Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

tu może się pojawić całkiem spory problem z tym podbiciem basu i to w takich częstotliwościach, że ciężko to będzie ogarnąć bas trapem. Sam wiem jak miałem kolumne w samym rogu, to miałem mocne podbicie częstotliwości  poniżej 40Hz co nawet w przypadku 50  Hz nie jest tak łatwe do usunięcia bas trapem, pamiętając, że tam i tak już jest bardzo mało miejsca, a taki bas trap też musi mieć swój gabaryt :/ . Ale Łukaszu cuda się zdarzają i może nie być tak źle, ale serio koniecznie trzeba coś zamówić i przetestować :) Inna sprawa, że każdy ma różne potrzeby, już nie raz słyszałem ludzi z okropnym podbiciem basu, którzy wręcz byli zachwyceni tym elementem bo nagle ich małe monitory dostały więcej basu :) :P

Napisano (edytowany)

wczoraj byłem pierwszy raz na odsłuchu. troche w biegu ale jednak. słuchałem trzech kolumn, między dwiema na słyszałem różnicy - a w cenie był aż tysiąc - 1,3k vs 2.3. Panowie nie uwzględnili pomieszczenia i w ogóle. Trzecia z nich grała całkiem fajnie, miekko. Zapisałem nazwę w telefonie, telefon się zawiesił. cóż

potem poszedłem do poznańskiego sklepu na woźnej i tam przemiły człowiek zaprosił mnie z amplitunerem na odsłuch w najbliższych dniach. mega sprawa. niemniej w budżecie zaproponował mi Elac 2.0 b6.2 i Indianaline Tesi 261. Te pierwsze ktoś tutaj polecał, o Indianie przynajmniej w tym wątku nikt nie wspomniał.

Natomaist co istotne, wspomniany Pan, na pytanie o polki czy q acoustic, zasugerował żeby o nich zapomnieć - bo mam za blisko ścianę i że potrzebuję kolumn z wydechem z przodu. Czy naprawdę ma to aż takie znaczenie/czy wydech z przodu jest rozwiązaniem na sklejenie ze ścianą (od tylnej ściany polka byoby 12-13cm)

Edytowano przez lukaszf123
Napisano
29 minut temu, lukaszf123 napisał:

bo mam za blisko ścianę i że potrzebuję kolumn z wydechem z przodu

No tak, wiadomo. To wiele wyjaśnia. Jeśli ktoś na tym forum miałby jakiś pomysł jak raz na zawsze zwalczyć ten mit to chętnie byśmy wzięli udział w takiej krucjacie. 

Kolego, to jest bzdura. Polecam Ci ten film:

Dnia 5.09.2023 o 14:20, lukaszf123 napisał:

S4Home chodiz o takie przesunięcie?

Chodziło mi bardziej o to, że Ty na miejscu odsłuchowym musiałbyś manewrować tak żeby wyrównać różnice w poziomie głośności kolumn :)

Napisano
Przed chwilą, Tomasz S. napisał:

Bardzo fajnie wytłumaczone !

No tak, Tomasz Wróblewski to nie jest byle kto. To założyciel czasopisma Estrada i Studio, inżynier i realizator dźwięku z ogromnym doświadczeniem dlatego bez kompleksów można powoływać się na jego materiały.

Napisano

dzięki za wskazówki odnośnie BR - odpuściłem temat ;)

Chciałbym się dopytać o kilka konkretów. Niestety nie wszystko mogę odsłuchać z uwagi na dostępność w sklepach, także zdam się na waszą wiedzę na temat charakterystyki grania danej kolumny. W finałowej (przynajmniej na ten moment. albo oby na ten moment ;) )są:

- Indiana line tesi 261
- ELAC Debut 2.0 B6.2 (które ktoś już polecał w wątku)
i te dwa modele wyżej jestem w stanie odłuchać, dotknąć. natomiast wizualnie najbardziej podoba mi się:
- Cambridge Audio SX 60

Czy jest ktoś w stanie chociaż po jednym słowie powiedzieć jak one grają - wówczas będę miałpkt odniesienia do sx60 :) 

Niestety Monitor Audio Bronze 6G 100 są i za drogie (celuję 1.8k za parę) i 4cm za wysokie - musiałbym kombinować z szafką rtv (a budzęt wiadomo i stolarz ze mnie żaden). Pan w jednym ze sklepów powiedział, że 50tki to bardziej kolumny do sys kina domowego i nadają się na tyły, niż front stereo

(Polk se20, q aquustic odpuściłem ze względów wizualnych :(  na zdjęciach zaokrąglenia wyglądały wspaniale. na żywo ten futuryzm lat 60tych nie przypadł mi do gustu)

Napisano
1 godzinę temu, lukaszf123 napisał:

dzięki za wskazówki odnośnie BR - odpuściłem temat ;)

Chciałbym się dopytać o kilka konkretów. Niestety nie wszystko mogę odsłuchać z uwagi na dostępność w sklepach, także zdam się na waszą wiedzę na temat charakterystyki grania danej kolumny. W finałowej (przynajmniej na ten moment. albo oby na ten moment ;) )są:

- Indiana line tesi 261
- ELAC Debut 2.0 B6.2 (które ktoś już polecał w wątku)
i te dwa modele wyżej jestem w stanie odłuchać, dotknąć. natomiast wizualnie najbardziej podoba mi się:
- Cambridge Audio SX 60

Czy jest ktoś w stanie chociaż po jednym słowie powiedzieć jak one grają - wówczas będę miałpkt odniesienia do sx60 :) 

Niestety Monitor Audio Bronze 6G 100 są i za drogie (celuję 1.8k za parę) i 4cm za wysokie - musiałbym kombinować z szafką rtv (a budzęt wiadomo i stolarz ze mnie żaden). Pan w jednym ze sklepów powiedział, że 50tki to bardziej kolumny do sys kina domowego i nadają się na tyły, niż front stereo

(Polk se20, q aquustic odpuściłem ze względów wizualnych :(  na zdjęciach zaokrąglenia wyglądały wspaniale. na żywo ten futuryzm lat 60tych nie przypadł mi do gustu)

Cześć,

Odnosząc się do głośników o które pytasz:

-Indiana Line Tesi 261 - ocieplone, zaokrąglone, przyjemne. Dość szczegółowe i nie nachalne głośniki

-Elac Debut B6.2 - bardziej dynamiczne, niżej schodzące, dające większego kopa

W połączeniu ze wzmacniaczem Camridge możesz uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Najlepiej byłoby jakby udało się Ci pożyczyć to urządzenie i sprawdzić je u naszych kolegów  w Tophifi:)

Napisano
5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć,

Odnosząc się do głośników o które pytasz:

-Indiana Line Tesi 261 - ocieplone, zaokrąglone, przyjemne. Dość szczegółowe i nie nachalne głośniki

-Elac Debut B6.2 - bardziej dynamiczne, niżej schodzące, dające większego kopa

W połączeniu ze wzmacniaczem Camridge możesz uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Najlepiej byłoby jakby udało się Ci pożyczyć to urządzenie i sprawdzić je u naszych kolegów  w Tophifi:)

O. Dzięki. A znasz może Cambridge Audio SX 60?

Napisano (edytowany)
Dnia 8.09.2023 o 09:19, Michał Gałązka napisał:

Przecież chyba nikt normalny nie odrzucał kolumn bo mają BR z tyłu :P

Bywa. No bywa. Linkowanie filmów czy poradników że się niepowinno to na porządku dziennym tutaj.

11 godzin temu, lukaszf123 napisał:

Cambridge Audio SX 60

Mój znajomy ma te podłogowe. To też nieco cieplejsze granie ale nie takie jak Indiany.

Osobiście wybór decydował bym pomiedzy ELACiem a właśnie Cambridgem.

Zadzwoń do Nauitlusa 2. Mieli bardzo dobrą cenę na Bronze 100.

Edytowano przez Piotr Sonido
Napisano

Panowie jeszcze jedno pytanie - mam możliwość kupna wilsonów studio 3 w dobrej cenie. czy to lepsza opcja? gorsza? (pomijam oczywiście wszystkie subiektywne aspekty słuchowe :) może po prostu jest coś co sprawia, że to dobry kierunek , konstrukcyjny lub coś)