JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 (edytowany) Cześć wszystkim! Mam pewne wyzwanie związane z akustyką w moim salonie i chciałbym poprosić o Wasze cenne porady. Moim celem jest zoptymalizowanie akustyki w przestrzeni, aby poprawić jakość odtwarzanej muzyki. Aktualnie mam pewne trudności z basem, który miejscami dudni. Wydaje się, że coś nie gra tak, jak powinno. Po wielu próbach udało mi się ustawić kolumny zgodnie z zaleceniami producenta, czyli około 50 cm od tyłu i 50 cm od bocznej ściany. Niestety, nie mam już za wiele miejsca na dalsze oddalenie od ścian, ponieważ salon jest ograniczony przestrzennie. Na szczęście regały, na których są umieszczone kolumny, trochę pomagają w maskowaniu tego efektu. Wiem że nie są one idealne, ale bez nich kolumny wyglądały by bardzo nienaturanie, jakby stały po środku salonu. Postanowiłem również zainstalować pułapkę basową w jednym z rogów pomieszczenia oraz podkładki pod kolumny. Wkrótce planuję również umieścić dekoracyjny panel akustyczny (o wymiarach 200cm x 80cm) nad kanapą, aby jeszcze bardziej poprawić warunki akustyczne. Mimo to, zastanawiam się, co jeszcze mogę zrobić, aby dalej poprawić jakość dźwięku i zminimalizować ewentualne niedoskonałości. Rozważam zastosowanie lameli na filcu oraz umieszczenie dwóch pasów akustycznych po bokach telewizora. Pas ten miałby szerokość około 80cm i sięgałby od podłogi do sufitu. Będę bardzo wdzięczny za Wasze rady i sugestie na temat dalszych kroków, które mogę podjąć, aby jeszcze bardziej zoptymalizować akustykę w moim salonie. Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki! Widok z pozycji odsłuchowej: Miejsce odsłuchu: Lewa kolumna: Prawa kolumna: Rzut salonu z aneksem kuchennym: Edytowano 22 sierpnia 2023 przez JacekWoy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 „Dudni”, gdy usiądziesz w fotelu tam gdzie na zdjęciu stoliczek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 1 godzinę temu, JacekWoy napisał: Aktualnie mam pewne trudności z basem, który miejscami dudni. Jedyna rada to wymienić kolumny, kolumny które mają ograniczone dolne pasmo tak już mają, dudnią przy mocniejszym dolnym paśmie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Przed chwilą, Karol64208 napisał: Jedyna rada to wymienić kolumny, kolumny które mają ograniczone dolne pasmo tak już mają, dudnią przy mocniejszym dolnym paśmie. Dziękuję za poradę. Jest świetna, nie zapomnę jej nigdy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 @JacekWoyNie traktuj tego osobiście, ale prawie wszystkie kolumny z ograniczonym dolnym pasmem mają ten sam problem, zabawa z pomieszczeniem nie przyniesie oczekiwanych efektów, jedynie wycięcie dolnego pasma na korekcji w wzmacniaczu, lub słuchanie ciszej. Pozdr. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Z tego co widzę to masz amplituner Yamahy, tylko nie wiem czy to 602 czy 803. Jeżeli to 803 to spróbuj zrobić kalibrację YPAO może to coś poprawi sytuację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 5 minut temu, leonII napisał: Z tego co widzę to masz amplituner Yamahy, tylko nie wiem czy to 602 czy 803. Jeżeli to 803 to spróbuj zrobić kalibrację YPAO może to coś poprawi sytuację. To 803D. Tak, YPAO poprawia sprawę trochę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizebo Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Nie zagra to nigdy dobrze, bo te bowersy nie pasują do tej yamahy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 (edytowany) 3 minuty temu, Mizebo napisał: Nie zagra to nigdy dobrze, bo te bowersy nie pasują do tej yamahy. Wziąłem nada c700 do tych bowersów i na drugi dzień oddałem do sklepu bo też nie zagrało, więc to nie jest kwestia kolumn ani wzmacniacza. W tym poście proszę o skupienie się na akustyce a nie na sprzęcie. Jakbym chciał poradę odnośnie sprzętu to bym napisał, także proszę o darowanie sobie porad w stylu wymień wzmacniacz, albo wymień kolumny. Ten post jest stricte o akustyce pomieszczenia. Edytowano 22 sierpnia 2023 przez JacekWoy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 2 godziny temu, AudioTube napisał: „Dudni”, gdy usiądziesz w fotelu tam gdzie na zdjęciu stoliczek? Jacek, sprawdziłeś powyższe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 4 godziny temu, JacekWoy napisał: zgodnie z zaleceniami producenta, czyli około 50 cm od tyłu i 50 cm od bocznej ściany Serio tak zaleca? Kojarze raczej by nie ustawiac w rownych odleglosciach jesli naroznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 7 minut temu, Kraft napisał: Jacek, sprawdziłeś powyższe? Fotel nie jest miejscem odsłuchowym🙂 jest nim kanapa, wszystko opisałem w poście + dodałem nawet zdjęcie. 6 minut temu, ProjectPi napisał: Serio tak zaleca? Kojarze raczej by nie ustawiac w rownych odleglosciach jesli naroznie. Tak jest napisane w instrukcji. Jest też napisane że w ostateczności można zatkać bass reflex dołączonymi gąbkami jeśli jest za dużo basu. Ale napisali żeby to zrobić gdy nie ma innej alternatywy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Sprawdź. Co Ci szkodzi? Będziemy mądrzejsi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 5 minut temu, JacekWoy napisał: Tak jest napisane w instrukcji. Jest też napisane że w ostateczności można zatkać bass reflex dołączonymi gąbkami jeśli jest za dużo basu. Ale napisali żeby to zrobić gdy nie ma innej alternatywy. I co sie dzieje jak siegniesz po ta ostatecznosc, testowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 15 minut temu, ProjectPi napisał: I co sie dzieje jak siegniesz po ta ostatecznosc, testowo? No tak jak pisałem wyżej, jest trochę lepiej. YPAO też trochę poprawia, ale ja chce poprawić akustykę pomieszczenia, bo na pewno są jakieś zabiegi które mogą ja znacząco ulepszyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 W którym miejscu kanapy siedzisz? Na środku, czy z lewej? Zasuwasz zasłony do odsłuchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 (edytowany) @JacekWoy Twój post powinien wylądować w zakładce Akustyka, to po pierwsze. Po drugie, przy pewnym wysiłku , a przede wszystkim minimum chęci zabierz się za ogarnięcie podstawowej wiedzy z tematu posta. Sofa pod ścianą a Tobie w brzmieniu czasami „dudni”. Mnie to nie dziwi. W tej zakładce znajdziesz odpowiedzi na pytania, wątpliwości a może nawet znalezienie wielu rozwiązań. 10 minut temu, JacekWoy napisał: ale ja chce poprawić akustykę pomieszczenia Pozdrawiam i życzę powodzenia. Edytowano 22 sierpnia 2023 przez AudioTube 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 34 minuty temu, AudioTube napisał: @JacekWoy Twój post powinien wylądować w zakładce Akustyka, to po pierwsze. Po drugie, przy pewnym wysiłku , a przede wszystkim minimum chęci zabierz się za ogarnięcie podstawowej wiedzy z tematu posta. Sofa pod ścianą a Tobie w brzmieniu czasami „dudni”. Mnie to nie dziwi. W tej zakładce znajdziesz odpowiedzi na pytania, wątpliwości a może nawet znalezienie wielu rozwiązań. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Jeśli sofa pod ścianą jest problemem to dzięki za tą informację, tego nie wiedziałem. Właśnie celem tego posta było dowiedzenie się takich rzeczy jak ta. Jeśli jeszcze masz jakieś uwagi które mogą pomóc mi poprawić akustykę to śmiało pisz, będę wdzięczny. Natomiast jeżeli masz pisać rzeczy w stylu, że mam się zabrać za dokształcanie to nie lepiej niż pisz nic, bo to niewiele wnosi to zapytania które jest w poście. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Liczysz zdaje sie na bezplatne korepetycje. Czemu nie, ale przy takim stylu odpowiedzi, jaki prezentujesz, moze byc ciut trudno. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 (edytowany) 54 minuty temu, JacekWoy napisał: Natomiast jeżeli masz pisać rzeczy w stylu, że mam się zabrać za dokształcanie to nie lepiej niż pisz nic, bo to niewiele wnosi to zapytania które jest w poście. Kolego zadałeś pytanie o poprawę akustyki swojego salonu uzyskałeś odpowiedź i tak odpowiadasz na poradę troszkę nie ładnie wiesz. Forum jest po to żeby sobie pomagać dyskutować czasem nawet trochę posprzeczać 🤭 Więc odemnie takie wiadomości na dokształcenie poczytaj warto 😉 https://www.tophifi.pl/blog/post/akustyka-pomieszczenia-odsluchowego.html Edytowano 22 sierpnia 2023 przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 No powiem tak. I tak już coś zrobiłeś. Na pierwszy rzut ni wygląda to źle. I faktycznie nie odbieraj tego osobiście. Ale ja także uważam że ani NAD C700 ani ta Yamaha nie są dobrymi kompanami do Bowersa. Spróbował bym wypożyczenia czegoś innego. Czy kolumn czy elektroniki to juz zalezy od Ciebie. Ale może dzieki temu szybciej dojdziesz do synergii i spokoju ducha. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 23 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 15 minut temu, Piotr Sonido napisał: No powiem tak. I tak już coś zrobiłeś. Na pierwszy rzut ni wygląda to źle. I faktycznie nie odbieraj tego osobiście. Ale ja także uważam że ani NAD C700 ani ta Yamaha nie są dobrymi kompanami do Bowersa. Spróbował bym wypożyczenia czegoś innego. Czy kolumn czy elektroniki to juz zalezy od Ciebie. Ale może dzieki temu szybciej dojdziesz do synergii i spokoju ducha. Rozważam wymianę elektroniki na Arcama SA10 albo SA20 i zostawienie Bowersów, albo nawet wymiane i kolumn i elektroniki, ale jeszcze nie wiem na co. Najpierw chce się upewnic że mam salon zoptymalizowany pod względem akustyki najbardziej jak to możliwe:). Bo jeśli pozbędę się najbardziej rażących błędów które psują akustyke, to każdy sprzęt zagra lepiej:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 3 minuty temu, JacekWoy napisał: Rozważam wymianę elektroniki na Arcama SA10 albo SA20 i zostawienie Bowersów, albo nawet wymiane i kolumn i elektroniki, ale jeszcze nie wiem na co. Najpierw chce się upewnic że mam salon zoptymalizowany pod względem akustyki najbardziej jak to możliwe:). Bo jeśli pozbędę się najbardziej rażących błędów które psują akustyke, to każdy sprzęt zagra lepiej:) No i to jest moim zdaniem dobry kierunek. Sprawdzaj w domu. Wypożyczaj. Słuchaj. Obserwuj zmiany. Po kolei. Ja jestem za. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 9 minut temu, JacekWoy napisał: Najpierw chce się upewnic że mam salon zoptymalizowany pod względem akustyki najbardziej jak to możliwe:) Podoba mi się to podejście. Zmniejsz pogłos, zapewne jest w tym temacie dużo do zrobienia. To zmniejszy nakładanie się dźwięków na siebie przez co usłyszysz więcej i więcej i więcej. Ilość możliwości nieograniczona. Ja mam sufit wyłożony Ecophon, wełnę, welur, dyfuzory, półeczki, szafeczki, dywany, miękkie sofy, fotele. Dobrze byłoby wiedzieć ile pogłosu jest, ile ubyło i gdzie. Audiofile robią to na ucho. Ja wykonałem/zleciłem pomiary. W nich „zobaczyliśmy” ile i gdzie „dudni”. Na dudnienie wybrałem DSP. Powodzenia Jacek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 23 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 Dnia 23.08.2023 o 10:14, AudioTube napisał: Podoba mi się to podejście. Zmniejsz pogłos, zapewne jest w tym temacie dużo do zrobienia. To zmniejszy nakładanie się dźwięków na siebie przez co usłyszysz więcej i więcej i więcej. Ilość możliwości nieograniczona. Ja mam sufit wyłożony Ecophon, wełnę, welur, dyfuzory, półeczki, szafeczki, dywany, miękkie sofy, fotele. Dobrze byłoby wiedzieć ile pogłosu jest, ile ubyło i gdzie. Audiofile robią to na ucho. Ja wykonałem/zleciłem pomiary. W nich „zobaczyliśmy” ile i gdzie „dudni”. Na dudnienie wybrałem DSP. Powodzenia Jacek. Dzięki za porady, na części ścianki TV położymy lamele na filcu, coś takiego: https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-panele-scienne/panele-scienne-i-boazeria/panele-scienne-akustyczne/panel-scienny-3d-lamel-scienny-na-filcu-dekoracyjny-265x24-5-cm-granat-deco-academy,p621027,l3414.html A nad kanapą zawiśnie coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/obraz-akustyczny-wygluszajacy-200x80-b-c-0214-b-m-11566436419 Dam znać jakie będą efekty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts