Borek Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 Cześć, prośba o pomoc w wyborze kolumn do Denona PMA-900hme. Pomóżcie zawęzić krąg poszukiwań. Na razie podłączyłem do wysłużonych Tanoy M2. Do nagłośnienia 21m. Muzyka niestety w szerokim spektrum od Coltrane do Napalm Death Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 Przez chwilę miałem z PMA900hne połączone Polk Audio R200 , następnie KEF Q550 ale czegoś mi jeszcze brakowało przy odsłuchu muzy , chociaż KEF dla mnie lepiej się zgrywał z Denonem . Zaryzykowałem i zakupiłem ( w ciemno) ponownie KEF ale tym razem podstawki R3 Meta i jestem zadowolony z tego duetu . Pomieszczenie 16 m2. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 30 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 @Borek Napisz więcej szczegółów tzn. budżet, kolumny podstawkowe lub podłogowe, nowe lub używane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borek Napisano 30 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 Budżet max 4,5 tys, to chyba jedyna wytyczna. W międzyczasie podłączyłem do Pylonów Ruby Monitor i to był jakiś dramat, myślałem, że wzmacniacz się zepsuł😏 Generalnie zaczynam się zastanawiać czy kolumny mogą coś więcej wyciągnąć z tego denona, drażni mnie wyczuwalna sztuczność niektórych dźwięków, pewna oschłość w ostrzejszych utworach... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 To raczej wzmacniacz ma wyciągać z kolumn. Co prawda w słabym miejscu do dobrego odsłuchu (salon Denon w Arkadii w Warszawie), ale całkiem fajne pierwsze wrażenie na mnie zrobił ten wzmacniacz z Sonus Faber Lumina II. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 30 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 Witaj, Spróbuj zestawić ten wzmacniacz z muzykalnymi głośnikami Indiany, modelem Tesi 661 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-661.html to ciepłe garnie, angażujące. Nie powinieneś dostrzec żadnej natarczywości. Zapraszamy Cię na prezentację do jednego z naszych punktów! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 30 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 2 godziny temu, Borek napisał: W międzyczasie podłączyłem do Pylonów Ruby Monitor i to był jakiś dramat, myślałem, że wzmacniacz się zepsuł A czy podobnie grał z Tannoy M2? Czy ten wzmacniacz jest nowy, ile nim już grasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borek Napisano 30 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 Gram na nim od tygodnia, jest nowy. Na Tannoyach zdecydowanie lepiej, chociaż bezpośrednio po odpaleniu też było słabo. Winiłem za to stare kable (w zaciskach poprzedniego wzmacniacz nieprzerwanie 20 lat , skróciłem je i faktycznie pomogło. Chociaż może to tylko zbieg okoliczności a ja coś niedokładnie podpiąłem... Ale zastanawiam się czemu z tymi Pylonami tak źle zagrał, kompletnie bez "góry" (Pylony wygrzane). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 Daj mu jeszcze trochę pograć z różną muzą , a u mnie w połączeniu z Polk R200 miałem podobne odczucie że góry brakuje. Może dlatego że dołu pasma było zbyt dużo jak dla mnie ? Jak pisałem z KEFQ550 było w moim pomieszczeniu lepiej ale brakowało mi .. na pewno szerszej sceny dżwiękowej , góry na pewno nie brakowało . Teraz po około m-cu grania jest pełne moje zadowolenie z obecnego zestawu , jest dużo szczegółów , szeroka scena dzwiękowa , a dół pasma zadowalający . Jeżeli możesz to posłuchaj KEF z serii Q która mieści się w przewidzianej kwocie którą przeznaczyłeś , a może używki serii R3 ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 Pylon nie gra najlepiej z tym wzmakiem. Sprawdź sobie Monitor Audio Silver 100. To monitory ale spore, dadzą radę. KEF R3 chodź te kolumny mogą zagrać lepiej z innym wzmakiem. Magnat Signature 507 albo Acoustic Energy AE120 Piotrek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 11 godzin temu, Borek napisał: Ale zastanawiam się czemu z tymi Pylonami tak źle zagrał, kompletnie bez "góry" (Pylony wygrzane). Taki mają styl grania ( spokojna góra pasma ) i w połączeniu z ciepłym graniem tego amplitunera masz totalną katastrofę brzmieniową. 16 godzin temu, Borek napisał: Budżet max 4,5 tys, to chyba jedyna wytyczna. Kolumny podstawkowe: Triangle Borea BR03 Kolumny podłogowe: Triangle Borea BR07 ( po negocjacjach zmieścisz się w budżecie ) 11 godzin temu, Borek napisał: Winiłem za to stare kable (w zaciskach poprzedniego wzmacniacz nieprzerwanie 20 lat , skróciłem je i faktycznie pomogło. Kablami też można rozjaśnić brzmienie, ale to jako końcowy szlif brzmienia po dobraniu reszty toru. 16 godzin temu, Borek napisał: Generalnie zaczynam się zastanawiać czy kolumny mogą coś więcej wyciągnąć z tego denona, drażni mnie wyczuwalna sztuczność niektórych dźwięków, pewna oschłość w ostrzejszych utworach... Oczywiście, że można dobrać lepszy wzmacniacz dający żywsze brzmienie, bardziej energiczne ( kwestia budżetu ). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 (edytowany) 58 minut temu, lysy napisał: Taki mają styl grania ( spokojna góra pasma ) i w połączeniu z ciepłym graniem tego amplitunera masz totalną katastrofę brzmieniową. Mój błąd ( pomyliłem z DRA-800H ), bo Tobie chodzi o wzmacniacz ( PMA-900HNE ), który gra jaśniej od tego amplitunera, ale co do kwestii samego połączenia z Pylon Audio Ruby Monitor zdania nie zmieniam. P.S. W tym samym czasie mamy podobne tematy na Forum. Edytowano 1 maja 2023 przez lysy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 Cześć, opcji jest sporo Zacząłbym m.in. od wspomnianych Silverów 100 i Acoustic Energy, to fajne, dynamiczne granie, z dobrze zarysowaną górą. Cieplejszą, gęstszą opcją są Buchardty S300. Warto też spojrzeć na Sonus Fabery Lumina II. W razie czego zapraszamy na odsłuchy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts