przemeklbn Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 4 minuty temu, PanKlor napisał: To już będzie problem sąsiada 😉 Mieszkam w domu, sąsiedzi są w bezpiecznej odległości, więc w zasadzie biorę pod uwagę jedynie własną rodzinę jeżeli chodzi o negatywne oddziaływanie na ludzi 🙂 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 Ja w bloku. Sąsiad się trochę buntował jak stroiłem suby - wtedy powinno być głośno i trzęsie się wszystko (prawda @Butler? 😉 ). Podczas oglądania takiego średnio głośnego się nie awanturuje. Odpisz, cytując
Mjecisuaf Napisano 4 października 2024 Autor Napisano 4 października 2024 Dobra, przekonaliście mnie To jeszcze tylko pytanie czy próbować zgrać te 2 suby razem czy zostawić samego SB-3000? Da się to w miarę sensownie zrobić na ucho czy szkoda zachodu? W planie mam jeszcze trochę większych zmian i na razie nie chcę wydawać kasy na kalibracje. Odpisz, cytując
eMBe Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 Jak u Ciebie wygląda układ pomieszczenia? Pytam pod kątem możliwych miejsc na subwoofery. Odpisz, cytując
Mjecisuaf Napisano 4 października 2024 Autor Napisano 4 października 2024 Zobacz pierwszy post, wiele się nie zmieniło. Drugi mógłbym postawić obok kanapy lub wywalić odkurzacz i dwa z przodu. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 Na ucho jak się nie ma wprawy to raczej zgranie 2 subów będzie bardzo trudne. Dodatkowo masz amplituner który ma tak naprawdę 1 wyjście na subwoofer. Pozostaje Ci metoda prób i błędów, ewentualnie zakup UMIKa (~500 PLN) i kombinowanie samemu. To nie jest takie trudne jak się wydaje. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pójscie w droższy amplituner z niezależnymi wyjściami na suby i Diraciem (praktycznie wszystkie nowe modele od ~4 tysiecy w górę) albo dokupienie miniDSP z Diraciem (zasada działania taka sama, minusem w porównaniu do pierwszej opcji jest to, że kalibrujesz tylko kanał LFE a nie całość). Odpowiadając na pytanie - 1 sub nigdy nie zagra tak jak wiecej. Może być huk i drżenie ścian ale fizyka sprawia, że zawsze bęzie jakiś dołek albo duża górka (tutaj łątwiej sobie poradzić). JAk masz wiecej niz 1 sztuke i cos do mierzenia to jesteś w stanie zniwelować wpływ pomieszczenia. Odpisz, cytując
amatorkina Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 (edytowany) Da się to zrobić nawet bez Umik-a a za pomocą tylko Audyssey... Metodą prób i błędów, ale wykonalne I tak, najpierw ustawiasz jeden, później drugi a na koniec sumujesz oba suby Edytowano 4 października 2024 przez amatorkina Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 (edytowany) Mądrego to dobrze poczytać... 🤣 41 minut temu, amatorkina napisał: Da się to zrobić nawet bez Umik-a a za pomocą tylko Audyssey... Primo - Pomylić mikrofon z systemem korekcji dźwięku. 42 minuty temu, amatorkina napisał: Metodą prób i błędów, ale wykonalne Secundo - nieskończona ilość małp w końcu napisze dzieła Szekspira albo każde zadanie jest do wykonania w miesiąc trzeba tylko odpowiednio dużo studentów. 42 minuty temu, amatorkina napisał: I tak, najpierw ustawiasz jeden, później drugi a na koniec sumujesz oba suby No bo sumowanie subów bez systemu który na to pozwala, pomiarów itp. to jest proste jak 2 + 2. 1 sub dodać 1 sub to w sumie 2 suby. C.B.D.U. Edytowano 4 października 2024 przez PanKlor Odpisz, cytując
amatorkina Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 (edytowany) Jesteś za bardzo pros....cki by się wykazać! Ja tak robiłem w S.B.A. choć ty nawet nie wiesz co to... Miałem 4 xSVS12NSD i potrafiłem ustawić je z jednego wyjścia za pomocą Rew... bez Umika Edytowano 4 października 2024 przez amatorkina Odpisz, cytując
eMBe Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 49 minut temu, amatorkina napisał: Jesteś za bardzo pros....cki by się wykazać! Oj polecisz stąd koleś. W siną dal :>>> Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 Ale tutaj nie ma single bass array. Ja za to jak byłem mlody to byłem czarny i grałem w kosza. Odpisz, cytując
eMBe Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 1 godzinę temu, amatorkina napisał: za pomocą Rew... bez Umika Pomiary robiłeś powietrzem? :>>>> Odpisz, cytując
amatorkina Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 1 minutę temu, eMBe napisał: Pomiary robiłeś powietrzem? :>>>> Nie wtedy mikrofonem od audyssey... ( szkoda mi było wydać kasy, każde euro się liczyło robiąc samemu )każdy sub ustawiałem najpierw decybelomierzem na określoną głośność, później pomiar w Rew i na koniec sumowałem wszystkie suby na wykresie by krzywe się pokrywały... czasochłonne ale do wykonania, na koniec spinałem wszystko pod jedno wyjście( SB12NSD ma przelotkę sygnału więc łatwo mi było podłączyć 4 suby w jeden ) 16 minut temu, PanKlor napisał: Ale tutaj nie ma single bass array. Nie ważne, jest to do wykonania a jest jeszcze łatwiej gdy masz wersje PRo... Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 5 minut temu, amatorkina napisał: Nie ważne, jest to do wykonania a jest jeszcze łatwiej gdy masz wersje PRo... Przed chwilą miało być na ucho bez mikrofonów i pomiarów, teraz jednak REW i to płatny. Też nie wiadomo po co bo tam większość zmian polega na mierzeniu wielu źródeł/kanalow/mkkrofonow. Twoje jak zwykle doskonale rady nijak sie maja do sytuacji kolegi. Najfajniejsze jest jednak to, że z czasem sam sobie zaczynasz zaprzeczać. 😆 Odpisz, cytując
amatorkina Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 3 godziny temu, amatorkina napisał: Da się to zrobić nawet bez Umik-a a za pomocą tylko Audyssey... Metodą prób i błędów, ale wykonalne I tak, najpierw ustawiasz jeden, później drugi a na koniec sumujesz oba suby Panie @PanKlor przecież tutaj napisałem. Nie dopisałem że mikrofonem od Audyssey. 1 godzinę temu, amatorkina napisał: Miałem 4 xSVS12NSD i potrafiłem ustawić je z jednego wyjścia za pomocą Rew... bez Umika A co tutaj jest napisane? 19 minut temu, PanKlor napisał: zmian polega na mierzeniu wielu źródeł/kanalow/mkkrofonow Aha czyli subwoofer ustawiony na 1/4 wysokości pomieszczenia i szerokości będzie tak samo brzmiał jak ten na 3/4 wysokości i szerokości pomieszczenia🤣 bajki piszesz 😂😂😂 Cztery suby, cztery pomiary a na koniec jeden całościowy... 22 minuty temu, PanKlor napisał: Twoje jak zwykle doskonale rady nijak sie maja do sytuacji kolegi Ja tylko podpowiedziałem że w prostacki sposób może sam sobie poradzić z kalibracją i ustawieniem subów i jest to wykonalne! No chyba że taki człek jak ty ma dwie lewe i ni w ząb nie jest kumatym o co chodzi i co jak z czym zmierzyć/ustawić. Pozdro Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 (edytowany) 7 minut temu, amatorkina napisał: Aha czyli subwoofer ustawiony na 1/4 wysokości pomieszczenia i szerokości będzie tak samo brzmiał jak ten na 3/4 wysokości i szerokości pomieszczenia🤣 bajki piszesz 😂😂😂 Wyglada na to, że całe życie goniła Cie mądrość ale zawsze byłeś szybszy. Wskaz gdzie coś takiego napisałem... 7 minut temu, amatorkina napisał: Ja tylko podpowiedziałem że w prostacki sposób może sam sobie poradzić z kalibracją i ustawieniem subów i jest to wykonalne! No chyba że taki człek jak ty ma dwie lewe i ni w ząb nie jest kumatym o co chodzi i co jak z czym zmierzyć/ustawić. Prostackie to jest jak dotąd twoje zachowanie Stary200. Ja swoje 2 suby ustawiłem sam ale nie opowiadam bajek, że się to robi na ucho w nieregularnych/niesymetrycznych pomieszczeniach gdzie subwoofery niekoniecznie stoją tam gdzie najlepiej zadziałają. Dodatkowo jak ktoś ma tyle doświadczenia jak kolega rozpoczynający wątek i nie slyszal jak to brzmieć powinno to szanse na to są bardzo małe. Edytowano 4 października 2024 przez PanKlor Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 @PanKlor @amatorkina @eMBe Naprawdę trudno dyskutować bez przepychanek i słownych utarczek? Przecież problemy techniczne jakie próbujecie przedyskutować nie są jakimiś życiowymi więc nie rozumiem skąd u Was tyle energii i nieukrywanej uszczypliwości by dowieść swojej racji. Naprawdę jest to niepotrzebne marnowanie waszego czasu i energii. Jeżeli argumenty nie działają to proponuję grzecznie podsumować i wycofać się z dyskusji nie wchodząc w personalne "wycieczki" bo do niczego to nie prowadzi poza zamieszaniem, nakręcaniem spirali złośliwości i reakcją Administracji, która traktuje Was poważnie ale jak przekroczycie granicę cierpliwości to skończy się radykalnie. Pod rozwagę. Pozdrawiam. M 3 Odpisz, cytując
Mjecisuaf Napisano 4 października 2024 Autor Napisano 4 października 2024 To na razie odpuszczę sobie 2 suby i zrobię tylko podmianę. Docelowo kiedyś wjedzie lepszy ampli z Dirac i wtedy pomyślę nad dołożeniem drugiego suba. Póki co dzięki za pomoc, zamawiam SB-3000 i będę się bawił 1 Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 (edytowany) 3 godziny temu, amatorkina napisał: Miałem 4 xSVS12NSD i potrafiłem ustawić je z jednego wyjścia za pomocą Rew... bez Umika Może kolega będzie tak łaskawy i się pochwali ,jak to uczynił...? Będę bił brawo na stojąco... Edytowano 4 października 2024 przez Gmow1977 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 18 minut temu, Mjecisuaf napisał: To na razie odpuszczę sobie 2 suby i zrobię tylko podmianę. Nie opuszczaj. Działaj w kierunku ogarnięcia dwóch sztuk. Też się kiedyś broniłem ale warto. Pociąga to zazwyczaj kolejne koszty ale warto. Na początek wystarczy Ci mikrofon pomiarowy, UMIK i tak Ci sie przyda w przyszlosci. Zgrywasz te dwa suby - ustawienie, głośności, faza, dodatkowe zabawy wbudowanymi dsp. Potem kalibrujesz to tak jakbyś miał jednego suba. Na koniec sprawdzasz jeszcze raz czy nic się nie rozjechało. Dodatkowy koszt całej zabawy to jakieś 500 PLN i trochę własnego czasu. 6 minut temu, Gmow1977 napisał: Może kolega będzie tak łaskawy i się pochwalić jak to uczynił...? Już napisał, że innym mikrofonem. Geometria ma tutaj ogromne znaczenie tylko rzadko kiedy można sobie wsadzić sba/dba w mieszkaniu. Odpisz, cytując
Mjecisuaf Napisano 4 października 2024 Autor Napisano 4 października 2024 W sumie racja, skoro UMIK i tak do Dirac się przyda to zamawiam i powalczę. Odpisz, cytując
eMBe Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 9 minut temu, Mjecisuaf napisał: W sumie racja, skoro UMIK i tak do Dirac się przyda to zamawiam i powalczę. W jakim sensie Umik przyda się do Diraca? Odpisz, cytując
Mjecisuaf Napisano 4 października 2024 Autor Napisano 4 października 2024 Na stronie Dirac wyczytałem, że jest zalecany do kalibracji. Odpisz, cytując
eMBe Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 Ja robiłem kalibrację Diraciem i umikiem. Podłączony do laptopa. Pionek lx305. I co? Guano :>>> Lepsze rezultaty, brzmienie uzyskałem kalibrując mikrofonem dostarczonym z amplitunerem. Umik to jest bardziej mikrofon pomiarowy do REWa niż do kalibracji. Ale może się mylę i to tylko u mnie taki był efekt kalibracji umikiem. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 października 2024 Napisano 4 października 2024 UMIK jest rekomendowany przez Diraca oraz REW. Czym Twoim zdaniem różni się mikrofon pomiarowy od takiego do kalibracji? https://www.dirac.com/live/recommended-microphones/ Odpisz, cytując
Recommended Posts