Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry. Nabyłem niedawno amplituner Yamaha R-N803. Potrzebuję  doradztwa w sprawie wyboru kolumn. Budżet do 4 tys. za komplet. Pomieszczenie ok. 25m2. Mam możliwość zakupu: B&W 683 S2, Monitor audio silver RX6, KEF Q750, DALI Oberon 5, DALI Sensor 8 mieszcząc się w tym budżecie. Proszę o poradę ewentualnie propozycje. Z góry serdecznie dziękuję.

Napisano

Cześć. Jeśli lubisz mega detaliczne, jasne granie z szybkim punktowym basem to wybieraj między B&W lub MA. Jeśli chcesz bardziej masywnie na dole i z większą głębia to idź w kierunku Dali lub Kefa. Jeśli nie wiesz co lubisz to proponuję odsłuch. W gruncie rzeczy i tak proponuję odsłuch 🙂 Być może posłuchasz innych kolumn które Ci się bardziej spodobają niż te wyzej wymienione. 

Napisano
11 minut temu, Artur Charicki napisał:

Cześć. Jeśli lubisz mega detaliczne, jasne granie z szybkim punktowym basem to wybieraj B&W.

Bo ja wiem. Moje B&W 607 niekoniecznie tak grają. Grania 603 i 707 też bym tak nie opisał. 

Napisano

Trochę interesownie polecę Audio Academy Hyperion IV. Grałem na takim zestawie parę lat. Uważam, że to super synergia.

Świetna średnica, dobry, niski, ale i sprężysty bas. Góra nie natarczywa. W budżecie miałbyś kasę na jakieś kable lub upgrade kolumn do hyperionów IV v2 (czy też plus - recka w sieci). Jak coś to pisz....

Udanych wyborów.

Napisano

Cześć.

Z RN803 należałoby podłączyć kolumny, które nie są zbyt ofensywne w zakresie góry i dodadzą nie co ciepła.

Z nowych propozycji, możesz przychylić się w kierunku Indiany Line Tesi 661 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-661.html

z produktów używanych kierunek w starsze modele B&W nie jest zły po warunkiem, że znajdziesz ciemniejsze modele, jak choćby CM7.

Zapraszamy oczywiście, do sprawdzenia Indiany w salonie :)

Napisano

Do tej elektroniki szukał bym cieplejszego grania.

Jak nie chcesz wydać całego budżetu to Heco Aurora 700.

Jesli wolisz lepiej to faktycznie KEF.

Unikał bym jaśniejszych kolumn.

Z uzywanych Tannoy DC6T, może Precision 6.2 by się znalazły.

Napisano

Cześć, moim zdaniem KEF Q750 tutaj są na pewno najciekawszą opcją z wymienionych. Dość gęste granie, z bardzo fajną podstawą basową, bardzo fajnymi wokalami. Ogółem jedne z moich ulubionych kolumn w tym zakresie cenowym. Do listy też na pewno bym dopisał Pylon Audio Sapphire 31, dość podobny styl brzmieniowy, ale całkiem inne wykonanie i oczywiście polska marka :) W takim metrażu też spokojnie możesz spróbować mniejszej wersji, Sapphire 25. Ciekawą opcją jeśli lubisz mocniej zaznaczoną górę mogą być Monitor Audio Bronze 500. Mamy je w dobrej cenie w outlecie. Podobnie Dali Oberon 7, choć one są spokojniejsze przy wysokich tonach i ogółem w brzmieniu uznałbym je za delikatniejsze. Warto odsłuchać, a w tym celu oczywiście zapraszamy do naszego salonu, gdzie wszystkie te opcje są dostępne. Znajdzie się też sporo innych opcji, które możesz sprawdzić przy dobrej kawie :) 

Zachęcam też do obejrzenia naszego filmu z kolumnami do 5 tys PLN: