Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ma wbudowaną sieć. Ma wbudowana kalibrację która jest droga. Gra dobrze.

W zestawie kupisz go taniej

Teraz będzie dyskusja czy to BS czy kolumna zamknięta. ale panowie nie w tym wątku. Bo jak autor nie będzie zainteresowany KEFem to szkoda psuć watek.

Szczerze mówiąc obecnie skłaniam się ku Arcam SA 30 + KEF Q 950.  Wygląda to na świetne połączenie, zgrany zestaw na start, który posiada "wszystko". Dirac live też bardzo mocno do mnie trafia bo poświęcając trochę czasu na konfiguracje można w znaczącym stopniu poprawić odbiór muzyki w gorzej przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, co może się niewątpliwie przydać. Kolumny natomiast bardzo przemawiają do mnie cenowo, jako wybór "na start", bo wzmacniacz wyciągnie z nich wszystko, a w przyszłości gdy będę wiedział czego dokładniej chce będzie można dobrać kolumny bardziej konkretne, dużo wyższej klasy. W każdym razie jeszcze mam czas,  i nie spieszy mi się z zakupem.

Napisano

Czemu nie. Tylko jedna uwaga. Większy i droższy nie musi oznaczać lepszy. Masz jeszcze mniejsze Q750. Boję się, że w Twoim ustawieniu blisko ściany Q950 mogą Cię przytłoczyć basem. Średnie tony też powinny być lepsze z Q750, bo wielki średnio-niskotonowiec Q950 raczej im się nie przysłuży. Kwestia sprawdzenia. 

Napisano
22 minuty temu, Rawa113 napisał:

Szczerze mówiąc obecnie skłaniam się ku Arcam SA 30 + KEF Q 950.  Wygląda to na świetne połączenie, zgrany zestaw na start, który posiada "wszystko". Dirac live też bardzo mocno do mnie trafia bo poświęcając trochę czasu na konfiguracje można w znaczącym stopniu poprawić odbiór muzyki w gorzej przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, co może się niewątpliwie przydać. Kolumny natomiast bardzo przemawiają do mnie cenowo, jako wybór "na start", bo wzmacniacz wyciągnie z nich wszystko, a w przyszłości gdy będę wiedział czego dokładniej chce będzie można dobrać kolumny bardziej konkretne, dużo wyższej klasy. W każdym razie jeszcze mam czas,  i nie spieszy mi się z zakupem.

Tak czy siak dobrze będzie posłuchać tego zestawienia, jak i kilku innych przed dopełnieniem wyboru. Kto wie, może Naim Uniti Atom z lżejszymi brzmieniowo kolumnami bardziej Ci podejdzie? 

Napisano
13 minut temu, Kraft napisał:

Czemu nie. Tylko jedna uwaga. Większy i droższy nie musi oznaczać lepszy. Masz jeszcze mniejsze Q750. Boję się, że w Twoim ustawieniu blisko ściany Q950 mogą Cię przytłoczyć basem. Średnie tony też powinny być lepsze z Q750, bo wielki średnio-niskotonowiec Q950 raczej im się nie przysłuży. Kwestia sprawdzenia. 

Dziękuję, sam się tego trochę obawiam. Jednak grzebiąc w internecie na temat tych kolumn, Q950 wydaje się lepszym wyborem. Pomieszczenie ma 35m2 + aneks kuchenny + schody na dół i do góry. Szczególnie też że głośniki mają także służyć do filmów.  I dochodzi dirac live jakby był problem z nadmiarem basu.

Napisano

Q750 idealnie brzmiały w ~25m^2 , także jak masz więcej tak jak pisałeś większe ogarną , jak będzie problem masz korekcję akustyki. Ciekawe czy wzmak w klasie G spodoba się , czekam na jakąś recenzję.

Polecam zagadać do Q21 , dają dobre rabaty

Napisano
23 godziny temu, Kraft napisał:

A co jak kupi te KEF-y na podstawie błędnych przesłanek? 

Jak jest na forum miejsce na bzdety, to i na sensowny wpis się znajdzie. 

No to jak powie że jest zinteresowany to wtedy dyskusja. Albo jak odsłucha i mu si ęspodoba to G go obchodzi jaka jest obudowa. Prawda?

21 godzin temu, Rawa113 napisał:

Powiedział bym nawet więcej. To nie sa tylko kolumny na start.

Masz spore pomieszczenie. A jeśli będzie problem z wielkością, w co wątpie to właśnie po to masz wzmacniacz z dobra kalibracją.

Napisano
Dnia 28.06.2023 o 08:25, Mariusz Kopacki napisał:

Konstrukcje z membrana bierna sa traktowane jako wariacje bass reflex, nie obudow zamknietych. Taka tez konwencje stosuje sam KEF:

image.png.facf86fb86a79c73ffd215decf387494.png

Mozna oczywiscie pojsc w poprzek, ale po co?

Bo chcą się pochwalić na forum, ze jako sklep, wiedzą lepiej 🙃😅

Napisano (edytowany)
Dnia 3.07.2023 o 18:38, Piotr Sonido napisał:

No i jak sytuacja?

Właściwie to jestem już zdecydowany na Arcam SA 30 + KEF Q 950, ale możliwość zakupu będę miał dopiero za kilka tygodni.

Edytowano przez Rawa113
Napisano
Dnia 26.06.2023 o 22:51, Rawa113 napisał:

Witam
Czytając forum zrozumiałem że pomysł wyboru soundbara czy tanich kolumn aktywnych jest po prostu zły. Więc Chciałbym wzmacniacz zintegrowany (all-in-one) + kolumny pasywne. Sprzęt będzie podłączony do TV. Więcej głośników, zestaw kina nie wchodzi w grę, bo nie mam jak tego ustawić.

Poszukuję zestawu uniwersalnego, który po prostu dobrze zagra i będzie miał dobry stosunek cena/jakość, coś co można po prostu w ciemno polecić i większość byłaby zadowolona. Zależy mi na muzyce ale także na fajnym wrażeniu przy oglądaniu filmów (z serwisów streamingowych więc to będzie maksymalna jakość ścieżki dźwiękowej dla filmów)
Jeśli chodzi o muzykę to pop/hity lat 70-80, soul, funk, dalej rock, natomiast zero dzisiejszej muzyki popularnej z typowego radia/tv.

Pomieszczenie niestety nie jest idealne. Jest to około 35m2 + częściowo zabudowany aneks 10m2. Ściana za kolumnami ma długość 3,5m (dalej są przeszklone drzwi na taras), sofa i odsłuch jest w odległości 3m od tej ściany.

Chciałbym przeznaczyć około 10000zł, mogę pomyśleć o dołożeniu kilku tysięcy ale tylko jeżeli miałoby to naprawdę znacząco poprawić zestaw, jednak wolałbym trzymać się tego założonego budżetu. Chciałbym sprzęt nowy nie używany.

Oraz umieszczam poglądowy szkic salonu i aneksu.

Dziękuję bardzo za pomoc.

szkic.png

Cześć,

W budżecie do 10000 zł z opcją lekkiego naciągnięcia pole do popisu masz spore. O ile samo połączenie SA30 z KEF`ami to nie jest jakaś herezja to zanim podejmiesz ostateczną decyzje - odsłuchaj i skonfrontuj z innymi rozwiązaniami. Przede wszystkim zacząłbym od kolumn. Skupiłbym się na tym co Ci się spodoba ponieważ to one w głównej mierze będą kształtowały brzmienie całego zestawu. Następnie do tych konstrukcji spróbowałbym dobrać wzmaka. Trzeba bowiem pamiętać, że "dobrze" dla każdego oznacza coś innego i tak samo każdy szuka zestawu "uniwersalnego" i to też dla każdego oznacza coś innego. Na Twoim miejscu odwróciłbym proporcje i postawił na lepsze kolumny kosztem wzmacniacza. Mięsisty bas i świetną scenę zapewnią Ci Silvery 500 z Monitor Audio oraz Dali Opticon 6. Wychodzące już z oferty i dostępne w cenach wyprzedażowych Focale Aria 926 też na pewno by Ci się spodobały. Do tego Marantz PM7000N, który jeszcze niedawno kosztował prawie 7000 zł w zupełności wystarczy. 

Napisano
10 godzin temu, Rawa113 napisał:

Właściwie to jestem już zdecydowany na Arcam SA 30 + KEF Q 950, ale możliwość zakupu będę miał dopiero za kilka tygodni.

Rozumiem. Daj znać jak kupisz i chwile się ze sprzętem obejdziesz.

Na razie ceny się stabilizują / maleją. Niektóre ceny jeszcze nie dawno były tak wyolbrzymione że sam producent / dystrybutor chyba uznal że przegiął.

Więc może bedzie lepiej. Chociaz lepiej to już było podobno.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Na razie ceny się stabilizują / maleją. Niektóre ceny jeszcze nie dawno były tak wyolbrzymione że sam producent / dystrybutor chyba uznal że przegiął.

Więc może bedzie lepiej. Chociaz lepiej to już było podobno.

Ostatnio sprzedaż agd spadła o 15% , także ludzie nie mają kasy (władający chcą odpalić kolejną drukarnię papieru...) , mogą być obniżki by firmy mogły przeczekać
Także czekam na opis wrażeń z w/w zestawu

Edytowano przez Kubakk
Napisano
Dnia 5.07.2023 o 20:45, Kubakk napisał:

Ostatnio sprzedaż agd spadła o 15% , także ludzie nie mają kasy (władający chcą odpalić kolejną drukarnię papieru...) , mogą być obniżki by firmy mogły przeczekać
Także czekam na opis wrażeń z w/w zestawu

Myslę że AGD to i tak jest coś co musisz mieć. Sprzedaż takich luksusowych dóbr jak HiFi czy AVRy i inne to tu jest na pewno spory spadek.

Przy najmniej w tym segmencie średnim.

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Myslę że AGD to i tak jest coś co musisz mieć. Sprzedaż takich luksusowych dóbr jak HiFi czy AVRy i inne to tu jest na pewno spory spadek.

Przy najmniej w tym segmencie średnim.

Dlatego pewnie lodówki podciągają wskaźnik bo AGD podaje się zwykle razem z RTV ;)