Michał Gałązka Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 tu może się pojawić całkiem spory problem z tym podbiciem basu i to w takich częstotliwościach, że ciężko to będzie ogarnąć bas trapem. Sam wiem jak miałem kolumne w samym rogu, to miałem mocne podbicie częstotliwości poniżej 40Hz co nawet w przypadku 50 Hz nie jest tak łatwe do usunięcia bas trapem, pamiętając, że tam i tak już jest bardzo mało miejsca, a taki bas trap też musi mieć swój gabaryt . Ale Łukaszu cuda się zdarzają i może nie być tak źle, ale serio koniecznie trzeba coś zamówić i przetestować Inna sprawa, że każdy ma różne potrzeby, już nie raz słyszałem ludzi z okropnym podbiciem basu, którzy wręcz byli zachwyceni tym elementem bo nagle ich małe monitory dostały więcej basu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 I tym sposobem zaoszczędzisz na subwooferze 🙂 A tak serio to jak piszą koledzy wyzej, wypożycz coś i się przekonaj. Nikt nie wie na 100% jak dane kolumny zgraja się z pomieszczeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf123 Napisano 7 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2023 (edytowany) wczoraj byłem pierwszy raz na odsłuchu. troche w biegu ale jednak. słuchałem trzech kolumn, między dwiema na słyszałem różnicy - a w cenie był aż tysiąc - 1,3k vs 2.3. Panowie nie uwzględnili pomieszczenia i w ogóle. Trzecia z nich grała całkiem fajnie, miekko. Zapisałem nazwę w telefonie, telefon się zawiesił. cóż potem poszedłem do poznańskiego sklepu na woźnej i tam przemiły człowiek zaprosił mnie z amplitunerem na odsłuch w najbliższych dniach. mega sprawa. niemniej w budżecie zaproponował mi Elac 2.0 b6.2 i Indianaline Tesi 261. Te pierwsze ktoś tutaj polecał, o Indianie przynajmniej w tym wątku nikt nie wspomniał. Natomaist co istotne, wspomniany Pan, na pytanie o polki czy q acoustic, zasugerował żeby o nich zapomnieć - bo mam za blisko ścianę i że potrzebuję kolumn z wydechem z przodu. Czy naprawdę ma to aż takie znaczenie/czy wydech z przodu jest rozwiązaniem na sklejenie ze ścianą (od tylnej ściany polka byoby 12-13cm) Edytowano 7 września 2023 przez lukaszf123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 września 2023 Udostępnij Napisano 7 września 2023 29 minut temu, lukaszf123 napisał: bo mam za blisko ścianę i że potrzebuję kolumn z wydechem z przodu No tak, wiadomo. To wiele wyjaśnia. Jeśli ktoś na tym forum miałby jakiś pomysł jak raz na zawsze zwalczyć ten mit to chętnie byśmy wzięli udział w takiej krucjacie. Kolego, to jest bzdura. Polecam Ci ten film: Dnia 5.09.2023 o 14:20, lukaszf123 napisał: S4Home chodiz o takie przesunięcie? Chodziło mi bardziej o to, że Ty na miejscu odsłuchowym musiałbyś manewrować tak żeby wyrównać różnice w poziomie głośności kolumn 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 7 września 2023 Udostępnij Napisano 7 września 2023 4 minuty temu, S4Home napisał: Polecam Ci ten film: Bardzo fajnie wytłumaczone ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 września 2023 Udostępnij Napisano 7 września 2023 Przed chwilą, Tomasz S. napisał: Bardzo fajnie wytłumaczone ! No tak, Tomasz Wróblewski to nie jest byle kto. To założyciel czasopisma Estrada i Studio, inżynier i realizator dźwięku z ogromnym doświadczeniem dlatego bez kompleksów można powoływać się na jego materiały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 7 września 2023 Udostępnij Napisano 7 września 2023 Arcyfajny filmik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 września 2023 Udostępnij Napisano 8 września 2023 Konkluzja taka. QAcustic i inne modele z BR z tyłu wracają do koszyka wyboru 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 8 września 2023 Udostępnij Napisano 8 września 2023 54 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Konkluzja taka. QAcustic i inne modele z BR z tyłu wracają do koszyka wyboru Przecież chyba nikt normalny nie odrzucał kolumn bo mają BR z tyłu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 9 września 2023 Udostępnij Napisano 9 września 2023 https://forum.audio.com.pl/topic/67183-bas-reflex-a-bliskość-sciany/#comments @lukaszf123 Odnośnie BR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf123 Napisano 10 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2023 dzięki za wskazówki odnośnie BR - odpuściłem temat Chciałbym się dopytać o kilka konkretów. Niestety nie wszystko mogę odsłuchać z uwagi na dostępność w sklepach, także zdam się na waszą wiedzę na temat charakterystyki grania danej kolumny. W finałowej (przynajmniej na ten moment. albo oby na ten moment )są: - Indiana line tesi 261 - ELAC Debut 2.0 B6.2 (które ktoś już polecał w wątku) i te dwa modele wyżej jestem w stanie odłuchać, dotknąć. natomiast wizualnie najbardziej podoba mi się: - Cambridge Audio SX 60 Czy jest ktoś w stanie chociaż po jednym słowie powiedzieć jak one grają - wówczas będę miałpkt odniesienia do sx60 Niestety Monitor Audio Bronze 6G 100 są i za drogie (celuję 1.8k za parę) i 4cm za wysokie - musiałbym kombinować z szafką rtv (a budzęt wiadomo i stolarz ze mnie żaden). Pan w jednym ze sklepów powiedział, że 50tki to bardziej kolumny do sys kina domowego i nadają się na tyły, niż front stereo (Polk se20, q aquustic odpuściłem ze względów wizualnych na zdjęciach zaokrąglenia wyglądały wspaniale. na żywo ten futuryzm lat 60tych nie przypadł mi do gustu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 września 2023 Udostępnij Napisano 10 września 2023 1 godzinę temu, lukaszf123 napisał: dzięki za wskazówki odnośnie BR - odpuściłem temat Chciałbym się dopytać o kilka konkretów. Niestety nie wszystko mogę odsłuchać z uwagi na dostępność w sklepach, także zdam się na waszą wiedzę na temat charakterystyki grania danej kolumny. W finałowej (przynajmniej na ten moment. albo oby na ten moment )są: - Indiana line tesi 261 - ELAC Debut 2.0 B6.2 (które ktoś już polecał w wątku) i te dwa modele wyżej jestem w stanie odłuchać, dotknąć. natomiast wizualnie najbardziej podoba mi się: - Cambridge Audio SX 60 Czy jest ktoś w stanie chociaż po jednym słowie powiedzieć jak one grają - wówczas będę miałpkt odniesienia do sx60 Niestety Monitor Audio Bronze 6G 100 są i za drogie (celuję 1.8k za parę) i 4cm za wysokie - musiałbym kombinować z szafką rtv (a budzęt wiadomo i stolarz ze mnie żaden). Pan w jednym ze sklepów powiedział, że 50tki to bardziej kolumny do sys kina domowego i nadają się na tyły, niż front stereo (Polk se20, q aquustic odpuściłem ze względów wizualnych na zdjęciach zaokrąglenia wyglądały wspaniale. na żywo ten futuryzm lat 60tych nie przypadł mi do gustu) Cześć, Odnosząc się do głośników o które pytasz: -Indiana Line Tesi 261 - ocieplone, zaokrąglone, przyjemne. Dość szczegółowe i nie nachalne głośniki -Elac Debut B6.2 - bardziej dynamiczne, niżej schodzące, dające większego kopa W połączeniu ze wzmacniaczem Camridge możesz uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Najlepiej byłoby jakby udało się Ci pożyczyć to urządzenie i sprawdzić je u naszych kolegów w Tophifi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf123 Napisano 10 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2023 5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć, Odnosząc się do głośników o które pytasz: -Indiana Line Tesi 261 - ocieplone, zaokrąglone, przyjemne. Dość szczegółowe i nie nachalne głośniki -Elac Debut B6.2 - bardziej dynamiczne, niżej schodzące, dające większego kopa W połączeniu ze wzmacniaczem Camridge możesz uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Najlepiej byłoby jakby udało się Ci pożyczyć to urządzenie i sprawdzić je u naszych kolegów w Tophifi O. Dzięki. A znasz może Cambridge Audio SX 60? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 września 2023 Udostępnij Napisano 10 września 2023 1 minutę temu, lukaszf123 napisał: O. Dzięki. A znasz może Cambridge Audio SX 60? Wiesz co, tego modelu nie słyszałem na własne uszy. Owszem, zdarzało się je zobaczyć na żywo, ale na tym koniec. Przejrzałem recenzje na ich temat w prasie,- sam ocenisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf123 Napisano 10 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2023 Kumam dzięki. Jutro będę rył po sieci za opiniami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 września 2023 Udostępnij Napisano 11 września 2023 (edytowany) Dnia 8.09.2023 o 09:19, Michał Gałązka napisał: Przecież chyba nikt normalny nie odrzucał kolumn bo mają BR z tyłu Bywa. No bywa. Linkowanie filmów czy poradników że się niepowinno to na porządku dziennym tutaj. 11 godzin temu, lukaszf123 napisał: Cambridge Audio SX 60 Mój znajomy ma te podłogowe. To też nieco cieplejsze granie ale nie takie jak Indiany. Osobiście wybór decydował bym pomiedzy ELACiem a właśnie Cambridgem. Zadzwoń do Nauitlusa 2. Mieli bardzo dobrą cenę na Bronze 100. Edytowano 11 września 2023 przez Piotr Sonido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2023 Udostępnij Napisano 11 września 2023 Wybór nie jest łatwy. Wszystkie najciekawsze konstrukcje zostały już wymienione. Elac`i są fajne, ale według mnie brakuje im trochę detali w brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf123 Napisano 13 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2023 Panowie jeszcze jedno pytanie - mam możliwość kupna wilsonów studio 3 w dobrej cenie. czy to lepsza opcja? gorsza? (pomijam oczywiście wszystkie subiektywne aspekty słuchowe może po prostu jest coś co sprawia, że to dobry kierunek , konstrukcyjny lub coś) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts