Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wspomnę na wstępie ze jest to pierwsza część dzielenia się moimi odczuciami, w której opisze tylko moje obserwacje na temat ogólnej wydajności i zejścia nowych subow z serii RP, bez walki z wpływem pomieszczania 🙂 W drugiej części która nieco dłużej mi zajmie, pokaże co można z nich wycisnąć w kinie bardziej pod kątem mnie samego, czyli po ustawieniu i dostrojeniu ich do pomieszczenia używając układu Weltiego oraz po kalibracji Dirac Live 🙂 Czyli taki można powiedzieć efekt końcowy, ale to mi nieco zajmie więc podzielę się pewnie za jakieś dwa tygodnie 🙂

Ci którzy śledzą moje posty zapewne pamiętają moje kombinacje i pogoń za na prawdę dobrym basem w kinie, na budżecie 🙂 Udało mi się osiągnąć ten cel i mam obecnie rewelacyjny bas, oparty na układzie Weltiego używając 2 x PB2000PRO od SVS oraz bardzo budżetowych 2 x Onkyo SKW-940 biorących na siebie zadanie niwelowania wpływu pomieszczenia 🙂 W efekcie osiągnąłem zejście do 16Hz i dołki nie większe niż -4dB na całym pasmie, aż do odcięcia przy 90Hz, bez użycia DSP czy korekt 🙂 Suby przy 120dB natężenia dźwięku pobierają z sieci około polowy mocy maksymalnej, tak więc zniekształcenia nie są wysokie i jakość dźwięku nawet przy takich głośnościach jest bardzo dobra 🙂

Czemu więc znów kombinuje, skoro jestem zadowolony ? Dwa powody – pierwszy to to ze zatęskniłem bardzo za systemem stereo, ale nie mam gdzie go wstawić więc muszę połączyć kino ze stereo w tym samym pomieszczeniu 🙂 Problem polega na tym ze duże suby w przednich rogach zajmują za dużo miejsca i nie jestem w stanie wstawić tam podłogówek do stereo 🙂 Rozwiązaniem na to jest układ Weltiego z dwoma subami na środku bocznych ścian, ale aby utrzymać ten sam potężny bas który mam teraz, potrzebuje sporo mocniejsze suby 🙂 Oczywistym wyborem byłaby zmiana na dwa PB4000 lub tym bardziej PB16 Ultra, ale na to niestety już budżet nie pozwala 🙂 Stad więc cicha nadzieja ze 2x RP1400SW lub w ostateczności 2 x RP1600SW się u mnie sprawdza 🙂

Po drugie, jako rasowy maniak basu uważam ze bas to 3/4 sukcesu dobrego kina domowego, a im niższe zejście i większy zapas mocy tym lepsze odczucia podczas seansu, bo nic nie zastąpi dobrego wytrzęsienia wnętrzności ! 🙂 Tak więc jak zobaczyłem ze nowa seria subow od Klipscha ma głośniki o wiele większym skoku, sporo mocniejsze wzmacniacze i większe obudowy, czyli wszystko co w subie najważniejsze to mając do nich dostęp maniak basu we mnie nie mógł się oprzeć aby nie spróbować :D

Większość słyszała o Klipscha znanym i lubianym R115SW / SPL150, który za całkiem ludzkie pieniążki oferował na prawdę niezłe rezultaty, głownie dzięki po prostu większemu głośnikowi niż u konkurencji, jako ze za te pieniążki 15” to jest ogromna rzadkość 🙂 Miałem okazje go testować u siebie i porównać go z SVSowym PB2000PRO. Finalnie został u mnie SVS który zagrał lepiej - bardziej dynamicznie i ze sporo niższym zejściem, właśnie z racji na większy skok głośnika i mocniejszy wzmacniacz, mimo ze miał tylko 12” głośnik 🙂 Teraz Klipsch poszedł właśnie w stronę rozwiązań subow z wyższej polki, więc daje nie tylko duże rozmiary głośników jak 14 czy 16 cali, ale także i większe skok, moc i obudowę, więc jak można było nie posłuchać ? 🙂

Widziałem opinie ze Klipsch podniósł ceny w nowej serii i ze to jest bez sensu, zapewne dla tego ze większości piszących myślała ze to są nadal te same suby a tylko nazwy modeli się zmieniły, jak to miało miejsce z R115SW i jego następca SPL150 🙂 Nowa seria RP to zupełnie inne suby niż seria SPL, zbudowana na o wiele potężniejszych głośnikach i mocniejszych wzmacniaczach, co z reszta widać od razu na poniższych wykresach 🙂 Po pierwszych pomiarach i odsłuchach opadła mi szczeka, dosłownie 🙂 Te pierwsze porównania są bardzo proste, można powiedzieć ze takie wstępne, zanim zacznę je ustawiać tak jak maja grac docelowo i zdecydować czy zostają i jeśli tak, to które 🙂

Wszystkie suby były ustawione na maksymalna moc i z wyłączonym lub maksymalnym odcięciem 🙂 Sterowane były amplitunerem Arcam AVR 850 z WYLACZONA kalibracja DIRAC i odcięciem ustawionym na 120Hz. Wszystkie suby dostawały dokładnie ten sam sygnał o tej samej głośności. Celowo grałem dość głośno aby ocenić jak się zachowują przy mocniejszym graniu. Acz ustawienia w amplitunerze na 0dB i głośność na 50 (polowa) wskazywały na to ze wszystkie z nich osiągały taki poziom natężenia dźwięku z dużym zapasem mocy.

Co więc mówią wykresy i pomiary ? Ano mówią ze moje oczekiwania zostały spełnione, a nawet znacznie przekroczyły to co myślałem ze się wydarzy 🙂 Nowe Klipsche rzeczywiście graja potężnie i maja bardzo niskie zejście, tak jak obiecywały parametry na papierze 🙂 O samej jakości basu i o tym jak zachowują się porty opowiem w następnej części jako ze chce je ustawić i skalibrować najlepiej jak mogę i posłuchać chociaż z tydzień aby wiedzieć dokładnie o czym mowie 🙂 Ale pierwsze wrażenia są rewelacyjne 🙂

Wracając do pomiarów – pierwsza tabelka pokazuje pomiary wszystkich modeli ustawionych jak w większości domostw sub stoi, czyli przednia sciana na 1/4 długości ściany 🙂 Niestety w takim ustawieniu oddziaływanie pomieszczenia jest bardzo silne, ale tak czy inaczej widać wyraźnie różnice między subami 🙂

OPISY KTORY KOLOR ODPOWIADA KTOREMU MODELOWI SA W LEGENDACH POD WYKRESAMI.

Co mnie pierwsze zaskoczyło to to ze najmniejszy RP1000SW niewiele ustępuje potężnemu SVS PB2000PRO ! Ma słabsze zejście i gra nieco ciszej na całym pasmie, no ale PB2000PRO to jest potężny sub, więc jest to na prawdę rewelacyjny wynik dla 10” suba 🙂 Natomiast RP1200SW okazał się już basowym potworkiem – schodzi do obiecanych 16,5Hz i oferuje natężenie dźwięku o min. 3dB wyższe niż PB2000PRO, co jest na prawdę kapitalnym wynikiem i widząc to przecierałem już nieco oczy ze zdziwienia ! 🙂 Nawet zmierzyłem raz jeszcze aby się upewnić czy to nie był czasem RP1400SW ale nie 🙂 Kapitalna wydajność i zejście jak na 12” głośnik 🙂 RP1400SW schodzi ciutkę niżej bo do obiecanych 16Hz (-3dB) i jest nieco bardziej wydajny, ale tego już można było oczekiwać 🙂

Drugie pomiary to ustawienie w konfiguracji Weltiego - dwa te same modele ustawione w połowie bocznych ścian i skierowane przodem do siebie. Ustawienie takie jak widać niweluje już nieco wpływy pomieszczenia. Nie jest jeszcze tak dobrze jak przy 4 subach, ale o wiele lepiej niż jeden ino na przedniej ścianie, jak w poprzednich pomiarach. W sumie można powiedzieć ze sytuacja wygląda podobnie – 2xRP1000SW oczywiście są pierwsze od dołu, nieco słabsze niż 2xPB2000PRO. 2xRP1200SW ponownie oferuje najwięcej za pieniążki,a najlepiej wypadają oczywiście 2xRP1400SW, z nieco większa przewaga nad RP1200SW niż w przypadku pojedynczych subow 🙂 W tej konfiguracji z o wiele mniejszym wpływem pomieszczenia, RP1200SW i RP1400SW graja jeszcze mocniej niż reszta, gdzie przy 16-17Hz RP1200SW daje natężenie dźwięku wyższe o 6dB od RP1000SW, czyli tyle co dałyby mniej więcej dwa RP1000SW 🙂 Jestem pod jeszcze większym wrażeniem 🙂

Po pierwszych pomiarach i odsłuchach moje wrażenia są następujące:

Biorąc pod uwagę ze SPL150 wypadał słabiej niż PB2000PRO u mnie, to używając takiego odniesienia sprawdziły się moje przepowiednie ze malutki RP1000SW gra podobnie jak o wiele większy SPL150. Jest to kapitalna wiadomość bo niestety SPL150 był sporych rozmiarów i nie każdy miał gdzie go wstawić, a RP1000W jest małym i zgrabnym subem i zagra praktycznie jak SPL150 🙂

Dla mnie osobiście największym szokiem w tym zestawieniu był RP1200SW który jest na prawdę bardzo mocnym i wydajny subem 🙂 Przegonić PB2000PRO to nie jest małe osiągniecie, jako ze SVS jest rewelacyjny i jest w sumie wzorcowym subem w tym budżecie i rozmiarze i na prawdę kapitalną konstrukcją 🙂 SVS PB2000PRO nadal sprawdzi się moim zdaniem lepiej jako pojedynczy sub czy używany do muzyki i kina razem, z racji na wbudowane DSP które pozwoli lepiej zaadoptować go do pomieszczenia czy używać tryb „sealed” do muzyki 🙂 Ale jeśli chodzi o używanie w 100% do kina czy tym bardziej w konfiguracji 2 czy 4 subow, RP1200SW to jest potęga i za te pieniążki nie do pobicia 🙂

Tak więc Klipsch wypuścił basowe potworki za rozsądne pieniądze i moim subiektywnym odczuciem w tych budżetach zamordują one myślę każde inne w ich przedziałach cenowych 🙂 Jeśli się mylę i jakieś modele umknęły mojej basowej uwadze, proszę mojego wewnętrznego bas maniaka doinformować 🙂

Dziękuje za uwagę i zapraszam na następny odcinek za czas niezadługi ! 🙂

0.jpg

Edytowano przez tomw
Napisano
37 minut temu, Miras23 napisał:

kolega pracuje dla dystrybutora czy jak? 
Tak obszernego wątku dawno nie widziałem na temat jakieś nowości O-o

Najwyrazniej nie widziales moich watkow 🙂

Napisano

Miras sam procuje dla Audioklanu - Top HiFi to pewnie stąd to pytanie :P

No właśnie słyszałem ze w końcu je zmieniono. Mówie o subach. Poprzednie był jedynie inne z wyglądu.

Wygląda nie źle. Ale kosztuje też swoje. Klipsch jest obecnie dość drogi jak na Klipsch.

Napisano
Dnia 25.05.2023 o 08:33, Piotr Sonido napisał:

Miras sam procuje dla Audioklanu - Top HiFi to pewnie stąd to pytanie :P

No właśnie słyszałem ze w końcu je zmieniono. Mówie o subach. Poprzednie był jedynie inne z wyglądu.

Wygląda nie źle. Ale kosztuje też swoje. Klipsch jest obecnie dość drogi jak na Klipsch.

właśnie nie potrzebują :( a mógłbym dorobić wieczorami :D:D

luzik, po prostu taki laborat mnie pozytywnie zaskoczył :D

• 4 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Jeszcze raz przeczytałem, kawał dobrej roboty, dzięki. 

Tak sobie myślę , skoro jest taka mała różnica w zejściu między RP-1200 a 1400 , to gdy ktoś ma pomieszczenie jak ja (25m2 otwarte z jednej strony na kolejne tyle) i kalibracja XT32 ściana 2xsub 12 calowy do 10-12% mocy bo wtedy uzyskuje 75db przed procedurą pomiarów to zupełnie nie ma sensu wchodzić w nowe 1400 bo one dopiero pokażą pazura w dużo większym pomieszczeniu / przy większej mocy ; tak?

Napisano
34 minuty temu, Arek_Gd napisał:

Jeszcze raz przeczytałem, kawał dobrej roboty, dzięki. 

Tak sobie myślę , skoro jest taka mała różnica w zejściu między RP-1200 a 1400 , to gdy ktoś ma pomieszczenie jak ja (25m2 otwarte z jednej strony na kolejne tyle) i kalibracja XT32 ściana 2xsub 12 calowy do 10-12% mocy bo wtedy uzyskuje 75db przed procedurą pomiarów to zupełnie nie ma sensu wchodzić w nowe 1400 bo one dopiero pokażą pazura w dużo większym pomieszczeniu / przy większej mocy ; tak?

Tak, 2 x 1200 spokojnie napelni 25m2 cisnieniej, wieksze modele do wiekszych pomieszczen 🙂 Dzieki 🙂