Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, proszę o pomoc.

Aktualnie posiadam amplituner denon x4700h. Kolumny centralny i tyly z serii monitor audio silver seria 6g, wofer rel t5 no i kolumny frontowe starsze silvery rx2. 

Potrzebuję odczuwalnej zmiany na lepsze :)

Mysle o zmianie albo wofera albo kolumn frontowych. W co lepiej zainwestowac. 

Co polecacie, sprzęt może być używany.

Potrzebuję mocniejszych wrażeń w kinie i bardziej przestrzennego dźwięku. 

Testowałem ostatnio wofer rel ht1250 i była różnica w mocy ale nie za za duża. Odczuwalna czasami.

Proszę o jakieś propozycje jakie kolumny sprawdza się w moim kinie domowym.

Budżet ok 4-5 tys za jakieś używki. 

Pozdrawiam

Napisano

Miałem pisac że zmień suba. Bo T5 to jednak model do stereo nie zchodzi tak nisko i tak dynamicznie.

Ale ciekawe ze sprawdzałes 1205 i nie było zmiany o jakiej myslałeś. A co było ściezką?

Bo to jednak sub który schodzi znacznie niżej i bardziej dynamicznie.

Różnica powinna być spora.

Biorąc pod uwagębudżet może to kwestia akustyki Twojego pomieszczenia i dwa suby?

W cenie 5K kupisz dwa HT1205 pierwszej edycji używane. Albo SVS SB1000/2000

Frontów bym nie zmieniał.

Napisano

Cześć, frontów w tym budżecie lepszych nie znajdziesz niestety. Najlepszą opcją będzie albo zmiana suba na właśnie SVS PB-1000 Pro lub RP-1400SW, które są stricte pod kino, albo dorzucenie końcówki mocy dla frontów. To da większy zysk w kinie, ale i efekty na tym zyskają, mimo że 4700H to już stosunkowo mocny amplituner. Z końcówek warto zainteresować się oczywiście Atollem AM100. 

Pochodziłbym też z subwooferem po pomieszczeniu jeśli jeszcze tego nie robiłeś. 

W razie czego zapraszamy do kontaktu celem odsłuchów, wypożyczeń i oczywiście jako forumowicz zawsze możesz liczyć na atrakcyjny rabat :) 

Napisano

Miałem ten ht1250 i czasem czułem że dźwięk jest głębszy. Ale może czegoś więcej się spodziewałem. Liczyłem na mocny szybki dźwięk w niektórych scenach gdzie tez go poczuje. Gdzieś czytałem że np w filmie Apollo 13 fajnie brzmi start rakiety. Ale nie było w tym nic fascynującego 😛 testowałem wiele filmów. Większości filmy z serwisow streamingowych. Wiem że np apple tv i disney maja dobra jakaś. 

Dziwi mnie to że do 5 tys nie znajdę lepszych frontów ;) moje głośniki to seria z 2010 roku. I to jeszcze male podstawkowe kolumny ;)

Np coś z tannoy albo fyne audio. A może wieksze monitory audio. 

Sprawdze sobie tą końcówkę mocy. Ciekawe jakie da efekty. Przyda się też do stereo.

Napisano

Większe kolumny i tak nie dadzą tego efektu, bo w kinie będą pewnie ucięte przy 80 Hz. Oczywiście, można pomyśleć nad zmianą, ale moim zdaniem dobry sub lub końcówka da fajniejszy efekt. W razie czego zachęcam do naszych filmów, gdzie znajduje się trochę propozycji monitorów do 6000 PLN oraz podłogówek do 5000 PLN. 

Napisano
Dnia 26.07.2023 o 00:47, Michaiu_86 napisał:

Cześć, proszę o pomoc.

Aktualnie posiadam amplituner denon x4700h. Kolumny centralny i tyly z serii monitor audio silver seria 6g, wofer rel t5 no i kolumny frontowe starsze silvery rx2. 

Potrzebuję odczuwalnej zmiany na lepsze :)

Mysle o zmianie albo wofera albo kolumn frontowych. W co lepiej zainwestowac. 

Co polecacie, sprzęt może być używany.

Potrzebuję mocniejszych wrażeń w kinie i bardziej przestrzennego dźwięku. 

Testowałem ostatnio wofer rel ht1250 i była różnica w mocy ale nie za za duża. Odczuwalna czasami.

Proszę o jakieś propozycje jakie kolumny sprawdza się w moim kinie domowym.

Budżet ok 4-5 tys za jakieś używki. 

Pozdrawiam

Mimo, że seria stara to dalej jara. Silver to dobra seria. Tak było i jest nadal. Niemniej oczywiście możesz sprawdzić jakieś alternatywy. Jest w czym wybierać. My również nagraliśmy na ten temat filmy :

Jeżeli chodzi o suby to napisz jak duże jest to pomieszczenie. Testowałeś REL`a, ale założę się, że nigdy nie miałeś do czynienia z marką JL Audio. Model D110 mógłby Cię mocno zaskoczyć a myślę, że jest w Twoim zasięgu. W mojej ocenie T5 będzie tu wąskim gardłem, zwłaszcza, że system to 5.1 więc Denon w tej konfiguracji daje radę. 

Napisano
Dnia 26.07.2023 o 14:27, Michaiu_86 napisał:

Gdzieś czytałem że np w filmie Apollo 13 fajnie brzmi start rakiety. Ale nie było w tym nic fascynującego 😛 testowałem wiele filmów. Większości filmy z serwisow streamingowych.

No i potwierdzę to co czytałeś, to że brzmi fajnie to mało powiedziane. U mnie nawet z Netflix-a nie było źle - chociaż streaming jest ograniczony kompresją dźwięku. Ale w DTS nawet z DVD jest nieźle (lepiej niż z Netflix) - pewnie że do DD TrueHD czy DTS MA nie ma podejścia. A mam tylko skromnego R120SW. Może faktycznie jak @Piotr Sonido pisze problem leży w kalibracji. Denon 4700 i głośniki jakie posiadasz to już nie są zabaweczki. Faktem jest że mnie bardziej się dźwięk podobał na Onkyo TX-NR686 w porównaniu do obecnego Marantz-a (który wszystko robi łagodniejszym), ale i tak nie jest źle. Może ściągnij sobie próbki testowe DD TrueHD, Atmos i DTS MA/DTS X - aczkolwiek w demach też jest to zrobione pod efekt WOW i niekoniecznie tak musi być w filmach.