secik85 Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Dzień dobry, posiadam kino domowe oparte na Yamaha v4a oraz kolumny indiana line tesi. Chciałbym dokupić sub tak do 1000 zł. Pokój ok 14m. Miałby służyć tak głównie do filmów ale i też do muzyki. Zainteresowałem się -Subwoofer Magnat Tempus Sub 300A Oraz - yamaha ns-sw200 niestety za mało informacji znalazłem o nich. CZy możecie mi coś o nich powiedzieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Cześć, moim zdaniem Magnat może zagrać przyjemniej w kinie i muzyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 https://www.tannoy.com/product.html?modelCode=P0C45 Ten mi polecono i jest calkiem spoko, uzywke oblecisz w tej kasie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Z tych dwóch zdecydowanie Magnat. Zobacz na Tempus 300 i RS12 który wypada lepiej cenowo i gdzie. Tannoy to dobry pomysł ale nowych nie dostaniesz a uzywane to także problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 25 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Udało mi się kupić magnat tempus za 750 zł . 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 No to jest dobra oferta. Jesteś zadowolony? Jest gitara? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 27 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Jeszcze nie wiem , w piątek planowana dostawa. Udało mi się kupić w sklepie outlecie. Był lekko róg rozwalony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 27 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Właściwe to teraz się zastanawiam jak prawidłowo podłączyć sub z amplitunerem Yamaha v4a Mam pojedyncze wyjście w Yamaha a sub ma jedno oznaczenie Rith a drugi left/LFE ??? Więc jaki kabel potrzebuje typu Y czy wystarczy podłączyć do jednego wejścia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 27 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Do jednego - LFE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Pojedynczy RCA do LFE. Jak podłączysz Y kiem to także nic nie wybuchnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 2 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2023 Sub podłączony , zrobiłem kalibrację i nie jestem pewien czy przeszła prawidłowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 maja 2023 Udostępnij Napisano 2 maja 2023 Poziom dB w amplitunerze po kalibracji powinien być jak najbliższ zeru, Ty masz -10dB. Zmniejsz wzmocnienie w subie i powtórz kalibrację dla suba. Jak będzie za duże wzmocnienie to mogą być słyszalne niechciane szumy i trzaski. Jak dasz za mało, to mogą nastapić problemy z automatyką pracy (automatyczne wyłączenia) i przy wyższych poziomach brak potencjału. +-1dB będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 2 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2023 Rozumiem, a jak prawidłowo ustawić fazę mam 0 lub 180 wydaje mi się że w obu przypadkach nie słychać roznicy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 maja 2023 Udostępnij Napisano 3 maja 2023 Daj na 0. Kalibracja tez na to patrzy. Mierzy. Będzie źle to Cie poinformuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secik85 Napisano 8 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 11:00, Piotr Sonido napisał: Sub gra, jestem bardzo zadowolony. Trochę duży ale chyba nie przeszkadza. W filmach jak i w muzyce czegoś brakowało nawet czasami bardzo. Mam go skręconego większą połowę i odcięcie ustawione odcięcie na ok 100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 maja 2023 Udostępnij Napisano 10 maja 2023 Pasma nie powinieneś odcinać. W kinie, w połączeniu z amplitunerem kina dajesz pokrętło na maks. Tam czesto na subie jest nawet napis LFE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorsa Napisano 10 maja 2023 Udostępnij Napisano 10 maja 2023 Co do fazy to gdzieś wyczytałem że 0 dajemy jak mamy suba przed sobą a 180 za plecami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 Niekoniecznie. To jest pokrętło, którego używasz wyłącznie w sytuacji jak się rozjeżdża bas z kolumn z basem z subwoofera. Niekoniecznie musi to być w sytuacji kiedy subwoofer jest za nami. Subwoofery dość często kalibracja daje na mocny minus w stosunku do pozostałych kolumn i spotykamy się z tym na inwestycjach, że najczęściej klienci chcą więcej i trzeba to podciągnąć (podobnie jak z kolumnami centralnymi). Masz też komunikat błędu świadczący o tym, że masz sporą różnicę w głośności subwoofera i kolumn. Pytanie czy nie trzeba go przyciszyć lub zwiększyć głośności. W przypadku tego błędu też Yamaha zaleca sprawdzić fazowość kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 maja 2023 Udostępnij Napisano 12 maja 2023 Dnia 10.05.2023 o 15:40, Tasiorsa napisał: Co do fazy to gdzieś wyczytałem że 0 dajemy jak mamy suba przed sobą a 180 za plecami. Dokładnie. To nie jest takie tak to tak a inaczej to tak. Ale odcięcia bym nie filtrował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts