Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cel: zakup amplitunera do dwóch zastosowań:
35% 5.1 - jakieś gierki na Xbox, filmy (ale bez tryhardowania)
65% 2 lub 2.1 słuchanie muzyki - źródło - płyty gramofonowe (gramofon ma  opcję przedwzmacniacza i bez) ewentualnie stream (Tidal, Spotify)
Zasadniczo - muzyka boomerska sprzed ery loudness war. Dynamicznie ma być, z pier**nięciem.
Stary jestem, wysokie tony już nie takie więc wzmak chyba powinien mieć jakiś kontur, żeby trochę blach było słychać.

Głośniki: Przód - Taga Harmony TAV-616F SE - 6 Ohm do 160W
Tyły, cental i sub jakieś Jamo i na razie nie chce mi się zmieniać.

Odległość między przodami 3m
Odległość miedzy przodami, a miejscem odsłuchu - 4m
Pomieszczenie duże o charakterystyce akustycznej Stadionu Narodowego połączonego z blaszanym wiadrem.
Budżet 2000-2500
Myślałem o Denon AVC(R)-S660H ewentualnie jakiejś używce.
Doradzicie coś?

Napisano (edytowany)

Jak kolega wyżej pisze, ale miałem TAGA 606F SE w połączeniu z Onkyo TX-NR686 i grało to całkiem nieźle. Po przesiadce na Marantz-a SR-5013 musiałem zmienić głośniki, padło na Klipsch, Marantz ma bardzo "równą" charakterystykę i z TAGA-mi nie grało to dobrze - głównie brakowało dołu pasma. Denon z pewnością gra inaczej chociaż to ta sama stajnia co Marantz więc warto by posłuchać. Ja bym dorzucił do rozważenia tutaj coś od Onkyo - jeśli nowe to w budżecie w zasadzie pozostaje tylko SR-494 (nie ma wejścia PHONO, ale piszesz że masz pre w gramofonie), w używkach starczy na NR686. W kinie u mnie też zdecydowanie "żywiej" wypada Onkyo względem Marantz-a i ja pewnie do Onkyo (wyższe modele) wrócę jak znajdę wolne $$$. No ale jak pisałem najlepiej gdybyś miał możliwość odsłuchania. Obydwie propozycje są jednak amplitunerami kina powiedzmy budżetowymi więc stereo też nie powali, a wskazujesz 65% muzyki.

Edytowano przez tomek72