czysty! Zeroemisyjny!!! I plan był taki że Niemcy kupują go tanio od Putlera i są obowiązkowym pośrednikiem dla całej UE. A Putler za niemiecką kasę kupuje sobie czołgi, których użyje potem do pozabijania swoich sąsiadów. Ale Wuj Sam zrobił BUM i plan się posypał. Niemcy zostali z wiatraczkami (bo atom sobie zlikwidowali wcześniej licząc na ruski gaz) i albo z prądem droższym 3-4x niż w USA albo w ogóle bez prądu. I teraz zamiast się wycofać z tego chytrego ale chorego planu, dalej w ten debilizm brną. A przy okazji wciągnęli w to bagno całą Europę. Więc wiadomości o zwolnieniach w Niemczech to dobre wiadomości - może masowe zwolnienia przyspieszą tam proces mądrzenia. Choć wątpię. Dla nas jedyna szansa to Polexit. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Artur Brol jak Ci wszystko działa,to się nie śpiesz z wymianą. Jeśli nie jesteś pasjonatem motoryzacji z grubym portfelem bezpieczniej trzymać się sprawdzonych rozwiązań. Na pasję to trzeba mieć czas, i jak napisałem wyżej, zasobny portfel. Zwykły obywatel powinien zadbać o swoje auto,jak o każde urządzenie mechaniczne, użytkować odpowiednio, wymienić co trzeba i kiedy trzeba czasem dać cukierka- ja,co trzecie tankowanie leję 98, albo daję dodatek do benzyny, lub rzadziej do czyszczenia wtrysków. W nowszych autach problemem bywa kapryśna elektronika,u mnie wszystko działa,mimo, że parę gadżetów jest na pokładzie. Skoro tak,to trzymam się Reni jak młodej żony 😁 @Grzesiek202 Kolega jest lekarzem i liczy,że nawet bezrobotna okoliczna społeczność odda nerkę,by ratować u niego zdrowie😁. Ja w dzisiejszych czasach nie byłbym taki pewien😁 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wszystko działa( oprocz lewego lusterka, podgrzewanie siadlo), fajnie śmiga ( dołożyłem mu 30 koni) ale jest dla mnie za duży. Dla jednej osoby to chyba troche przesada. Coś jak Golf, Polo, A1 czy wlasnie Megane, by mi bardziej pasowało. U nas tez podatki sa od wagi auta. A cos słychać ze maja je znów podniesc😒 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 37 minut temu, Nowy75 napisał: Kolega jest lekarzem i liczy,że nawet bezrobotna okoliczna społeczność odda nerkę,by ratować u niego zdrowie Gratuluję mu zatem dobrego samopoczucia. Ja pracuje w tzw. przemyśle ciężkim i pierwszy dostaje po tyłku, ale jeśli mnie nie będzie stać na lekarza, to do niego nie pójdę. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 48 minut temu, Artur Brol napisał: Coś jak Golf, Polo, A1 czy wlasnie Megane, by mi bardziej pasowało Megane w tym gronie nie takie znowu małe,a A4 nie takie znowu duże 😁. Ja bym zostawił jeśli się nie psuje i fajnie jeździ. Skoro stać Cię na auto i jego utrzymanie to chyba nieco wyższy podatek też dźwigniesz, trzeba sobie podarować nieco przyjemności w życiu na które nas stać 😁. To jak że stereo 😁 16 minut temu, Grzesiek202 napisał: pracuje w tzw. przemyśle ciężkim i pierwszy dostaje po tyłku, ale jeśli mnie nie będzie stać na lekarza, to do niego nie pójdę. O tym właśnie pisałem 😁 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Myślę by wlasnie zmienić na mniejsze. To jednak nie jedyny powód. Mniejsze i z duzo mniejszym przebiegiem. Tak w okolicach 60 tys km. Nie inaczej, przyjemność tez ważna.😁👍 Odpisz, cytując
Recommended Posts