Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
19 godzin temu, Wito76 napisał:

Nigdzie nie znalazłem sensownego porównania zasilacza PD Creative i Muzga. 

PD podaje swoje szumy w mikrowoltach RMS ewentualnie Peak to Peak, a Muzg podaje w nanowoltach na pierwiastek F, więc cyferek nie da się bezpośrednio porównać niczym jabłka do jabłek.

W wątku Bluesound na Audiostereo są pomiary różnych zasilaczy i co ciekawe, te popularne Tomanek, Nostromo czy SBooster wcale dupy nie urywają jeśli chodzi o szumy.

Pamięta ktoś, jakie Arcam ma zapotrzebowanie na prąd?

Ja swojego ostatnio sprzedałem za 1600 zł, z zasilaczem oryginalnym sboostera (sam zasilacz wart z 700 zł na rynku wtórnym). Praktycznie nowy - folijki, papierki, kabelki itd. Wiec cena moim zdaniem mega. Szkoda, ze najpierw tutaj Wam nie napisałem :( Nie wiedziałem, że są na niego chętni wśród kolegów. 

Napisano
Dnia 24.06.2023 o 18:43, Wito76 napisał:

Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie zakładałem wątek i niepotrzebnie pisaliśmy te recenzje. Wisiały długo 2 IrDAC na olx i zniknęły w kilka dni

Tak swoją drogą to wszystkie Claretty w wersji na Usb też znikają 🤪 wiszą tylko thunderbolty

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Dedal75 napisał:

Widzieliśmy 👍

16hz też widzimy ,😉

❤️ Dzięki! Widze, ze mam obserwatorów ;) 

p.s. ZAJEBISTE kolumny. Mam tez mnóstwo pracy, wiec moja aktywność na forum spadła do zera, ale może coś niedługo o nich skrobnę :) 

Mam tez nowego daczka, którego chce „opisać” w dziale nasze testy. 

Ale wciąż brak czasu :( 

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Był moment, że nie widziałem żadnych ogłoszeń. Teraz rzeczywiście są dwa. 

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tak swoją drogą to wszystkie Claretty w wersji na Usb też znikają

Wiadomo, fora są opiniotwórcze. Pamiętacie boom na SMSL Q5, który to dorobił się grubego wątku tu na forum. A Magnat Mr780 czy Wiimy. Już pisałem to wcześniej, za takie recenzje to powinni nam płacić :)

Napisano (edytowany)
Dnia 28.06.2023 o 14:16, skopanyogródek napisał:

Jak to nie ma? IrDAC w oryginalnym opakowaniu, wszystkie akcesoria,stan bardzo dobry. Sprzedam za 1150PLN z wysyłką. Czy to cena zaporowa? Przepraszam że ogłaszam tutaj, ale to w odpowiedzi na post.

A czy przewidujesz jakąś zniżkę dla klienta po wpisaniu kodu rabatowego "Wito76 Forum Audio" :) ?

Edytowano przez Wito76
Napisano

Z kodem rabatowym, rabat musi być. "Na władzę nie poradzę"  Wito76, Arcama kupiłem pod wpływem zamieszczonych tu treści, chciałem skonfrontować Wasze doznania z odsłuchem w moim systemie.Nie jestem handlarzem, ile dałem (chyba przepłaciłem) tyle chciałbym odzyskać. U mnie irDAC (bez dedykowanego zasilacza)  dostał po nosie, od znacznie droższego odtwarzacza CD, który wykorzystuje jako przetwornik cyfrowo-analogowy. W tej kwocie, Arcam chyba nie ma konkurencji, analogowy klimat i atmosfera nagrań przypomniała mi Spendory SP 100 z Coplandem CSA 8 których słuchałem wiele , wiele lat temu. Ten zestaw miał to COŚ niopisaneg. Jeśli Twoja propozycja jest  poważna - pisz, dzwoń, dogadamy się.  Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
Dnia 24.06.2023 o 17:43, Wito76 napisał:

Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie zakładałem wątek i niepotrzebnie pisaliśmy te recenzje. Wisiały długo 2 IrDAC na olx i zniknęły w kilka dni. I nowych nie widać, a jak pojawią się to pewnie w skandalicznych cenach. 

No tak "to działa" właśnie. Pamietam jak "lata świetlne temu" wdrażałem zalety systemu opartego o 2.1/2.2 (sub/-y w stereo). Czas zadziałał na "korzyść", watki zostały przeczytane i od jakiegoś już czasu, mamy totalny "wysyp" tematów traktujacych o subwooferach w stereo (gdy wchodziłem kiedyś na forum jako "nowy" użytkownik, było to w sferze "teorii z mchu, paproci"). 

Także tego... :)

Edytowano przez Chyba Miro 84
  • 2 months later...
Napisano

Temat ucichł na forum, było potestowane, były 3 recenzje i mniej więcej wiadomo co to za sprzęt. Ale ta cisza nie oznacza, że nic się nie działo. W lipcu nawiązałem kontakt z piszącym/ogłaszającym się tutaj kolegą Skopanyogródek i pogawędziliśmy trochę. Finał był taki, że w lipcu kupiłem od wspomnianego kolegi IrDaca. Na pytanie czemu sprzedaje, dowiedziałem się, że zaintrygowany naszymi recenzjami kupił IrDaca, ale okazał się jednak trochę rozczarowaniem i jednak słabszy jest od jego Ayona. Kupiłem, włączam i rzeczywiście szału nie ma. Na pewno nie zagrał tak fajnie jak ten egzemplarz co miałem w maju od nieobecnego już na forum kolegi J4Z. Skąd ta różnica? Tamten co testowaliśmy był z zasilaczem liniowym  Tomanek a ten mój kupiony podłączony pod fabryczny impulsowy. Taki zwykły zasilacz 12V jak od dekodera Sat. Różnica duża jeśli nie gigantyczna. Na impulsowym brzmienie wyprane z emocji, z barwy, jakieś takie zamglone, no nie dziwię się że Skopanyogródek rozczarował się, granie porażka. Szybko kupiłem trafo dla napięcia 12V, obudowę, resztę miałem i złożyłem sobie ultraniskoszumowy zasilacz na LT3042. Wspominałem już gdzieś kiedyś, wysyłałem ten zasilacz na pomiary do Pawła z PD Creative (producenta super zasilaczy liniowych) - w pomiarach wyszedł super. Szumy na poziomie pojedynczych mikrowoltów, dużo lepsze wyniki niż Tomanek czy inne popularne na rynku. Arcam z tym moim zasilaczem oczywiście że zagrał dużo lepiej. Poprawa w każdym aspekcie. Ale... cały czas miałem wrażenie, że ten testowany zestaw od J4Z z jego Tomankiem zagrał mi lepiej. Konsternacja. Niby nieduża różnica ale jednak. Wszystko fajnie pięknie, ale czegoś, jakiejś kropki nad "i" mi zabrakło. Granie podobne, ale jednak z małym plusem dla zestawu z Tomankiem. Głupie wnioski, czyżby ten mój świetnie wypadający w pomiarach zasilacz coś bruździł? Szumy Tomanka to 70 mikroV a mój 8 mikroV (dla porównania impulsowy to z 1500). Irytujący temat. Efekt był taki, że w lipcu miałem na testach NOS DACa R2R na AD1865 od jednego forumowicza, posłuchałem , spodobało się no i poniosło mnie. Audio-nerwica wygrała i teraz we wrześniu, po różnych analizach, czytaniu forów, podpytywaniu speców od DACów wszedłem w temat R2R. Po weekendzie będę już składał do kupy i testował NOS DACa na kości AD1865 - część cyfrowa i przetwornik to mniej więcej AudioNote 3.X a analog lampowy SRPP wg projektu Łukasza Fikusa czyli Lampizatora. Chcąc kupić takie coś jako produkt gotowy od Audio Note a nie moje DIY to coś około 15-20k trzeba by wybulić. Zobaczymy, balonik napompowany, oczekiwania duże.

Ale wracamy do Arcama. Zacząłem zamawiać części do wspomnianego DIY ale w międzyczasie wpadł mi w ręce akumulator żelowy 12V. Podłączyłem go do Arcama i... opad szczęki. Aż pożałowałem, że wpakowałem się w to ryzykowne DIY. No gra obłędnie. Poprawa w każdym aspekcie, zdecydowanie lepiej niż wszystkie warianty z rożnymi zasilaczami. Głębokie, sejsmiczne basisko, wokale, barwa, instrumenty, barwna kolorowa średnica. no nóżka chodzi. Aż chce się słuchać. Każdemu kto ma możliwość polecam podpięcie akumulatora do swojego sprzętu- to nie jest różnica "chyba trochę lepiej", to jest przepaść, wejście na zupełnie inny level. 

I ciekawostka, na tyle obudowy Arcama napisane jest, że potrzebuje 12V 1,5A. Budując zasilacz wziąłem te 1,5A pod uwagę, by nie brakło. Z ciekawości mając podłączony akumulator zrobiłem pomiar prądu i... bierze jedynie 0,27A. Super informacja w perspektywie korzystania z akumulatora. Mam taki 12Ah i rzeczywiście dobre 2 tygodnie już słucham bez ładowania. Skąd taka różnica 1,5A vs realnie 0,27A  - a no raczej dlatego, że z tyłu jest wejście USB by zasilić stację dokującą Ipod od Apple, jest też wejście USB sygnałowe i pewnie stąd taka rezerwa wymagana dla zasilacza. 

Finał jest taki, że za chwilę będę mógł powiedzieć, że mam 3 DAC-i lampowego NOS DACa na AD1865, Irdaca i jeszcze Toppinga. No coś z tych dwóch ostatnich pójdzie na sprzedaż, by odzyskać trochę zainwestowanych środków. Raczej to będzie Arcam z akumulatorem i/lub zasilaczem, zwyczajnie więcej $ za niego odzyskam. Szkoda mi bardzo będzie, bo teraz gra wybitnie i gdybym nie wszedł w temat nowego DACa to miałby u mnie dożywocie wraz z akumulatorem.