Skocz do zawartości

Amplituner do głośników "Jamo S 606"

mIcHaLos

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Dzięki. x1800h zamówiony i czekam na dostawę.

Niestety wg. amazona wysyłka dopiero pod koniec grudnia. 

W między czasie doczytałem że ten amplituner ma problem z przesyłem 4k hdr.

To prawda? 

Czy jeśli podłączę lapka/xboxa po kablu z tv, to dźwięk pójdzie przez apli po drugim kablu hdmi eARC? 

Jest jakaś różnica jak wogle podłączę te sprzęty? Do tv czy ampi? Tv z tego roku tcl c745.

44 minuty temu, Piotr.. napisał:

W między czasie doczytałem że ten amplituner ma problem z przesyłem 4k hdr.

To prawda? 

Podaj źródło. Nie słyszałem o problemach.

Czy jeśli podłączę lapka/xboxa po kablu z tv, to dźwięk pójdzie przez apli po drugim kablu hdmi eARC? 

Tak, po to jest ARC i nowsze eARC w HDMI. Audio płynie dzięki temu z telewizora (i jego źródeł) do amplitunera bądź soundbara.

Jest jakaś różnica jak wogle podłączę te sprzęty? Do tv czy ampi? Tv z tego roku tcl c745.

Kwestia obsługi, różnicy obraz/dźwięk nie będziesz miał.

Edytowano przez Butler

Dnia 6.12.2024 o 12:42, Butler napisał:

Podaj źródło. Nie słyszałem o problemach.

Tak, po to jest ARC i nowsze eARC w HDMI. Audio płynie dzięki temu z telewizora (i jego źródeł) do amplitunera bądź soundbara.

Kwestia obsługi, różnicy obraz/dźwięk nie będziesz miał.

Dzięki za pomoc. Co do źródła to nie podam. Gdzieś czytałem o przepustowości HDMI. W tym modelu miało to być chyba 24 Gbps, a Yamaha ma 48 Gbps. 

Nie mniej i tak mam wypuszczony dodatkowy kabel hdmi z tv, więc w razie czego będę konsolę podpinał przez niego. 

1 godzinę temu, Piotr.. napisał:

Mam tylko głupie pytanie. Jak reguluje się w nim basy🙂?

Wpierw to wypadałoby to wszystko podłączyć i poprawnie skalibrować. Potem można sobie regulować. 

Brak albo nadmiar basu to zazwyczaj problemy z akustyką albo ustawieniem kolumn/subwoofera. Dopiero później powinno się poprawiać targety itp. Masz graficzne EQ, poszukaj w menu audio. Można tez wykorzystać aplikację do kalibracji na telefon/tablet i tam wyedytować oczekiwana ch-kę systemu. 

3 godziny temu, PanKlor napisał:

Wpierw to wypadałoby to wszystko podłączyć i poprawnie skalibrować. Potem można sobie regulować. 

Brak albo nadmiar basu to zazwyczaj problemy z akustyką albo ustawieniem kolumn/subwoofera. Dopiero później powinno się poprawiać targety itp. Masz graficzne EQ, poszukaj w menu audio. Można tez wykorzystać aplikację do kalibracji na telefon/tablet i tam wyedytować oczekiwana ch-kę systemu. 

Kabelki przepiłem. Kalibrację zrobiłem z ich mikrofonem. 

Apki zainstalowałem, ale jeszcze się nimi nie bawiłem.

W każdym razie ani na pilocie, ani w menu nie mogę znaleźć opcji podbicia basu.

W starym onkyo nie miałem z tym problemu. 

59 minut temu, Piotr.. napisał:

Kabelki przepiłem.

Najważniejsze to zrozumieć, że ma się problem. ;)

Na stronie Denona masz interaktywną instrukcje. Wpisz w wyszukiwarkę "x1800 denon manual" i Ci znajdzie. 

Jeszcze raz powtórzę jak nie ma basu to nie zaczynamy od krecenia gałka w prawo tylko od odpowiedniego ustawienia sprzętu. Poszukaj w internecie "subwoofer crawl" zeby zobaczyć gdzie powinien stanąć subwoofer. 

Potem kalibracja. Opisy jak to zrobić dobrze znajdziesz w internecie i na tym forum. Potem proponuję szukać basu w equalizerze. 

Jeżeli jesteś pewien, że wszystko wcześniej zrobiłeś dobrze to sprawdź jeszcze działanie opcji Dynamic Volume i Dynamoc Eq. 

To sporo pojęć do ogarnięcia. Zajmę się tym...

Nie mam osobnego suba. Kolumny fortowe mają wbudowane suby -jamo 608. 

I fajnie że ktoś ustawia dźwięk tak jak powinien być. Ja jednak chcę po swojemu, i chciałbym mieć trochę więcej basu. 

W wcześniejszym amli nie było z tym problemu. Audio -> Bas -> "+" i "-".

Tu właśnie tego mi brakuje.

2 minuty temu, Piotr.. napisał:

Nie mam osobnego suba. Kolumny fortowe mają wbudowane suby -jamo 608. 

To upewnij się, że tak jest ustawione w amplitunerze. Subwoofer - no. Głośniki full range, może być też pod nazwą Crossover. Znajdziesz to w manual speaker setup. 

Tu masz informacje odnośnie equalizera. 

https://manuals.denon.com/AVRX1800H/NA/EN/GFNFSYuyviicam.php

Zostają jeszcze Audyssey Dynamic Volume i Dynamic EQ. 

W Jamo ten sub to jakby go nie było. To konstrukcyjnie źle zrobione kolumny. Do kina domowego + oddzielny sub mogą być.

@Piotr..Sprawdź, czy w tych Jamo dla dołu nie masz odwróconej polaryzacji. Najprościej bateryjką 9V. Membranę od suba ma wypychać do przodu. Jak zasysa do środka to zamienone są fabrycznie polaryzacje - plus jest w minusie i minus w plusie. Tak było u mnie i u większości użytkowników tego złomu.

Ta zabawka X1800 nie za słaba do tych Jamo? One trochę potrzebują watów, żeby poprawnie się rozkręcić do grania. Nie wiadomo co miał na myśli pan Chińczyk pisząc na nich 6 Ω... 

Edytowano przez emigrant

9 minut temu, emigrant napisał:

W Jamo ten sub to jakby go nie było. To konstrukcyjnie źle zrobione kolumny. Do kina domowego + oddzielny sub mogą być.

@Piotr..Sprawdź, czy w tych Jamo dla dołu nie masz odwróconej polaryzacji. Najprościej bateryjką 9V. Membranę od suba ma wypychać do przodu. Jak zasysa do środka to zamienone są fabrycznie polaryzacje - plus jest w minusie i minus w plusie. Tak było u mnie i u większości użytkowników tego złomu.

Właśnie służą mi do kina od 10 lat i nie narzekam. Nie znam się na tym. W momencie zakupu były bardzo polecane i do tego nie muszę mieć osobnego suba na którego nie mam miejsca. 

Przy sprawdzaniu z mikrofonem wystąpił błąd prawej kolumy, jednak gra dobrze. Chyba chodziło o fazę. Wygiętą mam tam końcówkę na kablu (jack?)  wchodzącą w głośnik. Przy wymianie końcówek sprawdzę ten patent z bateryjką. Mógłbyś precyzyjniej opisać jak podłączyć tą baterię. 

17 minut temu, Piotr.. napisał:

W momencie zakupu były bardzo polecane i do tego nie muszę mieć osobnego suba na którego nie mam miejsca. 

Były polecane przez dzbanów sprzedawców/handlowców co za bardzo nie mają pojęcia w temacie. Sam 15 lat temu dałem się na mówić na to coś, bo sam nie miałem pojęcia w temacie. Musisz mieć osobny subwoofer nawet jakby ten sub w kolumnie grał cudownie. 

17 minut temu, Piotr.. napisał:

Mógłbyś precyzyjniej opisać jak podłączyć tą baterię. 

Podłączasz z baterii plus do plusa w dolej sekcji kolumny i minus do minusa. Patrzysz co się dzieje z membraną głośnika niskotonowego. Jak zasysa do środką to jest źle. Jak wypycha na zewnątrz to jest poprawnie.

Pewnie nie używasz bi-ampingu, więc masz mostek między górą i dołem w kolumnie. Jeżeli jest źle to musisz zmostkować na nowo, ale nie tą blaszką tylko już przewodem i plus z dołu do minusa na górze i minus z dołu do plusa na górze. Jak używasz bi-amping to plus z amplitunera do minusa w kolumnie i minus z amplitunera do plusa w kolumnie.

IMG_0043.jpg.2a2af45e3602966342b1cb3c0d8f6540.jpg.72187cdacf17c5f52bb7b95c482dc9a2.jpg

Edytowano przez emigrant

Tutaj masz link do instrukcji po polsku odnośnie koretkora

https://manuals.denon.com/AVRX1800H/EU/PL/GFNFSYuyviicam.php

Można to ustawić, kiedy ustawienie “MultEQ® XT” ma wartość “Wył.”

Ewentualnie, wyłączasz Dynamic EQ (w menu Audio->Audyssey-> Dynamic EQ) i wtedy masz dostęp do regulacji basów i sopranów pod "Option"

https://manuals.denon.com/AVRX1800H/EU/PL/SEHFSYrsdmuabm.php

Edytowano przez Iron