a-thomek Napisano 8 maja 2023 Napisano 8 maja 2023 Prośba o zaspokojenie mojej ciekawości. Czytając fora - tematy dotyczące kupna kolumn - widzę, że ci, którzy chcą doradzić komuś w ich doborze, zadają zwykle takie pytania: - jaką powierzchnię ma pokój, w którym chcesz słuchać? - czy masz miejsce, żeby odsunąć kolumny od ściany? - jakiej muzyki słuchasz? Czy są jeszcze jakieś inne kwestie, pytania, które mogą być przydatne (oczywiście, gdy ktoś nie ma możliwości odsłuchu)? Na przykład: zwykle pomija się wiek kupującego, a przecież z wiekiem coraz mniej słyszy się wysokie częstotliwości - czy to ma jakiś wpływ przy wyborze kolumn? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 maja 2023 Napisano 8 maja 2023 4 minuty temu, a-thomek napisał: Na przykład: zwykle pomija się wiek kupującego, a przecież z wiekiem coraz mniej słyszy się wysokie częstotliwości - czy to ma jakiś wpływ przy wyborze kolumn? Myślę, że ma (choć mało kto się do tego przyzna;) Ważną kwestią są też preferencje. Niektórzy wolą spokojniejszy przekaz (np. słuchają bardzo dużo i zależy im na długotrwałym komforcie). Inni wolą ostrzejsze, bardziej energetyczne granie (posłuchać krótko, ale z maksymalnymi emocjami). No i akustyka. Ta potrafi sprawić, że w różnych pomieszczeniach te same kolumny zabrzmią odmiennie. Odpisz, cytując
a-thomek Napisano 8 maja 2023 Autor Napisano 8 maja 2023 6 godzin temu, Kraft napisał: Myślę, że ma (choć mało kto się do tego przyzna;) Ważną kwestią są też preferencje. Niektórzy wolą spokojniejszy przekaz (np. słuchają bardzo dużo i zależy im na długotrwałym komforcie). Inni wolą ostrzejsze, bardziej energetyczne granie (posłuchać krótko, ale z maksymalnymi emocjami). No i akustyka. Ta potrafi sprawić, że w różnych pomieszczeniach te same kolumny zabrzmią odmiennie. 6 godzin temu, J4Z napisał: Miejsce zamieszkania (miejscowość) Sprzęt towarzyszący Prawda że z wiekiem słyszymy inaczej, ale każdy słyszy trochę inaczej i ważniejsze są moim zdaniem preferencje. Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 15 maja 2023 Napisano 15 maja 2023 Dnia 8.05.2023 o 11:27, a-thomek napisał: Prośba o zaspokojenie mojej ciekawości. Czytając fora - tematy dotyczące kupna kolumn - widzę, że ci, którzy chcą doradzić komuś w ich doborze, zadają zwykle takie pytania: - jaką powierzchnię ma pokój, w którym chcesz słuchać? - czy masz miejsce, żeby odsunąć kolumny od ściany? - jakiej muzyki słuchasz? Czy są jeszcze jakieś inne kwestie, pytania, które mogą być przydatne (oczywiście, gdy ktoś nie ma możliwości odsłuchu)? Na przykład: zwykle pomija się wiek kupującego, a przecież z wiekiem coraz mniej słyszy się wysokie częstotliwości - czy to ma jakiś wpływ przy wyborze kolumn? Cześć, przygotowaliśmy niedawno film, który powinien Ci pomóc. Mówimy w nim, o co możemy spytać, co warto wiedzieć itd. 1 Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 15 maja 2023 Napisano 15 maja 2023 Aj tam takie przygotowania... brakuje chyba jednego z najistotniejszych pytań. Jaki wzmacniacz będzie obsługiwać kolumny; tranzystor, lampa - jakiej mocy? jakie odczepy impedancji. Wybierzemy kolumny x o impedancji 4ohm i skuteczności 88db a tu użytkownik dodaje na końcu, iż będzie grał na lampie 2A3 z odczepem 8ohm. N.B Nigdy nie zaczyna się rozmowy od budżetu...podstawowy błąd w handlu. Dobry produkt i zaspokojenie wymagań Klienta sprawia, iż Klient bardzo często jest w stanie "jednak" wygospodarować większy budżet od pierwotnie zakładanego Jakoś tak Panowie mało profesjonalnie to wyszło... 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts